Уикенд новини: Иван Гешев потвърди ареста на Васил Божков, първи смъртен случай от коронавируса извън Китай

И още: Пет компании продължават в надпреварата за АЕЦ "Белене"; започна строителството на водопровода към Перник; 1 млрд. лева са дадени за лотарийни талони през 2018 г.

Васил Божков    ©  Цветелина Белутова

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Първата седмица от блицкрига на държавата срещу Васил Божков приключи с неговия арест в Обединените арабски емирства (ОАЕ). С тази новина от петък вечер започна уикендът и продължи под знака на последните развития около масираната акция срещу една от знаковите фигури на прехода.

По света продължават тревогите около китайския коронавирус. Вече е факт първият смъртен случай извън Китай на заразен човек, а все повече държави затварят границите са за китайци и чужденци, пътували в Китай наскоро. Продължава и евакуацията на чуждестранни граждани от град Ухан, превърнал се в епицентър на епидемията. В неделя двете български студентки, поискали да напуснат Ухан, кацнаха във Франция, откъдето ще бъдат транспортирани до България и поставени под 14-дневна карантина.

Иван Гешев потвърди ареста на Васил Божков

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че вече има потвърждение от Обединените арабски емирства, че Васил Божков е задържан. С него имало още едно лице с фамилия Попов, като очевидно става дума за съдружника на Божков Георги Попов, също сочен от държавното обвинение като част от организирана престъпната група с лидер Васил Божков. В събота сутринта на летището във Виена е задържан бизнес партньорът на Божков Борис Бекяров, който е бил обявен за издирване заедно с него.

Междувременно в събота съдът реши да остави за постоянно в ареста бившия председател на комисията по хазарта Огнемир Митев, който беше задържан дни по-рано. Пак през уикенда стана ясно, че в длъжностни престъпления е обвинен и сегашният председател на комисията по хазарта Александър Георгиев, който е направил самопризнания и е бил освободен срещу парична гаранция от 40 хил. лв.

Всичко това се случва, след като в сряда спецпрокуратурата предяви обвинения по седем члена от Наказателния кодекс срещу собственика на "Нове холдинг" Васил Божков. В същия ден главният прокурор съобщи, че бизнесменът е обявен за общодържавно и международно издирване и е подготвена европейска заповед за арест.

Какво предстои

След задържането на Божков в ОАЕ следва нелека процедура по искане за екстрадиране. В арабските емирства делата по екстрадиция са дълги и често се получават откази. През 2012 г. например Христофорос Аманитидис-Таки беше задържан в Дубай по искане на българската прокуратура, но неговата екстрадиция беше отказана.

Защо е важно

Божков, който е собственик на редица хазартни фирми, твърди, че зад атаката срещу него прозира опит бизнесът да му бъде отнет и даден на друг. Какъв е мащабът става ясно от думите на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, според която залозите за лотарийни талони само за 2018 г. са над 1 млрд. лева. Споменатата сума надхвърля досегашните неофициални оценки, според които общият оборот на частните лотарии за пет години е почти 2.8 млрд. лв. На етапа е сигурно само, че Васил Божков излиза от голямата игра. По това какво ще се случи оттук нататък ще се разбере и какви са били истинските мотиви за масираната акция.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Важните новини от почивните дни в три изречения

Започна строителството на водопровода към Перник

От Министерството на икономиката и община Перник обявиха, че в събота е започнало изграждането на водопровода към Перник от Мало Бучино. Целта е Перник да получава вода през 13-километровия водопровод от ВиК мрежата на София, докато се напълни язовир "Студена". Стойността на проекта в крайна сметка е малко над 27 млн. лв., а тръбите от чужбина ще се доставят в следващите три седмици.

Пет компании продължават в надпреварата за АЕЦ "Белене"

И петте компании от "кратката листа" за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" са потвърдили писмено готовността си да продължат в процедурата в срока, който беше 31 януари, съобщиха от Министерството на енергетиката. Това са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром", част от "Росатом", френската "Фраматом САС", американската "Дженерал Електрик" и Корейската хидро-ядрена корпорация, като от корейската корпорация са поставили уточняващи въпроси, преди да вземат окончателно решение. Следващата стъпка е подаване на обвързващи оферти. Предвижда се индикативният срок за това да е 31 май 2020 г., се казва в прессъобщението.

Менда Стоянова: 1 млрд. лева са дадени за лотарийни талони през 2018 г.

Залозите за лотарийни талони само за 2018 г. са над 1 млрд. лева и това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНР. Споменатата сума надхвърля досегашните неофициални оценки, според които общият оборот на частните лотарии за пет години е почти 2.8 млрд. лв. Стоянова заяви, че именно социалните последици са един от мотивите да се иска одържавяване на този бизнес, като миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта, които предвиждат само държавата да организира лотарийни игри.

Първи смъртен случай от коронавирус извън Китай, Пекин налива 174 млрд. долара в икономиката

Филипините съобщиха за първия смъртен случай извън Китай на заразен от коронавирус, като става въпрос за 44-годишен мъж от китайския град Ухан, починал в страната вследствие на тежка пневмония. Броят на смъртните случаи в Китай вече надхвърли 300 души, а заразените са над 14 000. Народната банка на Китай (централната банка) обяви, че утре, когато китайските финансови пазари отварят след дългата ваканция за Лунната нова година, ще инжектира 1.2 трлн. юана (174 млрд. долара) в подкрепа на пострадалата от епидемията икономика.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

СОС гласува проектобюджета на София

Този четвъртък Столичният общински съвет ще гласува проектобюджета на София за 2020 г. в размер на 1.722 млн. лв. Очакванията са той да бъде приет с няколко гласа над минималния праг заради подкрепата на групата на "Патриотите" и въпреки неодобрението на опозицията в лицето на БСП и "Демократична България". В началото на следващата седмица двете групи и независимият Борис Бонев ще внесат своите предложения за промени в приходните и разходните пера. Предстои те да бъдат разгледани в комисиите към съвета, но най-вероятно няма да спечелят одобрението на мнозинството в четвъртък.

Демократите провеждат първични избори в Айова

Демократическата партия провежда вътрешнопартийни избори в американския щат Айова в понеделник. Това е първото гласуване за определянето на кандидата на демократите за Белия дом, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп на президентския вот през ноември. Според социологическите проучвания само четирима кандидати - Джо Байдън, Елизабет Уорън, Бърни Сандърс и Пит Бътигиг, отбелязват постоянен резултат над прага от 15% в Айова.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Как се строи болница за дни

OUT_OF_OFFICE

Кино

4-6.02

Панорамата "Ехо от Банскофилмфест 2019" ще представи всички наградени филми от миналогодишния фестивал в Банско, както и още няколко филма, посветена на планинарското и екстремното кино. Сред тях са: "Море на вятъра", "Последната планина", "Пълнолуние", "Пумори, дъщеря на планината" и др.

В Полския институт от 18.30 ч., вход 7 лв. на вечер за всички прожекции, 15 лв. за цялата панорама.

Пътешествия

5.02

"Клубът на пътешественика" отваря своите врати за Нова Зеландия. Петър Бозаджиев ще отведе посетителите на едно пътуване от Окланд до Куинстаун по суша и вода. Той ще разкаже повече за срещата си с най-активните геотермални зони в света, фиорди и затихнали вулкани.

В Клуб на пътешественика от 19.00 ч., билети: 7.50 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Не мога да си представя що за хора са това, да купуват талончета, да не печелят и пак да купуват. Що за заблуда е това?

    Нередност?
Нов коментар