🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова

Идеите за нови звена и лица в общината звучат красиво, но въпросът е доколко ще са ефективни на практика

В понеделник Йорданка Фандъкова ще внесе доклада с новата структура за обсъждане в общинския съвет
В понеделник Йорданка Фандъкова ще внесе доклада с новата структура за обсъждане в общинския съвет
В понеделник Йорданка Фандъкова ще внесе доклада с новата структура за обсъждане в общинския съвет    ©  Велко Ангелов
В понеделник Йорданка Фандъкова ще внесе доклада с новата структура за обсъждане в общинския съвет    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нови направления в общината, които да следят за контрола и качеството при строителството на публични обекти, развитието на довеждащия транспорт и дигитализацията на процесите предложи кметът на София Йорданка Фандъкова в петък. За тях ще отговарят трима нови зам.-кметове, с които обаче почти няма да се промени сегашната бройка на помощниците на кмета, тъй като някои от старите ресори се свиват.

Структурните промени предстои да бъдат гласувани от общинския съвет на следващото заседание на 19 декември.

Ако предложенията бъдат приети, още от Нова година бившият министър на транспорта от служебното правителство на Марин Райков - Кристиан Кръстев, ще заеме ресорното място в новото направление "Транспорт и градска мобилност", а Владимир Данаилов, който сега е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и инвестиции (СОАПИ), ще отговаря за дигитализацията и иновациите.

Имам човек

Новите зам.-министри си приличат по това, че са работили в частния сектор и са от стартъп средите. Точно това е и идеята - да придадат модерен облик на екипа на Фандъкова.

Кристиан Кръстев започва да работи в сферата на транспорта през 2003 г., когато става последователно ръководител на две различни дирекции в ресорното министерство - за корпоративно преструктуриране и капиталов пазар и по административно обслужване. После в продължение на пет години е изпълнителен директор на нискотарифната авиокомпания Wizz Air за България, но през 2013 г. местното юридическо подразделение е закрито.

Кръстев е бил заместник на Ивайло Московски в транспортното министерство в първия кабинет на Бойко Борисов, а през 2013 г. е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на транспорта в служебното правителство на Райков. Любопитна промяна настъпва с Кръстев след края на министерстването му, когато решава да стане иподякон (най-ниската степен в църковната йерархия), но с уговорката, че няма да остави за това "светската си работа". През последните години името му се появяваше в медиите само като коментатор на транспортни теми, а през 2018 г., след катастрофата в Своге, имаше предположения, че именно той ще наследи Московски, но те не се оправдаха.

От друга страна, Владимир Данаилов е известен в бизнес средите, тъй като често участва в различни инициативи, коментира потенциала на София и я представя пред инвеститорите. Любопитно е, че влиза в екипа на Фандъкова покрай бившия изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров, който сега стана общински съветник от групата на ГЕРБ. Преди да оглави транспортното дружество, Петров беше директор на СОАПИ, чието управление по-късно пое именно Данаилов. В предизборната кампания именно Данаилов презентираше идеята за дигитализация на общинската администрация и до голяма степен беше очаквано, че именно той ще заеме и замкметското място.

Един неизвестен

Фандъкова обаче не сподели кой ще бъде зам.-кметът на новото Направление "Обществено строителство", като обясни, че засега се водят дискусии с експерти и се е спряла на "инженер с доказан опит". Тя добави, че името му ще стане ясно "в рамките на другата седмица", като по информация на "Капитал" не е изключено това да е арх. Ивайло Петков от "Група град", който също стана съветник, но от гражданската квота на ГЕРБ. Ако обявяването на името не стане още в понеделник обаче, когато Фандъкова обеща да внесе доклада за промените, новият ѝ заместник може да стане ясен едва на 19-и, когато съветниците трябва да гласуват доклада. А тогава няма да има място за дискусии доколко е подходящ изборът.

В новото направление ще влязат дирекциите, които отговарят за строителството на транспортна инфраструктура, обществени сгради и ВиК мрежите. В отговор на скандала с ремонта на "Графа" пък ще бъде създадена и дирекция, която да представя плановете за новите обекти и основните материали, които ще се използват. Друга новост е, че общинското предприятие за проектиране "Софпроект" вече ще бъде директно подчинено на новия зам.-кмет по строителство.

Деловодството на общината вече ще работи и в събота от 7:30 до 14 ч., заяви още Фандъкова.

Барбалов на три позиции

Въпреки новите попълнения в броя на зам.-кметовете почти няма да има разлика - от осем те ще станат общо девет. Това е в резултат на решението на кмета да "смести" на едно място няколко направления. В случая при "Финанси и стопанска дейност" ще бъде включено столичното здравеопазване, както и дирекцията за обществените поръчки и концесии. За всички тях ще отговаря зам.-кметът Дончо Барбалов.

Новият микс от функции се очертава доста интересен - новото направление за финанси, здравеопазване, обществени поръчки и концесии ще се занимава едновременно с подготовката и възлагането на обществени поръчки, контрола върху изпълнението на данъчните приходи по видове данъци и изготвянето на анализи в сферата на здравеопазването.

Цветни дирекции

Още функции ще бъдат добавени и към Направление "Инвестиции и строителство", което се преименува на "Европейски политики, международни дейности и туризъм", но отново ще се ръководи от сегашния зам.-кмет Ирина Савина.

Тя обаче повече няма да отговаря за дирекцията "Инвестиционно отчуждаване", която според новия план на Фандъкова трябва да мине на пряко подчинение на главния архитект, за да се "увеличи бързината и да се подобри координацията при реализацията на големите инфраструктурни проекти". С тази промяна отговорностите на Здравко Здравков ще включват и работа с отдела, който проучва и провежда отчуждителните процедури за имоти.

Дирекцията ''Превенция, интеграция, спорт и туризъм', която сега е към Направление ''Култура, образование, спорт и превенция на зависимости'', пък ще бъде разделена на два отдела - "Спорт" и "Младежки дейности", като с последното кметът на София се надява общината да осъществява "повече контакт и да провежда презентации с млади хора". Не е ясно обаче по какъв начин би могло да става това, тъй като винаги е липсвала инициативност или гласност за подобни дейности.

Абстрактно звучи и намерението на общината да "внедрява иновативни решения за градската среда", като работи с IT сектора и активно привлича нови инвеститори чрез новото си дигитално направление. Единственият вариант това да се случи е то да работи по съвсем различен и модерен начин, който да предразположи частния сектор, където обстановката е точно такава. За това обаче със сигурност ще се изисква много време, в което да се промени една цялостна философия как работи администрацията.

Районните кметове искат промяна

Районните кметове на "Красно село", "Слатина" и "Нови Искър" също са подали до кмета предложения за промяна в структурните си звена. Фандъкова заяви, че само от тях е получила подобни искания, и припомни, че всеки районен кмет може да бъде активен и да предложи подобрения в уговорения срок. Това би било полезно, тъй като в новия си мандат от ГЕРБ заложиха на децентрализацията на управлението, за чието осъществяване със сигурност са нужни някои промени, дори и чисто структурно.