🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Президентът сне доверието си от правителството, Васил Божков е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания

И още: САЩ ще обяви санкция за корумпиран българин, коронавирусът взе първа жертва в Хонконг

Румен Радев    ©  Георги Кожухаров

Днешният 4 февруари беше първият ден от повече от седмица, в който почти до вечерта нито една институция не произведе новини на тема хазарт. Това обаче ударно се промени към края на деня, когато прокуратурата съобщи, че срещу дългогодишния незаобиколим фактор в сектора Васил Божков се води досъдебно производство и за убийства, принуди и изнасилвания. Това според разследващите органи е ставало в организирана престъпна група, действала от 2012 г. насам. "Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания", пише в съобщението на Специализираната прокуратура.

Все пак късният час на новия залп на неуморния Гешев даде възможност през деня фокусът да е и върху други новини. Като магнитуд темата на деня безспорно беше краткото обръщение на президента Румен Радев, в което той заяви, че снема доверието си от правителството. Напрежението по линията Радев - Борисов не е новост, а актът е по-скоро символен предвид ограничените правомощия на президента. Все пак гласовитата критика по цяла палитра наболели проблеми от последните месеци като боклуци за горене и празни язовири, може отново да ги върне на дневен ред.

Денят беше белязан и от големия въпрос КОЙ, след като в интервю за "Нова" американският посланик Херо Мустафа каза, че до дни ще научим за първи поименно посочен българин със забрана да влиза в САЩ заради участие в корупция, без обаче да го назове.

ПЕТ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Радев свали доверието си от кабинета, Борисов видя страх да се атакува прокуратурата

Президентът Радев обяви във вторник, че официално сваля доверието си от правителството на Борисов заради остра криза в управлението на всички нива, организирано настъпление срещу гражданските свободи, липса на воля за реформи и за борба с корупцията, погазване на закона от "институциите, призвани да бъдат независими" и да бранят закона, парализа на цели обществени системи и институции. Изявлението на държавния глава идва на фона на атаката на прокуратурата спрямо него, като Гешев - незаконно според мнозина юристи, разпространи миналата седмица записи със СРС на разговори между Радев и ген. Цанко Стойков. Премиерът Борисов свърза двете събития, като заяви, че проблемът на президента всъщност е с прокуратурата, която обаче е "опасно да атакуваш", затова Радев атакувал него и побърза да поясни, че Гешев "нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него".

САЩ ще забранят на българско официално лице да влиза в страната заради корупция

До края на седмицата държавният секретар на САЩ ще обяви името на български служител от публичната сфера, на когото ще бъде наложена забрана да влиза в страната заради корупция, съобщи пред "Нова" американският посланик в България Херо Мустафа. Тя припомни, че в края на миналата година САЩ са заявили, че са готови да санкционират замесени в корупция българи, и месец по-късно това вече се случва. Забраната за влизане в САЩ ще е първата, която Вашингтон налага на българин заради корупция.

Прокуратурата разследва Божков и за убийства, принуди и изнасилвания

Освен за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари, изнудване, подкупи и други прокуратурата разследва Васил Божков и за убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група до сега от 2012 г. досега, става ясно от съобщение на прокуратурата, в което обаче името на бизнесмена е посочено само с инициалите В.Б. В събота главният прокурор Иван Гешев потвърди, че Божков е задържан в Обединените арабски емирства и предстои да бъде екстрадиран в България. В края на декември бившите партньори на Васил Божков Цветомир и Боян Найденови го обвиниха, че ги е заплашил с убийство, а януари дори публично го нарекоха "сериен изнасилвач".

ЕС отхвърли част от плана на Тръмп за Близкия изток

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е отхвърлил някои части от американския близкоизточен мирен план по време на посещението си в Техеран, предвиждащ Израел да запази селищата си в окупирания Западен бряг. Борел е заявил, че предложенията на американския президент Доналд Тръмп нарушават "международно договорените параметри". Правителствата от ЕС отхвърлят израелските селища на земя, окупирана от Израел при войната от 1967 г., включително на Западния бряг, в Източен Ерусалим и Голанските възвишения, е потвърдил той.

Акциите на Tesla се качиха до нива над 880 долара

Шеметното борсово представяне на американския производител на електромобили продължи и във вторник, като при старта на търговията се сключваха сделки на рекордните 887.72 долара за акция. Само преди седмица котировките бяха около 560 долара, което прави ръст над 50%, а пазарната й капитализация вече надхвърля 150 млрд. долара. Само преди година компанията на Илън Мъск беше под неспирен натиск от опасения, че гори кеш прекалено бързо, което може да я изправи пред фалит, но последните резултати, макар и небляскави, бяха по-добри от прогнозите и разсеяха страховете на инвеститорите.

КИТАЙСКИЯТ КОРОНАВИРУС

Първа жертва в Хонконг

Китайският коронавирус продължава да се разпространява в страната - броят на заразените доближава 20 500, починалите вече са 425, а първи смъртен случай беше обявен в Хонконг. За още над 23 200 души има подозрения, че може би са заразени. До момента от болниците в Китай са изписани вече 632 души. Състоянието на близо 2800 се оценява като тежко, а други 171 хил. са под карантина. Пекин се съгласи да позволи на американски здравни експерти да пристигнат в страната като част от мисия на Световната здравна организация за проучване и борба срещу разпространението на вируса. Освен в Китай заболяването е регистрирано в още 23 държави.

  • Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева изрази увереност в устойчивостта на икономиката на Китай въпреки епидемията. Фондът подкрепя мерките, вземани от Китай в борбата с инфекцията, както и действията във финансовата сфера.
  • Русия обяви, че заради епидемията отлага годишния инвестиционен форум в Сочи, който трябваше да се проведе следващата седмица. Форумът традиционно се посещава от високопоставени политици и чуждестранни инвеститори.
  • Макао затваря всички казина в града за следващите две седмици. Това е единственото място в Китай, където е разрешен хазартът, и според оценки на експерти загубите на игралния бизнес ще бъдат стотици милиони долари.
  • Националната асоциация на туристическите агенции на Сингапур отложи едно от най-големите изложения заради заразата. То беше планирано за 21 - 23 февруари, а сега ще се проведе между 1 и 3 май. По традиция изложението се посещава от не по-малко от 110 хил. души.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Тръмп ще говори пред Конгреса в навечерието на почти сигурното му оправдаване от Сената

Във вторник вечерта американският президент Доналд Тръмп ще произнесе традиционната си реч за състоянието на Съюза пред Конгреса, който в момента е силно разделен заради процеса за импийчмънт. Очакванията са той да се похвали за икономическите резултати по-малко от 300 дни преди президентските избори. Речта му "ще бъде в много оптимистичен тон", заяви пожелал анонимност високопоставен правителствен представител.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Twitter премахна профила на манипулативния финансов блог Zero Hedge, създаден от българин

Twitter забрани на силно противоречивия финансов блог Zero Hedge, за който се твърди, че е създаден от българина Даниел Иванджийски, да използва платформата му, след като Zero Hedge публикува името, имейла и телефона на китайски учен, спекулирайки, че той е виновен за разпространението на новия коронавирус. Акаунтът е премахнат перманентно, защото нарушава "политиката за манипулации на платформата", казват от Twitter, които, изглежда, най-после имат конкретен повод да премахнат Zero Hedge, който имаше над 670 хил. последователи. За блога има основателни подозрения, че е проект, подкрепен от руските служби, който съчетава финансова информация и манипулативни, популистки новини, създавайки по този начин определен контекст. "От основаването му в разгара на финансовата криза Zero Hedge си изгради отдадена общност от последователи, като сервираше смесица от хардкор финансови анализи и популистки политически коментари", казва за него агенция Bloomberg.

Все още няма коментари
Нов коментар