🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първият диалог България - САЩ - нищо ново и нищо ясно

Визите ще паднат до година и нещо, заяви с увереност премиерът Бойко Борисов

Официалното откриване на първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ. От ляво надясно: Матю Бойс, посланик Херо Мустафа, премиерът Бойко Борисов
Официалното откриване на първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ. От ляво надясно: Матю Бойс, посланик Херо Мустафа, премиерът Бойко Борисов
Официалното откриване на първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ. От ляво надясно: Матю Бойс, посланик Херо Мустафа, премиерът Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова
Официалното откриване на първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ. От ляво надясно: Матю Бойс, посланик Херо Мустафа, премиерът Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Енергийната сигурност на България и отбраната бяха безспорните акценти по време на първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ, като енергетиката всъщност се очерта като темата на деня, доколкото веднага след откриването Борисов замина за следобедната церемония по откриването на газопровода "Турски поток" в Истанбул заедно с президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Програмата на днешната първа сесия включваше пет панела, тематично разграничени - сигурност и отбрана, икономика и търговия, енергетика, 5G комуникации, върховенство на правото.

Извън това - новината, че помощник секретарят по консулските въпроси на Държавния департамент на САЩ ще пристигне в България през март 2020 г., за да проведе разговори за евентуално отпадане на визите за български граждани. И заявлението, че България и САЩ ще засилват сътрудничеството си по развитие на 5G мрежи, като насърчават участието на изпитани и надеждни доставчици на мрежови устройства и софтуер и доставчици на услуги, като се вземат предвид оценките за рисков профил, както и да се насърчават рамки, които поощряват максимални усилия за защита на 5G мрежите от нерегламентиран достъп или намеса.

Най-неясно е посланието по натоварената с много очаквания тема за укрепване на демокрацията и върховенството на закона, което съдържа точно четири обтекаеми и пожелателни изречения, които по-скоро предизвикват недоумение. "Сред нашите ключови приоритети са гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд и обменът на добри практики за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност", гласи най-конкретното.

Стратегическият диалог България - САЩ е посочен като продължение на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп през ноември 2019 г. в САЩ. Съвместното изявление на Тръмп и Борисов след срещата им всъщност завършва с изречението: "Съединените щати и България поемат ангажимент да провеждат редовен стратегически диалог между нашите две нации през 2020 г. и след това." Информацията, че първата сесия в рамките на този диалог ще се проведе в сряда, 8 януари, бе оповестена два дни по-рано – в понеделник, след срещите на американския посланик Херо Мустафа с премиера Борисов и отделни министри, в рамките на уточняване на параметрите на срещата.

За участие в диалога в София трябваше да пристигне помощник държавният секретар Дейвид Хейл, но днес сутринта стана ясно, че вместо него за срещата е пристигнал негов заместник Матю Бойс, секретар за Централна Европа. Хейл е останал в САЩ по настояване на държавния секретар Майк Помпео заради напрежението с Иран, обясни посланик Мустафа при официалното откриване на първата сесия съвместно с премиера Бойко Борисов.

Енергийна сигурност

САЩ приветстват решението на правителството, прието на заседанието му днес, докато се провеждаше двустранната среща, българската държава да придобие 20% от проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис в Северна Гърция чрез държавната фирма "Булгартрансгаз"(повече за решението вижте тук). "Считаме, че интерконекторът и плаващата платформа заедно ще повишат в голяма степен енергийната диверсификация на България, ще придвижат България значително в посока превръщането й в регионален газов център (хъб) и ще спомогнат за съществен и взаимно изгоден ръст в двустранната търговия. Ние също така ще продължим разговорите си относно либерализацията на българския вътрешен газов пазар, което ще позволи на страната да се възползва богато от превръщането си в регионален център за газова търговия", се казва в заключителното обобщение.

В близко бъдеще САЩ ще изпратят в България нов експертен екип, който да направи оценка и да съдейства на България да развие своята газова инфраструктура, както и да разгледа възможностите за развитие на хидроенергийни и други възобновяеми енергийни източници с цел превръщането на страната в регионален енергиен център (хъб) и насърчаване на енергийната диверсификация на територията на Балканите, се сочи още там. В съответствие с правилата на ЕС България ще гарантира експедитивна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Енергийната сигурност и диверсификацията беше основната тема и на съвместното изявление на на Тръмп и Борисов след срещата им на 25 ноември м.г., където се казва, че САЩ възнамеряват да изпратят технически екип в България за проучване на възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената; за разработване само на енергийни проекти, които имат ясна икономическа основа или търговска необходимост.

Преди старта на сесията сутринта Борисов отново повтори тезата си, че в България се строи "Балкански поток", който не е продължение на "Турски поток" (какво се крие зад това настояване вижте тук), а България изгражда собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Преди месец се наложи Борисов да уверява руския президент Владимир Путин, че България в никакъв случай не бави, при това умишлено, строителството на отсечката от "Турски поток" през българска територия. По същото време САЩ наложиха санкции върху строежа на "Северен поток 2" и "Турски поток".

При официалното откриване на газопровода в сряда в Истанбул и руският президент Путин, и турският Ердоган изтъкнаха, че по него ще се доставя газ за Европа през България и Сърбия, които са част от проекта.

Борисов подчерта отново и необходимостта от изграждане на АЕЦ "Белене", което "ще бъде изпълнено по най-добрия и прозрачен възможен начин в една правова държава".

Пътна карта за сътрудничество в отбраната

България и САЩ се договориха да очертаят общите си приоритети в областта на отбраната в пътна карта за двустранно сътрудничество с десетгодишен хоризонт. Един от основните акценти в нея ще е сигурността в Черноморския регион, сътрудничеството в областта на морската ситуационна осведоменост и конкретно - усилията на България за създаване на военноморски координационен център във Варна. Планът е първият вариант на десетгодишната пътна карта да бъде разменен през април т. г., а по-късно тази година да бъде подписан и окончателният текст.

Други приоритети са кооперирането в областта на киберсигурността и модернизацията на българските въоръжени сили, за които тепърва ще бъдат очертавани конкретните мерки.

Падането на визите

Още във встъпителното си изявление при откриването на срещата премиерът Борисов изрази увереност, че визите могат да паднат "в рамките на година-година и нещо", като същевременно "в момента сме под 10% в отказа на визи".

В заключителния документ се казва, че продължават разговорите, за да се подпомогне България да изпълни изискванията за безвизово пътуване – както в двустранен формат, така и в тристранния процес с Европейския съюз. "Поздравяваме България за значителната работа, включително в областта на проверка на пасажери и обмена на информация. За първи път помощник държавният секретар по консулските въпроси на САЩ ще посети България през март 2020 г., за да продължи тези дискусии", се сочи още там.

"Този стратегически диалог не е бюрократичен жест, който да е от полза само за САЩ - всичко което вършим днес с нашите български съюзници, ще е от полза за българския народ, за гордата и чудесна България", заяви при откриването на срещата посланик Херо Мустафа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    "През септември 2011 г. ще бъдем част от Шенген"

    Бойко Борисов

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Очевидно сме се разбрали тайно какво да изтъргуваме, за да построим тръбопровода. Няма място за сравнение с БСП - там изцяло се заложи на руския интерес и Южен поток беше торпилиран. Каквото и да си говорим, поне тук дипломацията сработи.

    Нередност?
Нов коментар