Вечерни новини: Държавен сблъсък в здравеопазването, търси се наследник на Нено Димов

И още: Трагичен взрив във варненски блок, компанията майка на Google с оценка от 1 трлн. долара

Дневник    ©  Спас Спасов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В понеделник взрив измести обичайните политически новини на заден план. Във Варна двама души загинаха при експлозия в блок, като извън личната трагедия вероятно става дума за незаконно притежавани взривни вещества. Тротилов инцидент имаше и в къща във Ветово, където работник от фирма за добив на скални материали си събрал взривовете.

И през новата седмица гореща тема продължава да бъде водната криза в Перник, само че през призмата на задържания за постоянно вече бивш екоминистър Нено Димов. Но макар разпитите в Специализираната прокуратура на различни отговорни лица да продължават, засега няма нова акция с още арести.

Затова пък новият главен прокурор Иван Гешев реши отново да се покаже пред камерите, като отиде лично в Галиче, където беше жестоко убито 18-годишно момиче. С Гешев бяха още вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, като целта по думите на самият главен прокурор била да видят хората, че "държавата я има".

По света продължават протестите в Иран покрай сваления украински самолет, като по данни на АР полицията е използвала бойни патрони и сълзотворен газ срещу демонстрантите. В Испания пък правителството на Педро Санчес официално встъпи в длъжност.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Сблъсък между здравната каса и ресорното министерство

Въпросът как да се харчат милиардите за здравеопазването създаде нов конфликт в управлението на сектора, след като управителят на здравната каса Дечо Дечев заговори публично за злоупотреби в системата и директно нападна ресорния министър Кирил Ананиев и екипа му. Конфликтът извади на светло неумението на управляващите да се справят с казусите в здравната система. БСП също се намеси в спора, като заяви, че е "налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани", и обяви, че ще сезира прокуратурата.

Общините без устройствени планове ще получат 4.5 млн. лв. от държавата, за да изготвят такива

Близо 4.5 млн. лв. насочва Министерството на регионалното развитие и благоустройството към общини за изработване на проекти на общи устройствени планове (ОУП) за цялата им територия през 2020 г. Към края на 2019 г. 123 от 265 общини в страната разполагат с одобрени актуални общи устройствени планове, а към момента са действащи и се изпълняват 115 споразумения за финансово подпомагане. Останалите 27 общини нито имат ОУП, нито са кандидатствали за средства пред МРРБ.

Търговци протестират срещу неяснотите в Наредба Н-18

Спонтанно организиран във Фейсбук протест пред Министерството на финансите събра около 50 протестиращи днес към 18 часа пред сградата на ведомството. Търговците настояват за спиране на действието на Наредба Н-18, с която се въвеждат куп нови изисквания към тях, а опасенията са, че текстовете са неясни и ще доведат до данъчен произвол при проверка на търговските обекти. Срокът, в който голяма част от фирмите в страната (тези, които използват софтуер за управление на продажбите – СУПТО) трябва да отговорят на изискванията на наредбата, изтича в края на месеца.

Alphabet влиза в клуба на трилионерите

Alphabet, компанията майка на Google, ще стане четвъртата сред американски технологични гиганти и шестата, която достига пазарна капитализация от 1 трлн. долара. Преди нея до заветната оценка стигнаха Apple, Microsoft и Saudi Aramco, както и PetroChina и Amazon за кратко. Google успя да задържи нивата си на растеж на приходите в продължение на десет години, като по този начин се превърна в една от най-големите публични компании в света.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Филипинският вулкан Таал се събуди, очаква се "опасно изригване"

След като филипинският вулкан Таал даде знак в неделя, че се разбужда, изхвърляйки огромен стълб пепел, в понеделник сутрин вече се забелязваше и слаб поток от лава. Според властите е възможно "опасно изригване в рамките на часове или дни", затова бе извършена и евакуация на близо 8000 души от района в близък радиус до вулкана, където пейзажът бе превърнат в черно-бяла картина от голямото количество пепел (на снимката).

Таал е вторият най-активен вулкан на Филипините и е разположен на около 70 км южно от столицата Манила. Той е един от най-малките вулкани в света и е регистрирал поне 34 изригвания през последните 450 години.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ГЕРБ и ВМРО обсъждат наследник на Нено Димов

За утре сутрин е насрочен коалиционният съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", на който се очаква да бъде посочен и новият министър на околната среда и водите, който ще заеме мястото на арестувания и подал оставка впоследствие Нено Димов. Очаква се той отново да е от квотата на ВМРО, като в медиите изтекоха като възможни предложения имената на зам.-министъра на околната среда от ВМРО Николай Кънчев, на съпредседателя на парламентарната група Искрен Веселинов, както и на депутата от ВМРО Емил Димитров - Ревизоро. Въпреки това и тримата нямат много големи шансове според източници на "Капитал" от партията.

Смяната в правителството вероятно ще бъде гласувана в парламента до края на седмицата.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Ясни са номинациите за оскари 2020

Номинациите за оскари 2020 г вече са ясни и без изненада с най-много номинации, включително и за най-добър филм, е "Жокера" - цели 11, следван от "Имало едно време в Холивуд", военната драма "1917" и "Ирландецът" - с по 10. Сред фаворитите за голямата награда тази година са още новата екранизация на "Малки жени", "Брачна история", "Форд срещу Ферари", корейският "Паразитът", който е и носител на "Златната палма" от Кан, и "Джоджо Заека" на режисьора Тайка Уайтити.

За най-добра мъжка роля ще спорят Леонардо ди Каприо за "Имало едно време в Холивуд", Адам Драйвър за "Брачна история", Антонио Бандерас за "Болка и слава" на Педро Алмодовар, Хоакин Финикс за "Жокера" и Джонатан Прайс за "Двамата папи", а сред фаворитите за главна женска роля са Скарлет Йохансон за "Брачна история", Синтия Ериво за "Хариет", Шарлийз Терон за Bombshell, Рене Зелуегър за въплъщението си в Джуди Гарланд и Саорай Ронан за "Малки жени".

Анимационният "Физика на тъгата" на Теодор Ушев бе в краткия списък, но не успя да се нареди сред финалистите. За сметка на това с номинация в категория "Международен пълнометражен филм" е северномакедонският "Медена земя".

92-рите оскари ще бъдат раздадени след по-малко от месец - на 9 февруари, в церемония без водещ за втора поредна година. Всички номинации може да видите в "Дневник".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 2

    Нали имат вече трима потенциални кандидати за мястото му, какво ще търсят.

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    След проф. Плочев, и д-р Дечев вдигна бялото знаме. Не е възможно да се бори човек срещу мафията в здравеопазването.
    За поетапно въвеждане на е-здравеопазване и икономия на фин. ресурс в сферата ще продължаваме за говорим в бъдеще време. Докога????
    https://www.168chasa.bg/article/8063495

    Нередност?
Нов коментар