Вечерни новини: Иран отвърна на удара на САЩ, Борисов откри "Турски поток"

И още: Катастрофира самолет на Ukraine International до Техеран, фериботните билети в Гърция може да поскъпнат

От ляво надясно: Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Александър Вучич
От ляво надясно: Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Александър Вучич
От ляво надясно: Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Александър Вучич    ©  Reuters
От ляво надясно: Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Александър Вучич    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Геополитически и газов ден за премиера Бойко Борисов. Сутринта му започна със САЩ. На първата сесия на Стратегически диалог между България и САЩ той съобщи, че България ще купи 20% от газовия терминал в Александруполис, който ще доставя американски втечнен газ, и това ще намали зависимостта ни от руския газ. Освен това поиска бързо решение на въпроса с отпадането на американски визи за български граждани.

После в Истанбул премиерът се срещна с президентите на Русия, Турция и Сърбия Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич. Поводът беше официалната церемония за старта на газопровода "Турски поток", който захранва Турция с руски газ, но скоро и Балканите.

Световното внимание беше съсредоточено върху изострянето на напрежението в Близкия изток.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ОТ ДЕНЯ

Иран отвърна на удара на САЩ с атака на две американски военни бази в Ирак

Напрежението между САЩ и Иран ескалира, след като Техеран нанесе ответен удар по две бази с американски военни в Ирак. Атаката е в отговор на убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани край Багдад миналата седмица. Засилването на напрежението тревожи международната общност, като Европейската комисия настоя незабавно да бъде прекратено използването на оръжия в конфликта и призова за подновяване на диалога. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пък заминава за Ирак с надеждата да помогне за разведряване на обстановката.

Ето най-важните събития и последствия от конфликта към сряда:

- Иран атакува с балистични ракети две бази в Ирак, където са разположени американски военни, и твърди, че е нанесъл сериозни щети. Очаква се позицията на Вашингтон. Иранският министър на отбраната Амир Хатами заяви, че отговорът на страната срещу всяко действие на САЩ в резултат на ракетните атаки на Техеран ще бъде пропорционален.

- Фондовите пазари и цената на петрола се успокоиха след първоначалния шок заради атаката на Иран. В сряда в началото на търговията европейските борси бяха на червено, но следобед вече излязоха на зелена територия. Петролът поскъпна по-рязко през нощта, но през деня ръстът беше под 1% - брентът се търгуваше под 69 долара за барел. Следобед котировките на суровината се понижиха с над 1%.

- Самолет на украинската авиокомпания Ukraine International катастрофира минути след излитането тази сутрин от летището в Техеран. На борда е имало 176 души, включително 9 души екипаж. В часовете след катастрофата въпросителните и съмненията за причините се увеличаваха. Първо Техеран побърза да обяви, че причината е техническа, без да има доказателства за това. Същото направи на сайта си и украинското посолство в Иран, цитирайки предварителна информация. По-късно съобщението беше сменено с друго, което казваше, че е рано да се правят заключения.

- Някои авиокомпании за граждански полети днес пренасочиха полетите си, минаващи през Близкия изток, за да избегнат евентуална опасност на фона на ескалацията на напрежението в региона. Сред тях са австралийската Qantas, Lufthansa Air France, Wizz Air, Singapore Airlines и др.

- Федералното управление за гражданско въздухоплаване на САЩ съобщи, че забранява на американските авиокомпании да използват въздушните пространства на Ирак, Иран, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия.

ТРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Путин и Ердоган откриха "Турски поток"

С уверение, че и Европа печели от сътрудничеството с тях, лидерите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, пуснаха официално газопровода "Турски поток" чрез видеовръзка от Истанбул, а участие в церемонията взеха българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. "Турски поток" свързва директно Русия с газопреносната мрежа на Турция, дължината на морския участък е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция, а капацитетът на двете тръби е 31.5 млрд. куб. метра природен газ на година. И Путин, и Ердоган казаха в речите си, че "Турски поток" ще доставя газ за Европа чрез транзитен пренос през България и Сърбия.

България ще купи 20% дял в бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис

Държавната компания "Булгартрансгаз" ще придобие 20% дял в проекта за изграждане на новия терминал за втечнен газ (LNG) край Александруполис, до който ще доставят САЩ, Катар и др. държави, реши Министерският съвет днес. Цена не се споменава, но според прогнозите терминалът трябва да струва общо 370 млн. евро, което означава, че българската инвестицията ще е около 74 млн. евро. "Булгаргаз" ще заяви количества, които ще доставя през строящата се в момента връзка с Гърция.

Фериботните билети в Гърция може да поскъпнат с до 10%

Цените на фериботните билети в Гърция може да се повишат с до 10% тази година заради нарастващите разходи за превозвачите, след като от 1 януари са в сила нови правила на Международната морска организация (IMO). Според новите изисквания, насочени към намаляване на замърсяването на въздуха, превозвачите ще трябва да използват за корабите си гориво с по-ниско съдържание на сяра (от 3.5% на 0.5%), което ще увеличи оперативните им разходи с 25%. По думите им това ще ги принуди да увеличат цените на билетите с между 7 и 10%, освен ако правителството не намали ДДС за превозите, който в момента е 24%.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Президентът свиква утре КСНС заради ескалацията на напрежението между САЩ и Иран

Темата на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в четвъртък ще бъде "Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток". Напрежението между САЩ и Иран ескалира, след като американците елиминираха иранския генерал Касем Сюлеймани, а Иран отвърна с ракетни удари. Ситуацията не е безрискова и за България, тъй като ответни удари срещу САЩ чрез асиметрично отмъщение върху по-лесни мишени сред съюзниците им е доказана иранска практика.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Илон Мъск танцува

Ексцентричният милиардер Илон Мъск публикува видео в профила си в Twitter, което стана повод за шеги и забавление за феновете му в социалните мрежи днес. Собственикът на Tesla присъства на откриването на новата фабрика на компанията в Шанхай. В кратко видео от церемонията Мъск разкрива част от танцовите си умения на фона на китайска музика.