🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пенсията от УПФ - какво показват числата

За голяма част от новите пенсионери две пенсии може да са по-малко от една

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е мнение на Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, публикувано в блога му lchristoff.wordpress.com, което "Капитал" препечатва с негово разрешение.

Другото мнение по темата с пенсионното осигуряване е на редактора на "Капитал" Николай Стоянов и може да го видите тук: Проблемът с дългосрочните сметки
Любомир Христов

Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане "Концепция за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване" с предвидени три начина за изчисляване и изплащане на пенсии от универсалните пенсионни фондове (УПФ):

– еднократна сума, платима наведнъж или разсрочено – програмирани тегления

– пожизнена пенсия.

Изплащането на еднократна - натрупаната по партида, сума не е пенсия. За родените между 1960 и 1965 г. (които са 55% от бъдещите пенсионери според концепцията) тя е средно 3637 лв. в момента. Те ще си останат с намалена държавна пенсия.

Програмираните тегления са механизъм за изплащане на средствата по партида в срок, равен на средната бъдеща продължителност на живота на пенсионер, която се оценява на 16 години за мъж и 20 години за жена, достигнали 65 годишна възраст (според КФН). В случай на преждевременна смърт остатъка по партидата получават наследниците. Това също не е "пенсия" в традиционния смисъл - заради риска да надживеете парите си и да останете с намалената държавна пенсия.

На пожизнена пенсия могат да се радват едва около една трета от бъдещите пенсионери. Тези, които могат да получат пенсия от УПФ, имат възможност да избират дали да получават две пенсии или една. Двете са пожизнена пенсия от УПФ и намалена държавна, а едната е държавна пенсия в пълен размер.

Държавната подлежи на годишна индексация с половината от инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход, а пенсията от УПФ – не. НОИ очаква индексацията да е 3.1% годишно в следващите 20-ина години (3.8% за 2018). Пенсията от УПФ също може да се увеличава, но само ако дружеството реализира доходност, която превишава техническия лихвен процент, приет в концепцията за 3%.

Доколкото се предлага парите за пенсии в УПФ да се инвестират само в облигации, това е доста невероятно, поне в близките години. Освен това пенсионерите биха получили не целия доход от по-добрите резултати, а половината от него (стр. 10 от концепцията). За да нарасне пенсията от УПФ с 3% през втората година, дружеството трябва да реализира доходност от 9% (3% техническа лихва + 6% доходност над нея, от която половината, т.е. 3%, да се разпредели между пенсионерите). Така през втората и следващите години държавната пенсия ще расте, а тази от УПФ може да остане без изменение или да нараства по-бавно.

Който се осигурява в УПФ, отклонява част от задължителната си осигурителна вноска. Затова и държавната му пенсия ще бъде намалена. На първите, които се пенсионират между 2021 и 2027 г., намалението ще е с около 20%. След това процентът му нараства постепенно до 25.9% след 2040 г.

Пенсията от УПФ не е "допълнителна" - защото първо трябва да замести намалението на държавната, но не може. Ето защо. Първоначалният й гарантиран размер се определя от парите по партида преди пенсиониране. Те зависят от размера на вноските и доходността по партида. Държавната пенсия пък се изчислява от средния осигурителен доход за страната в 12-те месеца преди пенсионирането. Това означава, че правата, които дават вноските в ДОО, се индексират ежегодно с растежа на средния осигурителен доход.

Следователно, за да имате капитала по партида в УПФ, който да позволи пенсията от УПФ напълно да компенсира намалението на пенсия от ДОО, то доходността, която получавате в УПФ, трябва да е поне равна (на практика по-висока) от растежа на средния осигурителен доход.

За 16 години доходността върху вноските (преди отчисляване на такси) в УПФ е 2.7% средногодишно, а темпът на нарастване на средния осигурителен доход е 7.9% средногодишно. Пожизнената пенсия от УПФ не може да компенсира намалението на държавната и така две пенсии са по-малко от една.

Това ще бъде вярно, докато:

а) доходността по партиди в УПФ не започне трайно да превишава темпа на растеж на осигурителния доход, което е много малко вероятно, ако въобще е възможно

б) размерът на държавните пенсии се определя според действащия чл. 70 от КСО, който не се очаква да се промени поне до 2040 г.

в) пожизнените пенсии от УПФ се изчисляват и актуализират така, както се предлага в концепцията.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cezar_cezar avatar :-|
    есе
    • - 4
    • + 12

    За пореден път се доказва колко е важно човек да се осигурява на реални доходи и да не си мисли, че като взима пари под масата е на далавера. Дано повече хора се усетят и започнат да изискват от работодателите си осигуровки на пълна запалта и пълни часове. Тези, които се осигуряват както трябва, ще си вземат добра втора пенсия.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 11

    Въпросът е малко по-различен - дали ще доживея до пенсионна възрат за да получа пенсия? Превид все по-голямата дупка, която се отваря в буджета на НОИ, за родените през 70-те вероятно пенсионирането ще е при възраст 65-68 години. И това, според мен, е оптимистичния сценарии. Тоест, ако считаме че е малко вероятно да доживеем до пенсия по-добре е да внасяме възможно най-малко в НОИ и да сме в частен фонд, така че наследниците ни да получат нещо, след смъртта ни. В момента положението с пенсионната система се крепи до голяма степен на увеличението на минималната работна заплата, което ще е до време. След което ще се вдигат осигуровките, възрастта за пенсиониране и ще се увеличава държавния дълг. А след това - гръцки сценарии и самоубийства на пенсионери по улиците ...

    Нередност?
  • 4
    frankfurt avatar :-|
    frankfurt
    • - 1
    • + 7

    Какво се случва с хората, които разчитат само на държавна пенсия, се видя след края бна социалиазма - инфлацията изяде пенсиите, а държавата нямаше средства да компенсира. Да се залага само на държавната пенсия, не е разумно. Никой не може да предскаже днес, какво ще бъде състоянието на бюджета, инфлацията, данъците и т.н. след 20-30 години. Затова, който може, да инвестира в имоти, собствен бизнес и т.н.

    Нередност?
  • 5
    s_spasov avatar :-|
    ss
    • + 3

    Скоро четох че след 30 години хората у нас ще са 5 млн.От тях 1 млн.ще са работещи. Пенсионерите ще са вероятно около 3 млн. При сегашния пенсионен модел няма как да се плащат пенсии съобразно осигурителния доход на тези пенсионери освен ако не се вдигнат рязко осигуровките на работещите, нещо от сорта на 60-70 % от осигурителния доход на работещите. Така че единствения изход ще е всички пенсионери в недалечно бъдеще да получават еднаква пенсия в минимален размер.

    Нередност?
  • 6
    onufrii avatar :-|
    onufrii
    • + 2

    До коментар [#5] от "ss":

    има,има как да се плащат.Ти не се коси!
    При 3 00 000 избиратели пенсионери,предизборната пропаганда ще е на тема-какво още не сме продали(а има ще бая за продаване-морския бряг,няколко десетки милиона държавни ниви и гори,язовири и др) а също и заеми,с обезпечение-по горе изброените активи и това ще е с една единствена цел-ГРИЖАТА ДА СЕ ОСИГУРЯТ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ!!!(а тя далаверата ще върви докато има кво да се продава.Като се продаде всичко и умре последния бял пенсионер-абсолютно незадължително от естествена смърт или глад-тогава ще останат най-издържливите индобългари и ще си спретнат един бантустан........

    Нередност?
  • 7
    onufrii avatar :-|
    onufrii
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "Алфонсо":

    Алфонсо,не те знам милиционер ли си,старшинка ли си или в рекламния отдел на нои работиш душицо,ама ако чакаш държавата да те поеме,като опикаеш памперса,жална ти майка брат!!!
    Пенсионната система е измислена по времето на Бисмарк,когато продължителността на живота е била 50 години,всеки един Алфонсо или Алберто е имал по 11-12 деца,имало е и едни колонии дето негрите пенсии не са вземали ама пък са осигурявали много добри такива на белите си демократизатори-цивилизатори и модела е работел добре.
    Ти ако искаш се осигурявай и на 2 000 000 лева заплата,ще платиш на бая старци инсулина и антиглупина,ама ти като опикаеш памперса,да не се наложи,после да го сушиш,че да го ползваш пак......

    Нередност?
  • 8
    borko_to avatar :-|
    borko_to
    • + 3

    анализът е добър, но пропуска очевидното - при пенсионна възраст от 65 години или нагоре,при последните години трудов стаж най-вероятно ще се налага работа на абсолютно смешни пари, което ще доведе до много ниска държавна пенсия.

    Нередност?
  • 9
    borko_to avatar :-|
    borko_to
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#7] от "onufrii":

    ти пък ако чакаш пенсия от УПФ....Най-вероятно всичките ще ги национализират преди да почнат масово изплащане на пенсии. Това е по-куха структура и от КТБ.

    Нередност?
  • 10
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 3

    Мръстна тайна на сегашния пенсионен модел е, че работещите ги съкращават няколко години преди пенсия, за да не им се плащат добавките при пенсиониране, след което или емигрираш ( над 5 % от емигрантите миналата година) или те издържат близките ти или работиш на черно. Започването на нова работа или смяната на професия не е сделка при по-нисък доход от последната ти работа, защото ще вземеш много ниска пенсия.
    Много ми е интересно да видя продължителността на живота след пенсия за трета категория труд, мъже. Да не се окаже, че е под 5 години и че издържаме с пенсии основно разни търтеи, като миньори, полицаи и военни.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал