Вечерни новини: ГЕРБ почти убива бизнеса с AirBnB апартаменти, САЩ посочиха корумпирания - съдия от специализирания съд

И още: Прокуратурата влезе в офиси на Ковачки заради италианския боклук; Румънският парламент свали правителството с вот на недоверие

Ден след като президентът сне доверие от правителството, а премиерът заяви, че Радев има проблем с прокуратурата, но си търси друг враг, защото "прокуратурата е опасно да атакуваш", днес се видя, че страхът е масов. Всички партии в парламента - без БСП, избраха да критикуват именно държавния глава и да мълчат за действията на прокуратурата, която разпространи записи на президента от СРС - незаконно според юристи. В пленарната зала ГЕРБ заговори за импийчмънт, "патриотите" казаха, че не е добре човекът, който трябва да представлява единството на нацията, да влиза във война, ДПС обяви, че държавният глава не предлага формула за излизане от кризите, а според "Воля" президентът бил на БСП, а не на всички българи, т.е. не е бил легитимен. Единствено БСП защити Радев, като каза, че управляващите се дразнят, че той казва истината и че е заявил, че на това управление трябва да се сложи край.

В това време Гешев продължи с акциите си, като днес през варненската си структура влезе в офиси на Ковачки заради вноса и горенето на италиански боклуци.

Извън политическите атаки - зимата се завърна, с което дойдоха и предупрежденията за опасно време в някои части на страната.

ШЕСТ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Парламентът удари силно по бизнеса с AirBnB имоти

Собствениците на имоти, които се отдават под наем краткосрочно в платформи като AirBnB и Booking, ще трябва да получат одобрението на поне половината съседи, за да извършват дейност, предвиждат поправки, приети в сряда на второ четене на заседание на икономическата комисия в парламента в закона за туризма. Глобите за нарушения са изключително високи - могат да достигнат до 15 хил. лв. за лицата, работещи без регистрация. Писменото одобрение от половината съседи може да извади от пазара доста от имотите (общо около 14 хил. в AirBnB в България), които работят с тези платформи. На заседанието беше обявено, че тези правила ще са само временни и скоро ще започне работа по нови законови текстове: този път заради решение на Европейския съд в Люксембург, според което AirBnB не подлежи на лицензионните режими в имотния сектор.

САЩ санкционираха съдията от специализирания съд Андон Миталов

Първият българин, санкциониран от САЩ за участие в сериозна корупция, е съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, съобщи Държавният департамент, след като американският посланик Херо Мустафа беше предупредила за действието. Днес се оказа, че забраната е за Миталов - съдията, който разреши на обвинения в шпионаж лидер на Движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от президента Владимир Путин. "В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в съобщението.

Прокуратурата влезе в офиси на Ковачки заради италианския боклук

Казусът с вноса на италиански боклук, който продължава да се появява из цяла България, премина в нова фаза, като прокуратурата стигна до офисите на свързаните с Христо Ковачки дружества "Брикел" и "Траш юнивърс" в Гълъбово. За разлика от досегашните проверки в малки складове и инсталации тази засяга топлоцентралата, която поиска от екоинспекцията в Стара Загора разрешение за горене на хиляди тонове RDF. Повод за проверката са пристигналите на пристанище Варна-запад 127 контейнера с италиански отпадъци, които трябвало да бъдат доставени на площадката на "Траш юнивърс" в Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на "Брикел".

Марешки иска референдум за въвеждането на еврото в България

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че ще инициира събиране на подписи за провеждане на референдум с четири въпроса, единият от които е да бъде ли въведено еврото в България. По закон прагът, над който парламентът е длъжен да насрочи референдум, е доста висок - над 500 хил. гласа, но напоследък "експерти" провокират страхове относно бъдещото присъединяване на страната към еврозоната. Не е изключено в процеса по съпротивата към еврото да има влияние и по руска линия - Марешки например преди години гордо се снима на Червения площад и често заема проруски позиции, а през лятото на 2018 г подписи срещу еврото събираше и друга отявлено проруска партия - "Възраждане" на Костадин Костадинов, известен с прозвището Копейкин.

Младият кмет Пийт Бутиджидж изненадващо спечели изборите на демократите в Айова

Младият кмет на Саут Бенд, Индиана, Пийт Бутиджидж води с малко пред сенатор Бърни Сандърс на първичните избори на демократите в Айова. Това показват закъснелите резултати, дошли след хаос в първия гласувал щат. Смятаният за фаворит бивш вицепрезидент Джо Байдън е едва четвърти след сенатор Елизабет Уорън. Така започна 5-месечният процес, в който партията ще избере опонент на Доналд Тръмп за изборите през ноември.

Румънският парламент свали правителството с вот на недоверие

Румънските депутати свалиха центристкото правителство на малцинство на премиера Людовик Орбан. Така се създава възможност за продължителна политическа несигурност поради раздробения парламент, съобщава Reuters. "Това правителство е освободено от парламента с голяма разлика", заяви Марсел Чолаку, лидер на опозиционната социалдемократическа партия, която инициира вота на недоверие. Официалните данни показват, че 261 депутати са гласували за сваляне на правителството при необходими 233 гласа.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Нанси Пелоси скъса речта на Тръмп след годишното му обръщение

Изправяйки се пред дълбоко разделен от процедурата по импийчмънт Конгрес, президентът на САЩ Доналд Тръмп използва своята реч "За състоянието на съюза", за да възвеличае "великото възстановяване на САЩ" три години след встъпването си в длъжност и да осъди "американското клане" по времето на неговия предшественик, пише AP. След края на словото му председателят на конгреса Нанси Пелоси от Демократичната партия демонстративно скъса листите от нейното копие на речта на президента, който преди това отказа да се ръкува с нея. "Това беше проява на учтивост, като се има предвид другата възможност", коментира жеста си Пелоси, без да уточнява каква е била другата възможност.

КИТАЙСКИЯТ ВИРУС

Ръстът на жертвите на коронавируса се ускорява

Смъртните случаи от коронавируса в Китай надминаха 490 в сряда и нараснаха с рекордните за един ден 65, съобщиха от Националната здравна комисия. Общият брой на заразените в страната се повиши с 3877 до 24 334. Почти 230 случая са докладвани в 27 други страни и региони извън континентален Китай според данни на Reuters.

  • Около 3700 души са под карантина на круизен лайнер, закотвен край Япония, като има 10 положителни теста за коронавирус.
  • Тайван обяви, че от четвъртък ще прекрати влизането за всички китайски граждани, които живеят в континентален Китай.
  • Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че епидемията ще забави скока в износа на САЩ за Китай, очакван от първата фаза от търговската сделка между двете страни, която ще влезе в сила по-късно този месец.
  • American Airlines и United Airlines заявиха, че след тази седмица ще преустановят полетите до и от Хонконг.
  • Ръководството на хонконгския авиопревозвач Cathay Pacific Airways е поискало от всичките си 27 хил. служители да си вземат три седмици неплатен отпуск на фона на рязкото влошаване на бизнеса и отмяната на полети заради епидемията.
  • Училищата във финансовия център Шанхай ще останат затворени поне до края на февруари, съобщиха властите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Общинарите гласуват проектобюджета на София

Утре Столичният общински съвет ще гласува окончателно проектобюджета на София за 2020 г. в размер на 1.72 млрд. лв. Очакванията са той да бъде приет с няколко гласа над минималния праг заради подкрепата на групата на "Патриотите" и въпреки неодобрението на опозицията в лицето на БСП и "Демократична България".

Сенатът се очаква да оневини Тръмп по обвиненията за импийчмънт

Американският президент Доналд Тръмп със сигурност ще бъде оневинен в сряда вечерта от горната камара на Конгреса - Сената, където колегите му републиканци имат мнозинство 53 срещу 47. През декември Тръмп стана третият президент в историята, импийчнат от долната камара, но отстраняването му от поста изисква две трети гласове в горната камара. По всичко изглежда, че нито едно от двете обвинения срещу него - за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на правосъдието, няма да събере дори обикновено мнозинство, като не е изключено и малък брой демократи да излязат извън партийната си линия при гласуването.