Президентът започна консултации за промени в конституцията

Акцент е предложението на управляващите за "независим" прокурор, който разследва главния

Радев призова за оценка не само на предложението на управляващите, но и на структурата и ефективността на ВСС, прокуратурата и цялостния модел на съдебната система
Радев призова за оценка не само на предложението на управляващите, но и на структурата и ефективността на ВСС, прокуратурата и цялостния модел на съдебната система
Радев призова за оценка не само на предложението на управляващите, но и на структурата и ефективността на ВСС, прокуратурата и цялостния модел на съдебната система    ©  Анелия Николова
Радев призова за оценка не само на предложението на управляващите, но и на структурата и ефективността на ВСС, прокуратурата и цялостния модел на съдебната система    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев започна обществените дебати за промяна в конституцията, които обеща да свика, след като подписа указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор. Днес Радев покани правния си съвет и представители на академичната общност, като обсъжданията им не бяха отворени към медиите. Водещата тема, която президентът е искал да се обсъди, е предложението на управляващите за независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Радев е призовал за разширение на дебата към оценка на "структурата и ефективността на Висшия съдебен съвет (ВСС), самия модел на прокуратурата, самия модел на съдебната власт" и дали са необходими промени в конституцията.

Кой трябва да разследва главния прокурор?

"Най-належащият въпрос е вашето мнение за предложения законопроект от Министерския съвет, доколко според вас той е целесъобразен, ефективен, има ли противоречия с конституцията, ще може ли предложеният модел да работи рационално", казва Радев във встъпителната си реч.

Така той фокусира дебата върху предложения от управляващите от миналата събота и които бяха представени като отговарящи на препоръките на Венецианската комисия.

В предаването "Лице в лице" по bTV миналата седмица президентът изказа опасения, че така предложен, новият разследващ прокурор не само отсъства от конституцията, ами би бил избиран от прокурорската колегия, която вече е сигурно под контрола на главния прокурор. Така разследващият ще е подчинен или поне зависим от разследвания.

Такива констатации вече изразиха уважавани юристи, както и секретарят на Венецианската комисия Томас Маркерт.

Структурни проблеми на съдебната власт

"Успя ли проектът, заложен в тази конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол?"

Президентът се опитва да разшири рамките на дебата към проблеми в цялостната съдебна власт. Във встъпителната си реч той признава, че конституцията не може да бъде променяна току-така, но й напомня, че 4 от 6-те поправки в конституцията до този момент са именно в глава "Съдебна власт".

Радев призова и за включване в дебата на правата на гражданите и как може да се засили контролът им върху управлението чрез конституцията. Това според президента би могло да се реализира чрез въвеждане на индивидуална конституционна жалба в конституцията.

Какво следва?

Следващите консултации в четвъртък, на които въпросите, поставени така от президента, ще бъдат коментирани с неправителствени организации и сдружения на магистрати, но този път ще са отворени за медиите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 4

    Проблемът за нанасяните щети и възникващите проблеми не са от Конституцията, а от работата на централната банка.
    Сега Българската централна банка е с неправилно емитиране на лева. Банковата грешка е съществена причина за нанасяне на щети.
    Има лица със заблуда, че няма да са поразени от грешката на централната банка.
    За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.

    Нередност?
Нов коментар