Вечерни новини: Втори ден от атаката на прокуратурата срещу Божков, американската икономика се забавя

И още: Парламентът прие успокояваща защита на курса лев-евро, ЕС се сбогува с Великобритания

Васил Божков    ©  Свободна Европа
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четвъртък беше ден за доразвиване на фронта, който прокуратурата и правителството откри срещу Васил Божков. Сутринта започна телевизионно с хазартния бос, който днес обяви, че няма да се върне след чутото от Гешев вчера и че го е страх. После думата взе Иван Гешев, който му предложи помощ от психолог и включи другия важен сюжет от последните дни - атаката срещу президента, като се възмути, че от президентството са го поканили на среща с sms, както и че е отказал да се види с "как му беше името, Златев" (вероятно Валентин). Главният прокурор индиректно заяви, че удар като този по Божков може да се очаква и от други бизнесмени. Черешката на историята поднесе прокуратурата - бюджетът е ощетен от лотариите на Божков с половин милиард лева, бизнесменът е предлагал "дар" от 10 хил. лв. на ден на служител от комисията по хазарта срещу отнемане на лицензи на конкуренти, картини за десетки милиони са иззети за проверка и др. Хвърлените "бомби" обаче не бяха подплатени изцяло с обяснения, като прокурорите отказваха детайли и често отговаряха "ще проверим". Във вече класическия си стил в борбата с олигарсите следобеда МВР разпространи и снимки от колекцията и къщата на Божков на Витоша.

Светът продължава да следи внимателно коронавируса. И последния ден на Великобритания в ЕС.

СЮЖЕТ НА ДЕНЯ

Прокуратурата vs Божков

Кой и в какво е обвинен: Прокуратурата е обвинила петима, четиримата са Божков и трима негови приближени, и един бивш шеф на комисията по хазарта (вероятно става въпрос за назначения от кабинета на Орешарски през август 2013 г. Огнемир Митев, който е на поста до февруари 2018 г.), като четирима са извън България. Предстои повдигане и на други обвинения.

Нарушенията: укрити са такси към бюджета за 500 млн. лв., като този път категорично директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев обяви, че законът за хазарта е нарушен от лотариите на Божков. Държавата ще си ги потърси през издаване за акт за нарушение.

Друго малко по-подробно описано обвинение е, че Божков е предложил подкуп на служител на хазартната комисия от по 10 хил. лв. на ден.

Част от дружествата на бизнесмена не са разполагали с достатъчно активи, с които да се изплащат печалбите от лотарийните игри, твърди прокурор Венцислав Фердинандов. А ще се разследва и твърдението, че някои печеливши може и да са били фиктивни.

"Разпитани са много лица, които потвърждават престъпната дейност на Божков от 2014 г. Групата е създадена и ръководена от него с користна цел в цялата страна - принуда, изнудване, пране на пари, подкупи, длъжностни престъпления", твърдят от прокуратурата.

Кои въпроси са без отговор: Защо е обвинен само един от общо трима, оглавявали хазартния оператор през шестте години на действие на лотариите? Защо тук тайна са и имената на обвинените, а при президента се разпространяват дори записи? Проверени ли са и другите дружества - хазартни организатори, дали не са нарушили по аналогичен начин закона и така да са внасяли под половината от дължимата такса?

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Депутатите от бюджетна комисия приеха промените за валутния курс в ERM II

С мнозинство от 14 гласа "за" и 6 "против" внесеният от Менда Стоянова текст, че след влизане в ERM II курсът на лева ще е договореният с другите страни във валутния механизъм, беше приет. Преди това парламентът прие решение, с което дава мандат на финансовия министър и на управителя на БНБ да преговарят само и единствено за настоящето, вписано в Закона за БНБ, ниво 1.95583, което цели да внесе допълнително спокойствие за запазване на валутния борд. И при двете гласувания единствени против бяха от БСП, като според представената позиция на партията от Румен Гечев на този етап няма нужда от никаква промяна въпреки уверенията на гуверньора Димитър Радев и на финансовия министър Владислав Горанов, че това се прави по изискване на ЕЦБ и е задължително условие за влизане в ERM II.

Борисов и Конте се разбрали да "смажат" нерегламентирания внос на боклуци

"Запознах колегата с актуалната през последните месеци тема за вноса на отпадъци от Италия и се разбрахме буквално да смажем тези, които нерегламентирано се възползват от свободното движение на товари в ЕС", каза премиерът Борисов след срещата си с италианския премиер Джузепе Конте. В същото време екоминистърът Емил Димитров предупреди с официално писмо областните управители и кметовете да следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. А на този фон районната прокуратура във Варна установи 102 нови 40-футови контейнера на пристанището с внесен от Италия боклук, който отново е предназначен за българското дружество "Блацион" на македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов.

Ръстът на американската икономика се е забавил до 2.3% през 2019 г.

Икономическият растеж на САЩ се е забавил през 2019 г. до 2.3%, след като година по-рано БВП нарасна с 2.9%. В основата са по-малките инвестиции на компаниите заради търговската война между САЩ и Китай, показват обявените днес предварителни данни. През последното тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт нараства според очакванията - с 2.1% на годишна база. Американската икономика не постигна целта на администрацията на президента Доналд Тръмп за ръст от 3% за втора поредна година.

Марк Карни ръководи последното си заседание като управител на Bank of England

Bank of England реши да запази основната лихва на ниво 0.75% само ден преди Великобритания официално да напусне ЕС. Това беше последното заседание на комитета по парична политика под ръководството на управителя Марк Карни, който през март ще бъде заменен от бившия си заместник Андрю Бейли. В началото на годината несигурността около Brexit намаля след убедителната победа на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън на извънредните парламентарни избори през декември.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"При тези обвинения за виновност, при тези решения на прокуратурата аз се опасявам да се върна в България... Ако Гешев иска да търси престъпници във връзка с тези такси и този закон, нека се огледа по-високо от членовете на комисията по хазарта. Кой е над комисията - министърът, кой е над министъра - министър-председателят."

Васил Божков пред bTV

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Емоционалното сбогуване наЕвропарламента с Великобритания

Изключително емоционално приключи гласуването на споразумението за Брекзит в сряда вечерта в Европейския парламент. След като документът беше одобрен, членовете на парламента се хванаха за ръце и заедно изпяха известната шотландска песен Auld Lang Syne по стихотворението на Робърт Бърнс "Старата любов". Великобритания напуска ЕС в петък, 31 януари, но на практика правилата за пътуване и търговия се запазват до края на годината, докогато Лондон и Брюксел ще се опитат да договорят бъдещите си бизнес отношения.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Грета Тунберг опитва да защити името си с търговска марка заради злоупотреби

Екоактивистката Грета Тунберг обяви, че е подала заявление за регистриране като търговска марка на личното си име, на глобалното движение "Петъци за бъдещето", както и на нейния протест "Училищна стачка за климата", който се превърна в глобално явление. Причината, както тя обяснява в социалните мрежи, е, че лица и компании опитват да използват името ѝ за цели, които не съвпадат с ценностите ѝ и тези на движението. "Името ми и движението #FridaysForFuture непрекъснато се употребяват за комерсиални цели, без да сме давали каквото и да е съгласие за това. Случва се в маркетинга, в продажбите на продукти и от хора, събиращи пари уж от мое и на движението име." Тунберг пише още, че има хора, представящи се като говорители от нейно име, само за да се доберат до контакти с високопоставени политици, влиятелни хора, медии, творци и т.н.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    computer_dzhiya avatar :-|
    Компютърджия

    Заглавието кърти мивки, както се казва... :-D

    Нередност?
Нов коментар