Гешев пита Конституционния съд може ли да образува дела срещу президента

Главният прокурор смята, че досъдебни производства срещу държавния глава могат да се започват и по време на мандата му

Прокуратурата публикува искането на Иван Гешев до КС ден преди третата годишнина от встъпването в длъжност на Румен Радев
Прокуратурата публикува искането на Иван Гешев до КС ден преди третата годишнина от встъпването в длъжност на Румен Радев
Прокуратурата публикува искането на Иван Гешев до КС ден преди третата годишнина от встъпването в длъжност на Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Прокуратурата публикува искането на Иван Гешев до КС ден преди третата годишнина от встъпването в длъжност на Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докъде се простират пределите на президентския имунитет и може ли прокуратурата да образува досъдебно производство срещу президента и вицепрезидента, а веднага след това да го спре и да го остави да стои "на трупчета", докато изтече мандатът им. Това е по същество питането, което новият главен прокурор Иван Гешев е изпратил до Конституционния съд (КС) в края на миналата седмица. По неговото искане КС образува в понеделник първото си дело за тази година - за тълкуване на текста на чл. 103 от Конституцията за президентския имунитет. (Питането на Гешев вижте тук)

Това е и първото искане до КС на новия главен прокурор Гешев от началото на мандата му преди около месец и то няма как да не прозвучи като откровена заплаха срещу държавния глава. На първо място, в момента няма конкретна причина да се прави такова питане, защото няма публично известни данни за извършено престъпление от президента или вицето му. На второ място, искане за тълкуване на конституционен текст се приема за допустимо, когато текстът е неясен или по него има противоречива практика на КС. В случая няма такова нещо, но е налице очевиден политически контекст.

В настоящата властова конфигурация Румен Радев е единственият опонент на Гешев по базисните въпроси за цялостния модел прокуратурата, за нейната неефективност и непрозрачност, за практическата безконтролност на главния прокурор и т.н. Всички тези въпроси Радев формулира още в края на ноември, когато бе принуден да подпише указа за назначаване на Гешев за главен прокурор, след като веднъж отказа, но ВСС му изпрати повторно същото предложение. Тогава Радев изрази и своите резерви по отношение на избора на Гешев и анонсира широк обществен дебат за промени в конституцията с фокус прокуратурата, като направи тази заявка със знаково послание, че "отчетността на главния прокурор приключва с избора му".

Всъщност дебатът за модела на прокуратурата и безконтролността на главния прокурор стои на дневен ред от повече от десет години след решението на Съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България", в което се казва, че в България не може да бъде проведено независимо разследване на обвинител №1. Този дебат бе подновен особено интензивно преди около година заради препоръките в докладите по евромониторинга и резолюция на Комитета на министрите към Съвета на Европа, че десет години чака изпълнение на решението "Колеви" и предприемане на ефективни мерки за разследване на главния прокурор.

Какъв е казусът?

Чл. 103 от Конституцията

(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Искането на главния прокурор по същество се състои от две питания. Първият въпрос, който той поставя, е що е "държавна измяна" и що е "нарушение на конституцията" - двете основания, на които може да се иска импийчмънт на президента и вицепрезидента. По конституция президентът не може да бъде задържан или срещу него да бъде образувано наказателно производство, като за разлика от депутатския имунитет, който може да бъде свален, президентският имунитет е абсолютен.

Според главния прокурор няма яснота дали в случая "държавна измяна" се покрива с престъпленията, визирани в раздел "Измяна" на глава първа от Наказателния кодекс (престъпления срещу републиката), или има различен обхват. Той пита също така каква е разликата между държавна измяна и нарушение на конституцията по смисъла на конституционния текст с оглед на това, че държавната измяна по същество може да е нарушение на конституцията.

Във втората част от питането се задава въпросът какво трябва да се направи, ако в рамките на прокурорска проверка бъдат установени данни за престъпление, извършано от президента/вицепрезидента, или пък такива данни бъдат установени при проверка от друг орган. Дали в такива случаи президентският имунитет е основание за спиране на производството (както се спира производство срещу депутат, докато му бъде свален имунитетът или му изтече мандатът), или пък трябва то да бъда прекратено, пита главният прокурор. И дава своя отговор - в случая производството трябва само да бъде спряно до изтичането на мандата на президента.

"Установяването на касателство на президента, респ. вицепрезидента, към извършването на престъпление в хода на образувано наказателно производство би следвало да има като единствено възможна последица спирането на това производство, а не неговото прекратяване. Единствено такова разбиране съответства на логиката на законодателя. След като невъзможността за ангажирането на наказателната отговорност се препятства само до изтичане на мандата, а не и занапред (т.е. след изтичането му), то логично е да се възприеме решение, обезпечаващо създаването на възможност за реализация на тази отговорност след това - в случай че не са настъпили други прекратителни основания. Не на последно място считам, че само по себе си висящността на образуваното наказателно производство, в хода на което се събират доказателства за извършено от президента, респ. вицепрезидента, престъпление, или образуването на производство именно за разследване на извършено от тези лица престъпление не е е противоконституционна", се казва в питането на Гешев. "Очевидно е, че на тази времева ограниченост на имунитета (на държавния глава) най-пълно съответства временното преустановяване движението на процеса", пише още там.

Главният прокурор очертава на практика един механизъм за трупане на досъдебни производства срещу държавния глава, които да си стоят с обещанието, че прокуратурата ще ги поднови при изтичането на мандата, без при това да дължи някакво обяснение за хода на разследването по тях и за тяхната ефективност.

Президентството изчаква мнението на КС

Това изглежда като директна заплаха срещу Радев, при това само ден преди пресконференцията по случай третата годишнина от встъпването му в длъжност. От президентството засега предпочетоха да запазят дистанция и реагираха с формален отговор: "След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 3

    Отмъстително нищожество е този Гешефт! Да си имат едно наум и тези, които го избраха - какво ги чака след като паднат от власт. Но - те си го избраха.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 5

    le voila! От питомника на милиционерското училище - милиционерски фатки!

    Няма да пропусна да припомня, че това (...) Гешев ни го натресе незабравимият десняк Христо Иванов, докато ибрикчийстваше на Борисов І, чрез безумните си поправки в Конституцията!

    За недоверчивите - ето Държавен вестник, бр. 100/2015 г.
    Четете Закона за изменение и допълнение на Конституцията на РБ, подписан от Цецка и Ицко.
    Обърнете особено внимание на измененията в чл.129 и чл.130, направени с §2 и §3.

    Политическото ибрикчийство и интелектуалната недостатъчност на слугинстващите винаги оставят следи.
    Неизтриваеми.

    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-P
    Peni Nikol

    Ха ха,... "Беновска пита"..

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 1
    • + 7

    Sic Venit Gloria Fascismus. Последен стадий на превръщането ни в прокурорска абсолютистка монархия. Или сатрапия, ако щете. #КОЙ, чрез своя раболепен ратай Гешефф, атакува последната институционална преграда пред финализирането на заветния им План.

    И всичко това бе любезно и услужливо проспано от май френд Юнкер, барабар с цялата му Комисия. И продължава да бъде проспивано и от новата Комисия, начело с фон-дер-шмондер-Лай-лай. Когато се сетят какво се случва, вече ще е късно, процесът вече ще е станал необратим. И ще сме се превърнали в Туркменистан. И ако се опитат да разклатят Гешефта отвън, правилните медии ще надигнат вой до небесата, как лошата Европа ни клати суверенитета -- пък що не вземем тогава да се гушнем с Евразия?

    Та така, просто е - както казват в Банки. Стига някой да седне да помисли 5 минути. Но този спорт в България от години вече не се практикува, благодарение на неспирните усилия на Банкя и приятели. Т.е. аз съм прост, та гледайте да сте прости и вие! Щото ако не сте, няма да се разбираме! А като не се разбираме - ей къде е специализираният следствен арест, можем 8 месеца да ви държим вътре (или дори 16!) само с едно щракване на пръстите!

    Затова, моля! Никой да не мисли, да не се вълнува, да не протестира. Вечер си псувайте пред телевизора (или във Фейсбук), бодвайте от салатката-с-ракийката, грухтете доволно и пускайте новия епизод на Брадъра, Фермата, Кошлука или какъвто там наркотик ви успокоява, успива и (в крайна сметка) умъртвява. Амин!!!

    Нередност?
  • 5
    wwh58636833 avatar :-|
    wwh58636833
    • - 7

    До коментар [#4] от "kdo52372883":

    Я не се прави на интересен...

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    "Няма да пропусна да припомня, че това (...) Гешев ни го натресе незабравимият десняк Христо Иванов"

    Остава ти да повториш тази лъжа още към 50 пъти, преди да стане истина.

    Нередност?
Нов коментар