Прокуратурата атакува Радев с методи, които юристи определят като престъпление

Президентът в момента е единственият институционален критик на сегашния модел на държавното обвинение

Главният прокурор Иван Гешев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В продължаващата дни наред атака срещу президента Румен Радев прокуратурата извърши действия, които юристи определиха като престъпление. Във вторник следобед държавното обвинение разпространи материали, събрани чрез специални разузнавателни средства (СРС), без това да се налага от нуждите на разследването. Президентът в момента е единственият институционален опонент на сегашния модел на прокуратурата и неговото олицетворение в лицето на главния прокурор.

Прокуратурата обяви, че е искала да разследва Румен Радев за разговори, проведени между него и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков през април 2019 г., в който двамата обсъждат искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ да получи документи за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС през 2014 г. и ползването от нея на ведомствено жилище. Това става ясно от разпространени в късния следобед днес от прокуратурата записи от разговори, както и прокурорско постановление на Специализираната прокуратура, в което се казва, че тези разговори сочели на "съпричастност" на президента към опит да се осуети провеждана от КПКОНПИ проверка. Деянието е квалифицирано по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс, а именно организирана престъпна група, създадена, за да върши престъпления, "чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление". (Постановлението вижте в прикачения файл.)

Адвокат Даниела Доковска: Прокурорът може да разреши разгласяване на материали по разследването, но не и когато това е престъпление

"Огласяването на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства (СРС), извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство представлява престъпление по чл. 145а от Наказателния кодекс", заяви за "Капитал" адвокат Даниела Доковска.

"Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба до 5000 лева. В тези случаи съдът може да постанови лишаване от права.

Прокурорът може да даде разрешение за разгласяване на материали по разследването, но не и когато разгласяването им е въздигнато от законодателя в престъпление. Иначе казано, прокурорът не може да разреши да се извърши престъпление", казва още Доковска.

На въпрос кой и как трябва да реагира срещу това престъпление, извършено от прокурор, адвокат Доковска отговори: "Когато е извършено престъпление от общ характер, прокурорът е длъжен да образува наказателно производство."

Това е поредна част от пъзела, който прокуратурата реди през последните дни, започнал в петък с питане на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд (КС) дали може да образува досъдебно производство срещу държавния глава, ако бъдат открити данни за престъпление. А доколкото президентът не подлежи на наказателно преследване, производството да бъде спряно до изтичане на мандата му, гласи цялостната концепция на Гешев в питането. В понеделник КС образува дело по искането на Гешев, което беше оповестено първо от прокуратурата.

Последва всеобщо стъписване от страна на юристи, тъй като текстът от конституцията, чието тълкуване се иска, е пределно ясен: "Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване" (чл. 103, ал. 4).

Появиха се множество коментари, че искането на Гешев е с очевидни политически мотиви, защото никога не е имало противоречия в тълкуването на конституционния текст. Няма и конкретен повод за такова питане, защото няма информация срещу президента да има данни за престъпление, се казва в част от коментарите.

Има конкретно разследване

Сутринта във вторник главният прокурор Иван Гешев обяви, че питането му до КС дали може да образува производство срещу президента е по повод на конкретно разследване.

"Мога да кажа само, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващите прокурори, които са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат - да кажем - неясноти в разпоредбата на чл. 103. Те са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. След като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания", заяви Гешев сутринта.

Това стана, докато президентът даваше отчет за дейността си през третата година от мандата. На журналистически въпрос Радев отговори, че не вижда причина за питането на Гешев.

Радев: Не съм вършил нищо нередно

"Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за имунитета на държавния глава. Аз нямам идея за конкретен случай, аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно, така че главният прокурор трябва да обясни. Очаквам КС да се ръководи от заложените при създаването на конституцията принципи. От главния прокурор очаквам, разбира се, старание и в реалната борба срещу корупцията, особено там, където тя има най-голяма хранителна среда - в обществените поръчки, а и там, където при големи проекти няма и обществени поръчки. Много ясно заявих и при встъпването в длъжност на главния прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите, не определени бизнесмени", отговори президентът.

И точно в този контекст в късния следобед прокуратурата разпространи и подробна информация за разследването, към което иска да приобщи Румен Радев. Става въпрос за подслушани разговори, включително между Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в които те обсъждат исканията на КПКОНПИ на договорите, които ВВС е сключвала с Десислава Радева.

Според проверка, извършвана пред 2016 г. в рамките на президентската изборна кампания, при сключването на самите договори няма конфликт на интереси. Прокуратурата и сега не твърди, че тези договори са нарушение. От постановлението на прокурорите от Специализираната прокуратура, чиито имена са заличени, става ясно, че "обоснованото предположение", което те правят, е, че президентът има "съпричастност" в опит да се осуети проверката на КПКОНПИ по отношение на съпругата му Десислава Радева за период преди брака им. "Може да се приеме във висока степен за достоверно предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ се осуетява поради укриване на документи, като част от тези документи касаят лицето, посочено по-горе и с което президентът вероятно се намира в брачна връзка", се казва в документа.

Към постановлението са приложени три стенограми от разговори на Стойков, за един от които се твърди, че събеседникът е президентът. От тях обаче трудно може да се извади сериозен аргумент, че Радев е провокирал "укриване на документи" и "осуетяване на проверката".

"Капитал" потърси коментар от президентството. От прессекретариата заявиха, че няма как да коментират съдържанието на записи, направени със СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 12

    Юристите са като орел, рак и щука и колкото и да са прави някои от тях в твърдението си за Гешев, нямат критичната маса да му се противопоставят. Гешев вече е "държавата". "Държавата" знаете кои са...

    Нередност?
  • 2
    stx01636817 avatar :-|
    stx01636817
    • + 9

    С един удар два заека:
    1. Да се внесе страх в обществото. Страх от следене и подслушване, страх от прокуратурата.
    2. На главния прокурор току що му приключи политическата кариера. От сега нататък ще бъде само инструмент в ръцете на Командира.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 9

    Ходът на Гешев е перфиден.
    И съм много смутен, че не се чува протеста на Съюза на съдиите, на преподавателите в Юридическия факултет, на Съюза на адвокатите и пр. иначе словоохотливи групи юристи.

    Да, четох адв. Докодска, адв. Хаджигенов, адв. Екимджиев. Мернах дори онова (...) Близнашки.
    Но къде е юридическата общност? Пичове, един милиционер сере на правото!

    Гешев просто обвинява президента в нещо си: обвинява го за това, че е ръководи ОПГ за измяна на Републиката, защото бил казал в подслушан разговор "да,да"...

    Хитринката при обвинението срещу президента на Републиката е, че срещу него не може да се води дело - има имунитет! А именно съдът е този, който преценява дали едни обвинения са подкрепени със сериозни доказателства от прокуратурата или не.
    Съдът осъжда или оневинява.
    В случая до съд, като арбитър на справедливостта, не може да се стигне. Затова в пространството има само обвинения, които никой друг, освен съдът не може да прецени дали са адекватни. Но те се леят от всички медии. Всъщност не се търси отсъждане, а се търси обработване на масовото съзнание и се търси чалъм президентът да бъда вкаран в обяснителен режим. "Сестра ти е курва! Ама аз нямам сестра!"

    Казано с други думи, Гешев и кукловодите му изливат върху единствената институция, която се опълчва на окончателното завладяване на държавата от КОЙ, кофи помия чрез всички нас.

    И никой, ама никой не смее да назове нещата с истинските им имена.

    Къде сте корифеи на правото?!

    Нередност?
  • 7
    botro avatar :-|
    botro
    • + 6

    Dr-D , не мога да сложа повече от един плюс.
    " Пичове, един милиционер сере на правото!"
    Проблема е, че не е само един.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#7] от "botro":

    Благодаря. Ставаме двама, дето виждаме лайното...

    Нередност?
  • 9
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 1

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Докторе, ония подслушват президента, за да му намерят цаката. С нас е много по-лесно. Затова и всеки си натиска парцалите.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#9] от "ahj21578679":

    Да, с нас и със зарзаватчията на ъгъла, бабата от Сатовча, тираджията от Ихтиман или катаджията след тунела е очаквано да си натискаме парцалите.

    Но къде са правниците Калин Калпакчиев, Ицето Христов, Лозан Панов? Много е приятно да ги чете човек, когато трябва да се спасяват Джок или нещо за баба Меца, ама когато изскочи дебелото....
    Г-н Панов ходИ чак до Полша да шества срещу намалената пенсионна възраст на тамошните върховни съдии.
    А сега тук?
    Ти-ши-на...
    Правниците, дето са съвест на нацията?
    Дръжки...
    Съвест?
    Дръжки...

    Нередност?
Нов коментар