Вечерни новини: Емил Димитров-Ревизоро става екоминистър; нов европейски фонд за компенсации за въглищните региони

И още: Протест на автоинструктори блокира центъра на София и събори спорна наредба; Съдът остави на поста кмета на Несебър; Борис Джонсън отказа нов референдум за независимост на Шотландия

Емил Димитров-Ревизоро
Емил Димитров-Ревизоро
Емил Димитров-Ревизоро    ©  Анелия Николова
Емил Димитров-Ревизоро    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият екоминистър Емил Димитров бе доминиращата политическа новина във вторник. Иначе през деня не липсваше политически скандал - областният управител на Софийска област Илиан Тодоров обяви, че напуска "Атака", защото е бил ударен от репортер на партийната телевизия "Алфа", който пък бил подстрекаван от зам.-председателя на партията Десислав Чуколов. А автоинструкторите събориха оспорвана от тях наредба само с няколкочасов протест в центъра на София.

НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕС

Емил Димитров-Ревизоро ще е новият екоминистър

Какво се случи? Депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров, известен още като Ревизоро, ще е новият екоминистър на мястото на Нено Димов, който бе задържан и обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник и подаде оставка от ареста. Името на Димитров бе едно от трите, спрягани за поста в медиите в последните дни. Изборът му е озадачаващ най-малкото защото Димитров няма експертиза в екоресора.

Кой е Емил Димитров? Ревизоро нашумя с няколко акции в края на 90-те години, когато заемаше позицията главен ревизор към Министерството на финансите, откъдето идва и прякорът му. По времето на правителството на Симеон Сакскобургготски за кратко бе и шеф на митниците. Сега е втори мандат депутат от патриотичната коалиция, като се води от "гражданската квота" на ВМРО.

Лобизоро. Екоминистерството попада в квотата на ВМРО в управлението и партията очевидно иска да запази контрола върху него. Същевременно назначението на Ревизоро е показателно, доколкото в мандата на това Народно събрание той се отличи като вносител на няколко (невлезли в сила) лобистки поправки - например нов закон за горивата в полза на едрите търговци и поправка в закона за приватизацията, с която се опрощаваха 58 млн. лв. неустойки на братята Кирил и Георги Домусчиеви за неизпълнени ангажименти в БМФ.

Позициите на Ревизоро са и в синхрон със статуквото в правосъдието. На няколко пъти той стана съвносител и защитник на силно лобистки поправки в съдебния закон. Той участва активно във всички законопроекти за раздаване на кариерни и парични бонуси на членовете на ВСС, на Инспектората към него и на спецправосъдието в последните два парламента, както и в предизвикалите международен скандал предложения за ограничения при финансирането и дейността на съсловни организации на магистратите.

Димитров беше фронтмен на номинацията на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), като заяви, че лично той е водил разговорите и е убедил бившия главен прокурор да се кандидатира за поста.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Съдът окончателно отхвърли искането за отстраняване на кмета на Несебър

Новоизбраният за четвърти мандат кмет на Несебър Николай Димитров остава на поста си въпреки опитите на прокуратурата да го отстрани. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд потвърди отказа на Специализирания наказателен съд да го отстрани от длъжност, за да не влияе на свидетелите по делото срещу него. Димитров бе арестуван и обвинен в купуване на гласове на 22 октомври - пет дни преди гласуването на местните избори, но въпреки това спечели кметските избори като независим кандидат, явявайки се срещу кандидат на ГЕРБ, подкрепен от партията на братя Диневи.

ЕК представи фонда си за компенсации за въглищните региони

Европейската комисия представи днес Фонда за справедлив преход (ФСП) - механизмът, който ще финансира засегнатите от политики на декарбонизация страни членки - например от затварянето на въглищни централи. Той е на обща стойност около 30 млрд. евро, но само 7.5 млрд. евро се предвижда да бъдат новоотпуснати средства (останалите ще трябва да дойдат от кохезионните фондове и национално съфинансиране), като ще финансира социални мерки като например преквалификация на работници, справяне с екологичните последствия и помощ за предприятия да намалят емисиите си на парникови газове. За изграждането на нови генериращи мощности ще се разчита на частни капитали и заеми от Европейската инвестиционна банка.

Борис Джонсън официално не разреши референдум за независимост на Шотландия

Британският премиер Борис Джонсън изпрати на шотландския първи министър Никола Стърджън писмен отговор, с който отхвърля молбата й за предоставяне на правомощия за провеждане на референдум за независимостта на Шотландия. Такъв не може да се състои без съгласието на британското правителство. Джонсън припомня, че идеята зад организирания през 2014 г. референдум е била вотът да е един в рамките на едно поколение. Стърджън обаче настоява за референдум, защото Шотландия желае да остане в ЕС.

Общината планира ремонт на централната част на Борисовата градина за 12 млн лв.

Ремонт на централната част на Борисовата градина – между Орлов мост и бул."Яворов", на стойност 11.8 млн. лева подготвя Столичната община, като ще бъдат обновени настилки, осветление, езерото с лилиите и други елементи на парковата украса, стана ясно на заседание на общинската екокомисия днес, съобщава "Дневник". Общината бърза да вземе безвъзмездно финансиране по програма "Региони в растеж", кандидатстването по която приключва след шест месеца, затова й проектът ще е тип "инженеринг", т.е. фирмата изпълнител сама ще го изготви и изпълни по свои критерии. Това обаче предизвика критики от общински съветници, включително такива от ГЕРБ, според което е недопустимо съществен ремонт на историческата част на парка без архитект-проектант, още повече че все още се изготвя ПУП на парка и ремонти на алейната мрежа трябва да съобразят с концепцията в него.

СНИМКА НА ДЕНЯ

С протест в центъра на София автоинструкторите събориха спорна наредба

Протест на автоинструктори от различни градове блокира за няколко часа центъра на София между президентството и Руската църква, а реакцията на кабинета и този път бе обичайната. След среща с представители на протестиращите министрите на транспорта и образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев обявиха, че спорната наредба, която предвижда увеличение на часовете за кормуване и въвеждане на GPS контрол, ще бъде отменена, а вместо това ще се създаде работна група за необходимите мерки. Автоинструкторите обявиха, че подозират корупционна схема с избора на изпълнител на системата за GPS контрол, но също така - и срещу "безобразните пътни условия", обърканата нормативна уредба и остарялата философия на обучение.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Новата парламентарна сесия започва в условията на политически скандали

В сряда е първият пленарен ден от новата парламентарна сесия, а прогнозите са тя да протече бурно - заради екоскандалите с безводието в Перник и вноса на боклук от трети страни, за което левицата подготвя вот на недоверие, проблемите с парите в здравеопазването и др. По традиция в първия ден лидерите на парламентарните групи произнасят програмните си речи, но се очаква в сряда да бъде гласувана и предстоящата рокада в екоминистерството, при която Нено Димов ще бъде сменен от друга неподходяща фигура - Емил Димитров-Ревизоро.

САЩ и Китай заравят томахавката на търговската война

САЩ и Китай ще подпишат в сряда първата фаза от търговската сделка между двете страни. Тя трябва да сложи край на икономическата война, която се отрази на световната икономика, и да разреши някои спорове – основно по отношение на селското стопанство и производството. Двете страни не успяха да стигнат до компромис по редица въпроси, сред които и тези за интелектуалната собственост, оставащи за втората фаза на преговорите. В знак на добра воля САЩ извади Китай от списъка със страни, които манипулират валутите си.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Как огромна дупка се отвори и погълна автобус с пътници в Китай

Най-малко шест души са загинали, а 16 са ранени, след като огромна дупка се отвори рязко на улицата пред автобусна спирка в китайския град Синин и погълна автобус с пътници. На кадри от охранителни камери се вижда как секунди след като автобусът спира на спирката и докато пътниците все още се опитват да се качат и слязат, предната част на превозното средство рязко пропада в току-що образувалата се огромна дупка. Следват паника и експлозия.

Това не е първият подобен инцидент в Китай. През 2018 г. четирима души загинаха, след като огромна дупка се появи на тротоар в град в югозападната част на страната, а през 2013 г. при подобен инцидент загинаха петима души в град Шънджън в Югоизточен Китай.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар