🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Васил Божков издирван заради 7 обвинения, кабинетът оцеля във вота на недоверие

И още: Законът за хазарта беше одобрен на първо четене; САЩ предложиха план за израелско-палестинския въпрос; Авиокомпании отменят полети до Китай заради вируса

Васил Божков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда прокуратурата продължи с екшъна "Лов на олигарси", като се насочи към Васил Божков - повдигна му куп обвинения и обяви, че го издирва, тъй като е в чужбина. Междувременно пък депутатите одобриха на първо четене и забрана за частните лотарии, които са значителна част от бизнеса на Божков.

Очаквано отзвукът от атаката на главния прокурор Гешев срещу президента Румен Радев е силен. Самият Радев коментира случващото се като атака срещу него "с уродливи измерения и без оглед на средствата". Гешев, който според някои юристи е извършил престъпление, публикувайки записите от СРС, днес обяви, че спира "всякакви контакти с президентството освен официалната писмена кореспонденция, за да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията". Не става ясно какви други контакти има главният прокурор с институцията.

Премиерът Борисов пък побърза да направи голяма крачка встрани от случващото се, като на заседанието на кабинета днес дори забрани в прав текст на министрите си "да се месите и коментирате конфликта между други институции - това не е наша работа. Като ви питат, това отговаряте". В парламента единствена БСП защити президента, като в декларация от името на групата лидерът Корнелия Нинова заяви, че случващото се е вредно и опасно и цели отстраняване на ярък политически опонент без оглед на последиците.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Божков със 7 обвинения и обявен за международно издирване

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения, сред които ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, и е обявен за общодържавно и международно издирване, обяви главният прокурор Иван Гешев няколко часа след като спецпрокуратурата и МВР проведоха акция в офиси и жилища на бизнесмена, както и в комисията по хазарта заради хазартния скандал около частните лотарии на Божков. Божков отхвърли пред медии по телефона всички обяснения, съобщи, че е в чужбина (без да уточнява къде) по работа и ако го потърсят, ще се върне. Докато течеше акцията на прокуратурата, депутатите одобриха със 116 гласа на ГЕРБ и "патриотите" на първо четене законопроектът на Валери Симеонов за забрана на частните лотарии, докато 68 от БСП, ДПС и "Воля" гласуваха "въздържали се", а двама леви депутати бяха против.

Вотът на недоверие за екополитика очаквано не мина

Внесеният от БСП пореден вот на недоверие срещу правителството - този път за провала на екополитиката, виден от водната криза в Перник, проблемите с мръсния въздух и незаконния внос на боклук, очаквано не мина. Управляващите получиха очаквана подкрепа от "независимите" депутати от "Атака" и събраха общо 124 гласа, докато БСП остана само с подкрепа от ДПС и общо 102 гласа, а деветимата от "Воля" се въздържаха. Това беше четвъртият вот на недоверие срещу третото правителство на Борисов, иницииран от левицата, но въпреки активността на БСП, изглежда, за момента няма назряла воля за смяна на управлението.

САЩ предложиха палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

Източен Ерусалим ще бъде столица на бъдеща палестинска държава, която ще удвои териториите си. Ерусалим обаче ще остане неделима столица на Израел, под пълен израелски контрол ще преминат и селищата, построени в окупираните през втората половина на миналото десетилетие територии. Така американският президент Доналд Тръмп представи дългоочаквания план за решаване на израелско-палестинския въпрос на среща във Вашингтон с израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на най-голямата опозиционна сила "Синьо и бяло" Бени Ганц. На нея нямаше палестински представители, но Тръмп увери, че е изпратил писмо на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, в което излага официално предложението. Нетаняху заяви, че приема да преговаря с палестинците. Планът, ако бъде одобрен, трябва да позволи на палестинците да имат собствена държава.

Авиокомпании отменят и ограничават полетите си до Китай заради вируса

British Airways, Lufthansa и азиатските нискобюджетни превозвачи Lion Air и Air Seoul отмениха всичките си полети до Китай заради нарастващите страхове от новия вирус, отнел досега живота на над 130 души. Още няколко компании, сред които Finnair, хонконгската Cathay Pacific и сингапурската Jetstar Asia,ограничиха броя на полетите си заради по-слабото търсене на билети заради заразата. От своя страна ЕК изпраща два самолета, с които да бъдат върнати европейски граждани от Китай.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Депутатите ще прецизират породилите се страхове от поправки в закона за БНБ

Утре на заседание на бюджетната комисия депутатите ще гледат на второ четене промените във Валутния закон, в които са вмъкнати поправките в Закона за БНБ, които пък провокираха страхове за фиксирания курс лев - евро. Промените по думите на управителя на централната банка Димитър Радев са технически и се правят заради изисквания около искането на България да влезе в чакалнята на еврозоната и са съгласувани с ЕЦБ. Заради липсата на комуникация и пришпорването им обаче се родиха страхове, че при влизане в ERM II има теоретична възможност да бъде поискано да бъде променен курсът на лева към еврото. Въпреки че управляващите заявиха, че няма такава опасност, вероятно до заседанието утре текстовете ще се прецизират допълнително, така че да няма място за никакви спекулации по темата.

Bank of England решава дали да понижи лихвите

След решението на Федералния резерв на САЩ по-късно днес в четвъртък се очакват резултатите от първото заседание за годината на Bank of England. Добрите данни за пазара на труда и активността в британската икономика в края на миналата седмица намалиха до под 50% вероятността за понижаване на лихвите.

НАЗНАЧЕНИЕ НА ДЕНЯ

Бившият директор на Seat поема Renault

Бившият ръководител на испанската марка Seat - част от Volkswagen, Лука де Мео ще е новият главен изпълнителен директор на френската компания Renault от 1 юли. Според председателя на борда на директорите на френската компания Жан-Доминик Сена Лука де Мео е визионер и стратег, което е важно за бързо променящия се автомобилен свят. Клотилд Делбо, временно изпълняваща длъжността главен изпълнителен директор на френския производител, ще продължи да изпълнява функциите си, докато Лука де Мео встъпи в длъжност. След това тя ще е заместник главен изпълнителен директор на компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    И кабинетът очаквано оцеля, някои не знаят да смятат.

    Нередност?
Нов коментар