Уикенд новини: Нено Димов остава за постоянно в ареста; Тол-системата ще заработи с 40% по-ниски тарифи

И още: Управителят на здравната каса се оттегля през март; Иран призна, че е свалил украинския самолет; Меркел и Путин са единни, че ще завършат "Северен поток 2"

Хиляди поляци протестираха в събота във Варшава срещу проект на закон, който би позволил налагане на дисциплинирани наказания срещу съдии, критикуващи правителствените реформи в правораздаването. Към тях се присъединиха и колеги от няколко европейски държави. Според демонстрантите управляващите се опитват да подчинят съдебната система. ЕК също заяви, че проектът ще подкопае върховенството на закона
Хиляди поляци протестираха в събота във Варшава срещу проект на закон, който би позволил налагане на дисциплинирани наказания срещу съдии, критикуващи правителствените реформи в правораздаването. Към тях се присъединиха и колеги от няколко европейски държави. Според демонстрантите управляващите се опитват да подчинят съдебната система. ЕК също заяви, че проектът ще подкопае върховенството на закона
Хиляди поляци протестираха в събота във Варшава срещу проект на закон, който би позволил налагане на дисциплинирани наказания срещу съдии, критикуващи правителствените реформи в правораздаването. Към тях се присъединиха и колеги от няколко европейски държави. Според демонстрантите управляващите се опитват да подчинят съдебната система. ЕК също заяви, че проектът ще подкопае върховенството на закона    ©  Reuters
Хиляди поляци протестираха в събота във Варшава срещу проект на закон, който би позволил налагане на дисциплинирани наказания срещу съдии, критикуващи правителствените реформи в правораздаването. Към тях се присъединиха и колеги от няколко европейски държави. Според демонстрантите управляващите се опитват да подчинят съдебната система. ЕК също заяви, че проектът ще подкопае върховенството на закона    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано през уикенда водещата тема в България беше за ареста на екоминистъра в оставка Нено Димов. Той беше оставен за постоянно зад решетките, а в началото на новата седмица се очаква да стане ясен наследникът му. Проблемът с липсата на вода в Перник обаче остава и засега не се вижда как и кога ще бъде разрешен.

Националната агенция за приходите се похвали, че е събрала повече данъци и осигуровки през миналата година. Общата сума е 23.87 млрд. лв., с 2.8 млрд. лв. повече от предходната и с около 628 млн. повече от планираното. Според изпълнителния директор на агенцията Галя Димитрова се увеличават доброволно внесените суми и тези, акумулирани в производство по събиране.

Външният министър Екатерина Захариева обяви, че се обмисля да се направи кампания, която ще цели по-бързото падане на визите за САЩ. Целта е най-бързо да се свалят отказите за визи под изискваните от Вашингтон 3% (при около 10% сега). По примера на Полша ще се призовават хора, които нямат намерение да пътуват до САЩ, но са с добро визово досие, да кандидатстват за визи. Не ясно обаче кой ще поеме разходите на тези "кандидати".

Сърбия е първият шампион в тенис турнира "АТП къп", след като се наложи над Испания с 2:1 победи в емоционален финал в Сидни. Тимът, воден от Новак Джокович, стигна до обрат, след като беше в ролята на догонващ след първия мач за деня.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ОТ УИКЕНДА

Нено Димов остава за постоянно в ареста, синдикатите настояват "Стомана индъстри" пак да ползва вода от язовир "Студена"

Специализираният наказателен съд реши в събота да остави постоянно в ареста министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов. Съдия Цветан Колев прие мотивите на обвинението, че престъплението, в което Димов е обвинен – за длъжностна безстопанственост, е тежко, има преки доказателства, че го е извършил, и може да влия на свидетелите, ако бъде пуснат от ареста. През тази седмица се очаква да бъде избран наследник на Нено Димов.

Ето и най-важните моменти от петък до неделя по темата:

  • Нено Димов остава за постоянно в ареста, а наблюдаващият прокурор Ангел Кънев заяви, че разследването продължава и могат да бъдат подведени под отговорност и други длъжности лица. Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, решението на специализирания наказателен съд издавало безпомощност. Решението ще бъде обжалвано на 16 януари пред Апелативния наказателен съд.
  • Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че правителството е научило за проблема, когато водната криза в града е станала факт. Това повдига редица въпроси за стила на управление и на МОСВ, и на регионалното министерство, и на кабинета. Според него виновните за водната криза в Перник са много хора и не може само един човек да поема всички негативи.
  • Синдикатите настояват "Стомана индъстри" да получи разрешение отново да черпи вода от язовир "Студена". В писмо до премиера Бойко Борисов синдикатите в металургията твърдят, че "падането на температурите води до замръзване на законно използваните и разрешени алтернативни източници на вода за промишлени нужди. Това е изключително опасно, защото ще доведе до тежки последици върху металургичното оборудване и в крайна сметка до трайно спиране дейността на предприятието, което е единственото стоманодобивно предприятие в България". Дружеството иска да ползва 5-6 хил. куб. метра вода от язовира, и то само в случай на замръзване на алтернативните източници.

ПЕТ ПО ТРИ

По-важните новини от почивните дни в три изречения

Тол-системата ще заработи с 40% по-ниски тарифи

Тол-системата ще започне да функционира на 1 март, но с много намалени тарифи, предложени от бранша. Също така за второкласните пътища няма да се плаща, а в обхвата й остават само магистралите и пътищата първи клас – това е резултатът от срещата на превозвачите с премиера Бойко Борисов в петък, след като те заплашиха с протести. Новите тарифи, предложени от превозвачите, са с около 40% по-ниски.

Управителят на здравната каса се оттегля през март

Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев обяви, че ще се оттегли от поста през март, когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, който той довършва и вероятно няма да се кандидатира отново. Дечев коментира, че няма условия да се справи с организираната система за източване на здравната каса – отчитане на извършени или недобре извършени здравни услуги, тъй като това зависи от здравното министерство, което давало привилегии на едни болници за сметка на други. Според него НЗОК трябва да се преструктурира и освен това да намали броя на 387-те болници, с които има договор в момента, за да стигнат парите.

Иран призна, че е свалил украинския самолет

След като няколко дни отричаше, Иран призна, че е свалил украинския самолет след излитането му от летището в Техеран. При катастрофата загинаха 176 души, а тя стана само няколко часа след като Иран нанесе ракетен удар срещу две бази с американски военни в Ирак. Самолетът е бил свален заради човешка грешка, защото е помислен за "вражеска цел". След признанието протестиращи и медии в Иран оказват натиск върху ръководството на страната за промени.

Меркел и Путин ще завършат "Северен поток 2"

След срещата с руския президент Владимир Путин в Москва германският канцлер Ангела Меркел заяви, че проектът "Северен поток 2" е законен според правилата на ЕС и трябва да бъде завършен. Тя настоя, че това е търговски проект, и отхвърли санкциите на САЩ. Путин обяви, че преди края на годината или най-късно през първото тримесечие на 2021 г. работите ще бъдат приключени и газопроводът ще заработи.

Франция обяви отстъпки от пенсионната реформа заради протестите

Френското правителство е склонно да оттегли временно от проекта си за пенсионна реформа мярката, която би принудила французите да работят до 64 години, за да се пенсионират при пълна пенсия, и която беше отхвърлена единодушно от синдикатите. Именно тази мярка породи вълна от протести и стачки, продължаващи вече пета седмица. Премиерът Едуар Филип обяви в писмо до френските синдикати и работодателските организации, че управляващите са склонни на отстъпки. В него се казва, че социалните партньори трябва да постигнат съгласие, за да осигурят баланс на пенсионната система през 2027 г.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Какво следва за управляващите след "показното убийство" на Нено Димов

След обвинението и оставката на екоминистъра Нено Димов, която акция лидерът на ВМРО Каракачанов нарече "показно убийство", съветът на управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" трябва да се събере в началото на следващата седмица, за да определени негов наследник. Очакванията са новият кандидат отново да е предложен от "Обединените патриоти", тъй като Димов бе от тяхната квота. За наследник на поста в медии се коментират двама души - депутатът от ВМРО Искрен Веселинов и ресорният зам.-министър Николай Кънчев.

Промените в правителството вероятно ще изпреварят вота на недоверие към кабинета, който БСП планира да внесе заради провала в управлението на околната среда и водите. В четвъртък и петък социалистите са поканили на разговори депутатите от ДПС и "Воля", за да търсят подкрепа за сваляне на правителството. Опитът обаче, подобно и на предишните, вероятно ще бъде неуспешен.

САЩ и Китай подписват първа фаза от търговската сделка

САЩ и Китай ще подпишат така наречената първа фаза от търговската сделка между двете страни на 15 януари. Тя трябва да сложи край на икономическата война, която се заформи между двете най-големи икономики в света, и да разреши някои спорове – основно по отношение на земеделие и производство. Двете страни не успяха да стигнат до компромис по редица въпроси, сред които и тези за интелектуалната собственост, които остават за втората фаза, преговорите по която трябва да започнат почти веднага. С подписването на сделката ще отпаднат и повечето от наложените от двете страни мита и тарифи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Серена Уилямс с първа титла, откакто стана майка

Серена Уилямс спечели първата си титла от три години, като триумфира в турнира в Окланд, Нова Зеландия. Американката надигра своята сънародничка Джесика Пегула с 6:3, 6:4. Титлата е първа за Уилямс, откакто тя стана майка. Тя отпразнува триумфа си със своята дъщеря Алексис Олимпия.

OUT_OF_OFFICE

Книга

14.01

Представяне на българското издание с есета "Дивите ябълки" на американския философ и писател Хенри Дейвид Торо. Неговите идеи са вдъхновили много големи личности, сред които Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг. Новото издание е посветено на 200-годишнината от рождението му. Освен разговор с преводачката му Албена Бакрачева ще има и дискусия върху екокаузите на Торо и политическите му каузи, на които е посветил есето си "Гражданско неподчинение".

В Little Bird Place, от 19 ч.

Филмов фестивал

14-30.01

Най-награждаваният египетски филм - "На края на света" (Yomeddine), ще открие традиционния вече фестивал Sofia Menar Film Festival. И тази година са събрани най-добрите от игралното, документалното и късометражното кино филми на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Очаква се паралелна програма с тематични събития, свързани с държавите от този регион.

В Дома на киното, Културен център G8, "Евро синема", кино "Влайкова" и Чешкия център, пълна програма на: www.menarfest.com

Музикални разговори

15.01

И през януари продължават серията разговори "За музиката" с водещ Илия Граматиков - диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO. Тази сряда темата е "Да композираш тишината" с композитора Асен Аврамов, който работи предимно в областта на сценичната и екранна музика за театър, балет и кино, поставя в почти всички български професионални театри. Отличен с повече от 25 номинации и 15 награди както у нас, така и в чужбина.

В Театралната зала на Софийския университет, начало 19 ч., вход свободен

Пърформанс

15.01

Иво Димчев ще изиграе на английски моноспектакъла си I-cure, който е представян на много сцени по света: Копенхаген, Франкфурт, Брюксел, Ню Йорк, Сао Пауло, Южна Корея, Виена и др. Основни теми са идеите за лековитост и позитивност, както и табутата, които ние всички имаме във връзка с тези понятия. Пърформансът е определян от списание Dance в Париж като един от най-добрите спектакли в Европа за 2014 г.

В Mozei, вход: 10 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 2

    Няма безплатен обяд и Борисов не трябваше да им уйдисва на превозвачите, това само тук в България го има.

    Нередност?
Нов коментар