Вечерни новини: Нено Димов на разпит, арести и в Перник

И още: САЩ няма да атакуват пак Иран, налагат санкции; Световната банка очаква 3% растеж на българската икономика; Шестима кандидати на финалната права за директор на БНР

Прокуратура на РБ    ©  Прокуратура на РБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централна новина в четвъртъчния ден бяха изненадващите операции на прокуратурата около водната криза в Перник и вноса на незаконен боклук от Италия. След седмици на тотална липса на реакция сега държавното обвинение изригна с показна акция.

В международен план топ новината беше успокояването на напрежението между САЩ и Иран поне на този етап.

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Прокуратурата отведе екоминистъра за разпит, арести и в Перник заради водната криза

Какво се случи: Две паралелни акции проведе днес водената от Иван Гешев прокуратура. Първата завърши с арестите на бившия областен управител на Перник Ирена Соколова и бившия шеф на ВиК дружеството в града Иван Витанов заради водната криза. При втората пък имаше обиск в екоминистерството, след което екоминистърът Нено Димов бе отведен за разпит. Причината е вносът на италиански боклук, но вероятно има връзка и с водния дефицит в Перник. Заповед за ареста му официално няма, а самият той заяви, че "съдейства на прокуратурата".

  • Акциите бяха в характерния стил на новия главен прокурор - показни. Например в в Перник участваха цели 4 институции - ДАНС, МВР, КПКОНПИ и държавното обвинение. Самият Гешев също бе на място. Екоминистърът пък бе отведен принудително от кабинета си с бус на Специализираната прокуратура за разпит в присъствието на медии (явно предварително поканени), а прокуратурата разпространи снимки от отвеждането му.

  • Мобилизацията на службите в Перник идва цели два месеца след началото на водната криза в града. Иван Гешев уточни, че ще бъдат разпитани поне 30 души и че редом с друго се проверявал и ремонтът на язовирната стена на "Студена".

  • Отвеждането на екоминистъра пък е и заради незаконния внос на боклук. Темата е актуална от няколко седмици, след като бали от Италия бяха открити на няколко места в България. В края на мината година италианските карабинери спряха влак с 800 т боклук без нужните документи за България. От екоминистерството твърдят, че не са издавали разрешителни за внос.

С един куршум

Задържането на Нено Димов вероятно ще стане повод за оставката му, която от седмици се обсъжда в публичното пространство, но самият Димов отказва да я подаде. Наскоро окръжната прокуратура в Перник излезе с постановление за пряката отговорност на Димов и на регионалния министър Петя Аврамова за пресъхването на язовир "Студена". Около екоминистъра в последната година всъщност се насъбраха твърде много скандални теми - като мръсния въздух, горенето на боклуци, лошото управление на води като цяло, наказателната процедура заради забавяне на зони от "Натура". Малко преди отвеждането на Димов премиерът Борисов коментира пред журналисти, че въпросът с оставката на екоминистъра ще бъде обсъден с коалиционните партньори. Нено Димов е от квотата на ВМРО.

ОЩЕ НОВИНИ

Три важни теми от деня в три изречения

Световната банка очаква 3% растеж на българската икономика

Световната банка залага на ръст на българската икономика от 3% през тази година, което е с 0.2 процентни пункта над оценките през юни 2019 г. Това става ясно от последната глобална макроикономическа прогноза на международната институция. В средносрочен план трендът към забавяне на растежа на БВП остава без съществена промяна - очакванията за България са за повишение от 3.1% през 2021 и 2022 г.

САЩ се въздържат от атаки срещу Иран, налагат санкции

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално обяви, че САЩ засега няма да отвръщат на ракетната атака на Иран срещу бази с американски военни в Ирак. За сметка на това Вашингтон ще наложи нови икономически санкции на Техеран и ще търси подкрепа за действията си от Великобритания, Германия, Франция, Русия и други страни. След изявлението на Тръмп снощи пазарите се успокоиха, а петролът поевтиня с 5%.

И шестимата кандидати за директор на БНР са допуснати до финала

Съветът за електронни медии допусна до изслушване и шестимата кандидати за поста генерален директор на Българското национално радио - Антон Митов, Александър Велев, Митко Димитров, Андон Балтаков, Жени Гаджалова и Даниела Манолова. Основният критерий при избора ще е планът им за финансирането на БНР като обществена медия. Изслушванията ще се проведат на 20 и 21 януари, а новият генерален директор на БНР ще бъде избран на 22 януари.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Нова голяма стачка блокира Франция

Нова генерална стачка блокира Франция днес - четвъртата от началото на протестите около новата пенсионна реформа в страната. За 36-и ден продължи и транспортната стачка, която донесе 600 млн. евро загуба на френските железници.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Меркел ще обсъди международните проблеми с Путин в Москва

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с Владимир Путин в Москва в събота по покана на руския президент. Работната среща е за обсъждане на международни проблеми, включително ситуацията в Сирия, Либия и повишаването на напрежението в Близкия изток. В списъка е и уреждането на конфликта в Украйна.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Оскарите отново ще са без водещ

За втора поредна година церемонията по връчването на наградите "Оскар", която ще се случи след две седмици, ще бъде без водещ, обяви официално президентът на компанията ABC Entertainment Кери Бърк. Основна причина за това е опитът от миналата година, когато комикът Кевин Харт се оттегли като водещ на наградите заради хомофобски публикации в Twitter, а от ABC прецениха, че това е добър начин да се намали времетраенето на предаването на живо. Впоследствие този ход се оказа успешен и оскарите привлякоха 11% повече зрители спрямо предходната година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Само задържан за разпит ... направо си е за затвор, особено за боклуците и водната криза.

    Нередност?
Нов коментар