🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Шпионският" скандал: 17 мига от есента

Разследването срещу лидера на Движение "Русофили" Николай Малинов изглежда повече като за предизборна вътрешнополитическа употреба, отколкото като реален шпионски скандал с Москва

Лидерът на Движение "Русофили" беше обвинен в шпионаж в полза на две руски неправителствени организации, с които работи от десетилетие
Лидерът на Движение "Русофили" беше обвинен в шпионаж в полза на две руски неправителствени организации, с които работи от десетилетие
Лидерът на Движение "Русофили" беше обвинен в шпионаж в полза на две руски неправителствени организации, с които работи от десетилетие    ©  Надежда Чипева
Лидерът на Движение "Русофили" беше обвинен в шпионаж в полза на две руски неправителствени организации, с които работи от десетилетие    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Щирлиц вървеше през центъра на Берлин. Сред минувачите имаше агенти на "Гестапо". Усети острите им студени погледи. Те го подозираха! Досещаха се, че е разузнавач! Може би високото му руско чело го издаваше. Или интелигентните и строги сини очи. Или волевата брадичка. Или... парашутът, който се влачеше зад него..." Това е един "брадясал" виц от времето на соца. Също толкова брадясало е и обвинението срещу председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов, който беше арестуван и обвинен в шпионаж тази седмица.

Шпионската сага започна сутринта на 9 септември с информацията, че бившият главен редактор на в. "Дума" Юри Борисов е бил арестуван и отведен с белезници в следствието във връзка с дело за шпионаж от 3 юли т.г. Освен журналист Борисов е и член на Движение "Русофили". Късно следобед от прокуратурата споделиха, че той е разпитан само като свидетел, но пък е арестуван председателят на движението Николай Малинов и именно той е бил обвинен в шпионаж в полза на две чужди неправителствени организации. Те са руски - Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Бившият депутат от БСП и бивш издател на партийния орган в. "Дума" е обвинен, че срещу заплащане се е поставил в услуга на двете организации. Главната роля тук има бившият генерал от съветското външно разузнаване ген. Леонид Решетников. Към момента на извършваното престъпление той е председател на РИСИ, неправителствен институт, който се смята до близък до Кремъл и е на пряко подчинение на Владимир Путин. (През 2017 г. Решетников е отстранен от ръководния пост в РИСИ, а неговото място е заето от Михаил Фрадков, бивш шеф на външното разузнаване на Русия.)

Малинов беше задържан за 24 часа в ареста, но след това освободен под парична гаранция. По това дело са били разпитани 23 души, голяма част от тях политици, социолози и общественици и свързани с движение "Русофили". На всички тях са били задавани въпроси за

Връзките им с ген. Решетников

на когото тази седмица беше забранено да влиза в България за десет години.

Според обвинението Малинов е имал идеи за промяна на геополитическата ориентация на България в посока Русия и именно заради това е получавал финансиране. На специална пресконференция, на която присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, заместник главният прокурор Иван Гешев (и единствен кандидат за главен прокурор) представи в резюме фактите от разследването, които удивително напомняха на стари публикации от издаваните от Делян Пеевски вестници "Телеграф" и "Монитор", в които Малинов и Движение "Русофили" са обвинявани, че помагат на руския олигарх Константин Малофеев и руската банка ВТБ да придобие "Виваком" и активи на фалиралата КТБ през бившия собственик на банката Цветан Василев.

Добавената стойност, която Гешев обяви, е, че при претърсването на офисите на председателя на "Русофили" са били открити "множество документи, които доказват, че Малинов

"Срещу заплащане е приел да изпълнява задачи

от двете организации". Разследващите са намерили докладна записка от Малинов на руски език, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като се предлагали действия в пет направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, НПО, собствен тв канал и партия, която да стане електорална сила.

В докладната е посочена необходимост от създаване на телевизия и политическа партия. В нея Малинов заявява, че са предприети действия за прехвърляне на половин милиард евро от Цветан Василев към Малофеев. Малинов заявява, че от януари до март 2015 е постигната договореност за прехвърляне на активи в компанията "Виваком". Николай Малинов е заявил, че "Дунарит" и "Авионамс" са авторитетни предприятия. В областта на медиите той посочва телевизионната група, в която членува и ТВ7. Малинов казва още, че за съжаление не му се е удало да овладее компанията и държавата не е позволила това", обобщи Гешев. Според бъдещия главен прокурор овладяването на "Дунарит" е трябвало да стане през дружеството "ЕМКО" на бизнесмена Емилиян Гебрев. Това личало от документи, иззети при обиските при разследването. Според тях, това е трябвало да се случи чрез схема в която участвали Гебрев и Цветан Василев.

Емилиян Гебрев влезе в челен сблъсък с Делян Пеевски през управляваното от неговия адвокат "Виафот инвестмънт България" за овладяването на "Дунарит". През 2015 година той, неговият син и негов служител са били отровени. Подозренията на Гебрев са, че това покушение е дело на руските служби.

След като беше освободен от ареста, Николай Малинов даде интервю пред БТВ, в което обясни, че се е притекъл на помощ на Цветан Василев и го запознал с руския олигарх Константи Малофеев. (руският олигарх помагаше на Василев да спаси дела си в БТК, а чрез Малинов искаше да купи ТВ7 - бел. ред.). След това Василев се отметнал от договорките, а Малинов бил омерзен от него.

В цялата "шпионска драма" са вплетени

Няколко странни сюжета

които говорят, че разследването срещу Малинов и "Русофили" е по-скоро за вътрешнополитическа употреба, отколкото реален шпионски скандал с адрес Москва.

Да обвиниш председателя на Движение "Русофили", че дава акъл на пенсиониран генерал от съветското разузнаване за това как да обърне геостратегическата посока на България, е леко наивно. След като движението съществува от години и никога не е криело с какво се занимава. Да добавиш към това, че един от начините е, като купуваш бизнеси в страна, която е тотално зависима от руските енергийни източници, също не е особено далновидно. Както и да се фокусираш върху бивш червен депутат, а да пропуснеш изявите на истинския руски партньор в българската политика - "Атака" и нейният лидер Волен Сидеров също.

И тъй като нещата са доста прозрачни, а прокуратурата не особено убедителна в аргументите, се налага да се търсят скритите послания на тази "ювелирна операция" и техните цели.

Ключовото име тук е на ген. Леонид Решетников и неговата роля в избора на президента Румен Радев. Името на бившия ръководител от КГБ нашумя през пролетта на 2016 г., когато стана ясно, че е представил на лидерката на БСП Корнелия Нинова негово социологическо проучване, в което профилът, подобен на този на ген. Радев, е посочен като този най-подходящ кандидат.

Зад този аргумент застават въпросите, които са задавани на социолога Живко Георгиев, който е един от разпитваните на 9 септември. Самият Георгиев заяви в свои интервюта, че е бил питан дали е правил социологически проучвания за ген. Решетников, каквито той е правил, но това няма как да бъде престъпление.

Другият арестуван и разпитван - журналиста Юри Борисов, също е питан за контактите си с ген. Решетников. "Ако някой си мисли, че чрез Решетников може да бъде атакуван Радев, просто трябва да се върне в гимназията и да си припомни учебниците по право и психология и да застане наясно със себе си", каза за "Капитал" депутатът от БСП Александър Симов. "Решетников е един обикновен руски пенсионер. Той не е някакъв фактор и хората, които следят руската политика, ясно осъзнават, че дори в годините, когато е бил активен, не е бил факторът, който го изкарват у нас - някакъв център на задкулисието", допълва той.

В същото време най-добрият приятел на руския генерал в България - депутатът от "Атака" професор Станислав Станилов, изобщо не е потърсен от службите. "Какъв шпионаж? Аз съм зам.-председател на "Русофили". Аз каква информация имам, че да мога да я дам на руснаците? Това са пълни глупости. Туй, което аз мога да им кажа, се вижда от спътника", каза той пред "Капитал".

Втората посока е чисто предизборна

- тезата е, че с действията си прокуратурата се поставя в услуга на ГЕРБ, защото управляващата партия се опитва да спечели на своя страна т. нар. градска десница, която е известна със своето русофобство, на очертаващия се втори тур на местните избори. В подкрепа на това съждение идва и декларацията на външно министерство, която беше представена дни преди скандала и безпрецедентно постави въпроса за мястото и значението на Червената армия за датата 9 септември - съветските войски са наложили в България един тоталитарен и ненавистен режим. Документът наистина беше шумно одобрен от редица представители на десницата. Добре информирани източници от МВнР твърдят, че в самото министерство са били изненадани от този твърд тон спрямо Русия.

"Т.нар. десница в България е разделена. Едно от малкото неща, което ги обединява, е русофобията, може би това е някакъв реверанс към тях. Но аз смятам, че българските десни избиратели са високо интелигентни хора с висока правна култура, и съм сигурна, че не биха одобрили такива репресивни действия срещу политически опоненти", каза пред "Капитал" Светлана Шаренкова, член на НС на БСП и издател на вестник "Россия днес".

За председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов действията на прокуратурата също са предизборна пушилка.

И донякъде са прави - да арестуваш 8 души и да ги разпитваш по дело за шпионаж в полза на Русия си е направо

Като манифестация на сакралната дата 9 септември

пред мавзолея на Георги Димитров и същевременно да връчиш пред строя партийния билет на ГЕРБ на бъдещия главен прокурор Иван Гешев.

Третата версия е, че този публичен скандал е подаване на ръка към западните партньори на България. Посолствата на САЩ и Великобритания излязоха със специални съобщения, с които приветстват действията на българската прокуратура и българските власти. По този начин вероятният бъдещ главен прокурор Иван Гешев за пореден ще може да парадира с подкрепа на западните служби и да обвърже кандидатурата си с тях.

От друга - това е компенсация за бездействието на България по скандала с руските агенти, минали през страната и имащи отношение към случая с отровения в Англия бивш офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал. Тогава България беше една от малкото страни в ЕС, които не отзоваха руски дипломати.

Целият този тюрлюгювеч, който е създаден от прокуратурата прилича много на огледалния модел, който обвинението използва при осъществяването на задкулисните си поръчки - превръща тези, които му пречат в обвиняеми и съучастници, без да имат нищо общо. Събира в една кофа различни факти, лица и обстоятелства и ги навързва в конспиративна схема, официализирана през публично говорене на обвинението без право на въпроси.

За това говори намесата на името на Емилиян Гебрев в схемата. В четвъртък бизнесменът каза преди БТВ, че не познава нито Малинов, нито Малофеев, нито Решетников. Пред бТВ Гебрев обясни, че не намира логика в това да шпионира в полза на страна, след като заподозрените за отравянето му са именно руски граждани, вероятно служители на руски специални служби. Британският сайтът за разследваща журналистика Bellingcat и руският The Insider разкриха в началото на годината, че един от заподозрените в отравянето на Скрипал - Сергей Федотов е агент на руското военно разузнаване (Главното разузнавателно управление) и е бил в България по време на отравянето на Гебрев през април 2015 г. (Неговото истинско име е Денис Вячеславов Сергеев и е завършил военно-дипломатическата академия.)

А е твърде възможно реализацията на този шпионски скандал да е

Съвкупност и от трите компонента

Движение "Русофили" е в периферията на българо-руските отношения въпреки медийните реакции на някои руски депутати. Информация за това, че Москва влияе върху български русофилски организации имаше в разработка на българското контразузнаване през далечната 2001 година, но в нея имаше данни за срещи на руския резидент Борис Смирнов с представители на тракийските дружества. След това той беше изгонен от България.

Самият Бойко Борисов неглижира ситуацията и я нарече "шпионски скандал в кавички". И както каза и бившият външен министър Соломон Паси в ефира на БТВ: "Само в руското посолство има точно 68 шпиони и още стотина извън него. Аз уважавам руското разузнаване и те едва ли ще платят на човек, който се явява по телевизията и обяснява, че не е шпионин."

Така лидерът на Движение "Русофили" Николай Малинов влезе в ролята на Щирлиц от съветския филм "17 мига от пролетта" - години развяваше парашута си от дейност, свързана с Русия, и в крайна сметка беше обвинен за нея.

По темата работи и Зорница Стоилова

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 6

    Дори и да е за "вътрешнополитическа употреба", важното е че най-накрая се изпраща ясен сигнал към господарите в Масква, че не сме васалите за които ни мислят.

    Нередност?
  • 2
    cju45470787 avatar :-P
    pink_kike
    • - 2
    • + 12

    Всички диверсии, които това правителство опитва да прави за пред стадото, са на едно много ниско, бих казал дори селско, ниво...

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 2
    • + 10

    Според Илиян Василев "До този момент няма реакция на Лавров, няма реакция на Медведев или по-горни равнища. Това за мен означава, че тези действия на българските власти са предварително комуникирани, за да няма ответна реакция от Русия на високо политическо равнище."
    https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-ilian-vasilev-ima-li-v-balgaria-ruski-shpioni-video/

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 3

    Благодаря ти, Господи!
    Добре дошъл отново, Йово!

    Винаги търся Автор. Защото Авторът е позиция, стил, информираност и интелект. След заглавието първо гледам кой пише и от това зависи дали да си губя времето. Виж, за Гърция и Италия задължително чета всякаква шума...

    Преди една година под текста на г-н Прокопиев за 25-годишнината на Капитал написах:

    D-r D
    Неутрално
    4 окт 2018 22:31
    Оценка
    -18 +43

    ...За четвърт век можехте да създадете две поколения елитни журналисти. Не създадохте нищо, защото се оплетохте в политически боричкания! Ако не беше разпознаваемият политинженерен Кръг Капитал, само 1000 упорити читатели щяхме да знаем, че има и вестник с такова име. Защото за рожбите на тоя кръг Трайчо, Дянков и Плевнята всички знаят, но за 25 г. няма едно-единствено разпознаваемо име в българската журналистика, което да се свързва с вас. Но пък унищожихте имена с потенциал. Къде е Йово?...


    Йово Николов бе флагманът на онова Капиталско поколение. От което нищо не излезе.
    Благодаря, че започна да се връщаш, Йово. Бог да ти помага!


    П.П. По темата за "шпионската" тъпотия има два забележителни анализа на Александър Александров и на Мартин Георгиев в Сега.
    Препоръчвам ги:
    https://www.segabg.com/category-first-page/shpionskata-afera-mnogo-prikazki-malko-dokazatelstva

    https://www.segabg.com/category-observer/edno-vreme-kakvi-shpioni-imashe

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5

    И още един анализ на Мартин Георгиев:

    https://www.segabg.com/category-first-page/zad-shpionskiya-skandal-izpluvaha-i-biznes-interesi-na-peevski

    Нередност?
  • 6
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Мда, имаше време когато обикалях половината РЕП-ове в града за да намеря и купя вестник Капитал! Защо ли? А сега влизам веднъж седмично в сайта!
    По темата. Две руски мафии се бият за парчета от тортата КТБ. Цацароцирка е машата в ръцете на едната. Останалото е пунт и пластика.
    Относно червеният президент... Масква го дискредитира окончателно като свой слуга в борбата срещу закупуването на истински боен самолет за нашите ВВС. А непремереното му скачане на амбразурата при зашумяването по темата русофили го заби в екстрементите на политиката.

    Нередност?
Нов коментар