Вечерни новини: Паниката от коронавируса се увеличава; Държавата смени членовете на Комисията по хазарта заради Божков

И още: Борис Джонсън иска споразумение за свободна търговия с ЕС от канадски тип, софийската адвокатура има нов председател

Тема №1 по света днес продължава да бъде заплахата от коронавируса. Новините днес накратко са:

  • Броят загинали хора от сегашната епидемия вече е по-голям от предишния подобен случай през 2002 г.
  • Това звучи само на пръв поглед страшно, защото броят на заразените сега е много по-голям
  • Реалният брой на заразените всъщност може да е дори много по-голям от обявения, което обаче е добра новина, защото ще означава, че смъртността от него е по-ниска
  • Другата добра новина от днес е, че скоростта на разпространение на вируса намалява
  • Повечето официални лица продължават да твърдят, че опасност от пандемия няма, защото извън Китай разпространението по света е много бавно.

Ако искате да прочетете повече подробности, препоръчваме изключително внимателното и професионално отразяване на BBC и The New York Times.

Числото на деня безспорно е 1.5 млрд. лв. - толкова залози от населението са събрали контролираните от Васил Божков хазартни компании "Ню геймс" и "Национална лотария" само за една година (сумата е за 2018 г. и се вижда от публикуваните за първи път отчети на двете дружества организатори).

След вихреното развитие на събитията през последните дни днес ритъмът на новините в България е доста по-спокоен. След като прокуратурата повдигна седем обвинения на Васил Божков и той избяга в Дубай, през уикенда новият главен прокурор участва в акция по залавяне на кокаин в София и срещу незаконния внос на боклук във Варна. В сравнение с тези новини днес денят е направо скучен. Историята с атаката на държавата срещу Васил Божков продължава с това, че след като последният шеф на комисията по хазарта беше задържан през уикенда и после беше бързо пуснат, защото е направил самопризнания, днес всички членове на комисията бяха ударно сменени.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Изцяло сменен е съставът на комисията по хазарта

След бурята около повдигнатите обвинения на Васил Божков няколко министерства днес обявиха, че сменят представителите си в комисията по хазарта и така целият ѝ състав вече е подменен. Министърът на финансите назначи за председател дългогодишния си шеф на кабинета, а нови лица са посочили и министерствата на икономиката, правосъдието, ДАНС и още един представител от МФ, само че от НАП. Това се случва, след като през уикенда беше задържан последният председател на комисията, който според говорителката на главния прокурор е направил "самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков" и е освободен под гаранция.

Петролът продължи да поевтинява, борсите в Китай се сринаха

Цената на петрола продължи да намалява в понеделник заради притесненията, че най-големият вносител Китай ще намали търсенето заради разпространението на вируса. Брентът се понижи с 1.77% до 55.62 долара за барел, а американският лек сорт - с 1.05% до 51.02 долара. Според Reuters ОПЕК ще се събере на извънредна среща в средата на февруари, за да реши дали да намали допълнително производството. Основните борсови индекси в азиатската страна паднаха с над 7%, след като фондовите пазари бяха отворени за търговия за пръв път след Китайската нова година.

Борис Джонсън иска споразумение за свободна търговия с ЕС от канадски тип

След Brexit търговските преговори между Великобритания и ЕС ще започнат през март, но британският премиер Борис Джонсън вече представи визията си за сделка. Спорен него няма нужда Лондон да следва правилата на Брюксел и целта трябва да бъде споразумение за свободна търговия от канадски тип - вносните мита върху повечето стоки да бъдат елиминирани, но все пак да има митнически и ДДС проверки. Той отхвърли изискването Обединеното кралство да спазва общоевропейските закони за конкуренцията, субсидиите, социалната защита и околната среда, въпреки че ЕС настоява, че за сключването на търговска сделка Великобритания ще трябва да даде гаранции за "нулев дъмпинг", тоест да следва правилата на Брюксел в области като работниците, данъците и държавната помощ.

Софийската адвокатура има нов председател

Досегашният зам.-председател на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев бе избран за председател след балотаж с повече от 300 гласа преднина пред другия кандидат - Александър Машев, и при рекордна избирателна активност от над 2200 гласа. Тези избори бяха важни, защото са част от цялостния процес на пълзящо овладяване на институциите - адвокатурата е един от последните бастиони срещу репресивния механизъм на управление на държавата. Изборът на Марчев се счита по-скоро за сигнал, че засега Софийската адвокатура остава извън прякото влияние на статуквото.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кой спечели наградите БАФТА

Военната драма "1917" на Сам Мендес взе най-много призове от връчените снощи кинонагради на Британската академия (БАФТА), като спечели седем от общо девет номинации, вкл. за най-добър филм, за изключителен британски филм, режисура и операторско майсторство. Хоакин Финикс бе отличен за главна мъжка роля в "Жокер", а отличието за женска роля отиде при Рене Зелуегър за "Джуди". Лора Дърн (на снимката) взе награда за поддържаща роля в "Брачна история", а Брад Пит - за поддържаща мъжка роля в "Имало едно време... в Холивуд". Корейският "Паразит" пък взе наградата за чуждоезичен филм и за оригинален сценарий, а "Джоджо Заека" на режисьора Тайка Уайтити - за адаптиран сценарий.

Към Британската академия обаче имаше критики за липсата на расово разнообразие сред номинираните. Хоакин Финикс отбеляза това в речта си с думите: "Пращаме на хората от други раси много ясно послание, че не са добре дошли, а това са хора, които са допринесли много за средата и индустрията ни."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 1

    Паниката от разпространението на корона вируса се нагнетява от стремежа на журналистите да си пълнят медиите със сензации. По данни на немските медии, всяка година смъртните случаи от обикновен грип са 25 000. Европейци заразени с вируса твърдят, че боледуването преминава почти без симптоми. Умират хора, които имат съпътстващи заболявания и слаб имунитет. Гадното на този вирус е, че се предава лесно, има дълъг латентен период, през който човек няма никакви симптоми и разнася заразата без да знае, че е болен. Мерките, които се предприемат са драстични, заради предполагаемата вероятност вирусът да мутира в нещо смъртоносно. Същата е обаче и вероятността то да мутира в нещо безвредно за човека. Шъ съ опрайм! Нема се плашите!

    Нередност?
  • 2
    rasputin avatar :-|

    Така беше навремето със СПИН. Сега някой да си спомня за СПИН?

    Нередност?
  • 3
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА

    Време е всички от бившата комисия по хазарта да отговарят.

    Нередност?
Нов коментар