Висшият адвокатски съвет настоява всеки да може да наследява втората пенсия

Сегашните указания на Комисията за финансов надзор за това са от 2004 г. и не взимат предвид промени в Закона за наследството

Адвокатите призовават председателя на Комисията за финансов надзор да отмени указанията за наследяване на втора пенсия, тъй като ограничават кръга на потенциалните наследници.
Адвокатите призовават председателя на Комисията за финансов надзор да отмени указанията за наследяване на втора пенсия, тъй като ограничават кръга на потенциалните наследници.
Адвокатите призовават председателя на Комисията за финансов надзор да отмени указанията за наследяване на втора пенсия, тъй като ограничават кръга на потенциалните наследници.    ©  Надежда Чипева
Адвокатите призовават председателя на Комисията за финансов надзор да отмени указанията за наследяване на втора пенсия, тъй като ограничават кръга на потенциалните наследници.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за финансов надзор (КФН) е ограничила със свои указания правото за наследяване на втората пенсия от частен пенсионен фонд, твърди в свой сигнал Висшият адвокатски съвет (ВАС). Адвокатите настояват председателят на комисията Бойко Атанасов да преразгледа указанията, които действат от 2004 г. Спестяванията от втората пенсия се трупат вече 20 години и има множество партиди на осигуряващи се на високи заплати, които надминават 20 хил. лв.

Според Кодекса за социално осигуряване партидите от универсален, професионален и доброволен пенсионен фонд се наследяват след евентуална смърт на титуляра им по реда на Закона за наследството. Указанията на КФН обаче в разрез с КСО и Закона за наследството, както и с конституцията, ограничават кръга на потенциалните наследници само до семейството на починалия. В същото време всяко лице е свободно да се разпорежда с имуществото си след смъртта си в полза на всяко лице, което прецени, че следва да получи наследство в качеството на негов наследник, стига да не увреди запазената част на наследниците си, посочват от ВАС и призовават КФН да отмени указанията.

Къде е разминаването

В сигнала си Висшият адвокатски съвет обръща внимание, че в Кодекса за социално осигуряване е посочено, че натрупаните средства се изплащат еднократно или разсрочено на наследниците, преживелия съпруг и родствениците по реда на Закона за наследството. Този закон е специален нормативен акт и в КСО законодателят е препратил към него, защото регулира специфичен кръг обществени отношения.

По Закона за наследството обаче партидата може да се разпредели между преките наследници по определен ред, но не и когато починалият е оставил завещание. В такъв случай родителите, съпругът, братята и сестрите на починалия имат запазена част от наследството, но починалият може да завещае свои активи на когото пожелае, независимо дали има с него пряка родствена връзка. С указанията на КФН обаче братята и сестрите, които са законни наследници по Закона за наследството, са изключени от възможността да наследят средства от партидата на починалия, а наследниците по завещание без пряка родствена връзка не получават нищо.

Незаконното ограничаване на наследниците

В същото време указанията на КФН, които са писани още през 2004 г., стесняват кръга на потенциалните наследници единствено до преживелия съпруг и роднините по права низходяща и права възходяща линия.

"Това законово разрешение изключва определени кръгове от наследници - съребрените роднини и наследниците по завещание и предвижда средствата на починалото осигурено лице да преминат само в имуществената сфера на най-близките членове на семейството", изтъкват от Висшия адвокатски съвет и допълват, че по този начин от кръга на наследниците се изключват наследниците по завещание. Според адвокатите Законът за наследството не предвижда такива ограничения и с указанията се ограничават незаконосъобразно права на граждани, уредени в нормативни актове с по-висока юридическа сила.

"Текстът на разпоредбата не е изцяло прецизен, но основна задача на указанията е да разяснят всички неясноти в прилагането на законовата уредба. Това обаче не може да става чрез ограничаване на права на гражданите, каквито самото законодателство не предвижда и чрез неоснователно тълкуване", смятат от ВАС.

Според адвокатите ограниченията на основните права на гражданите засягат, както правото на осигуреното лице наследодател да се разпореди с имуществото си, от което са част натрупаните парични средства по индивидуалната му партида, така и правото на наследниците да получат това имущество. Адвокатите допълват, че с решение на Конституционния съд елиминирането или редуцирането на съдържанието на основни права е недопустимо и нарушава принципа на правовата държава.

Тълкуването на КФН засяга правата на наследодателя и на наследниците, като погрешно приема, че законодателят е ограничил правото на наследяване на средствата по индивидуалната партида до преживелия съпруг, низходящите или възходящите, изключвайки всички останали лица с качеството "наследник", коментират от ВАС.

Те смятат, че указанията на КФН са напълно неправилни, несправедливи и неоправдани от гледна точка на общия режим на наследяване, общата уредба на конституционните принципи и на самата законова уредба на КСО и трябва да бъдат отменени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-?
    kvt10319485

    В каква държава живеем, не е истина - някакви "указания", на някаква "комисия" са със сила на закон, че и отгоре?!? WTF?

    Нередност?
Нов коментар