Вечерни новини: Прокурорска акция затвори Калотина, държавният монопол в лотариите е почти приет

И още: София ще харчи 1.7 млрд. лв. тази година; ВСС търси информация от САЩ за Миталов; Сенатът очаквано оправда Тръмп; Китай намали митата за част от американския внос

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Реакциите около обявения от САЩ за корумпиран български съдия разбираемо са изпълнили новинарския поток днес, като, изглежда, решението изненада всички в България. Единствено премиерът обяви: "Ни най-малко не съм изненадан. Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам е тръгнала цялата работа."

Но в края на работния ден дойде и може би най-любопитната новина за деня: за мащабна акция на прокуратурата, която затвори граничния пункт със Сърбия Калотина.

Борисов иначе днес бе в Брюксел, където обсъди т.нар. Зелена сделка - постепенното преминаване към въглеродно неутрална енергетика, с председателите на ЕК и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. По думите му за България тя е голям проблем, защото 60% от електроенергията идва от въглищните централи.

Снегът, който най-после заваля в цялата страна, затвори пътища, блокира камиони, остави без ток села в различни места в страната, закъсняват влакове и пратки.

ШЕСТ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Държавният монопол в лотариите е почти приет

Частните лотарии се забраняват, държавният монополист (тотото) има опцията на избира и наема обекти, рекламата на хазарта остава, това накратко са промените, които депутатите от парламентарната бюджетна комисия гласуваха на второ четене в Закона за хазарта. Реално текстът означава спиране на дейността на едно дружество на Васил Божков - "Ню геймс", което организира "Национална лотария", събираща годишно 700 млн. лв. залози. Предстои текстовете, подкрепяни от всички партии без БСП, да бъдат гласувани и в пленарната зала, като това вероятно ще стане през следващата седмица.

Акция на прокуратурата затвори ГКПП Калотина

Операция на МВР и прокуратурата, в която са задържани над 30 души - митничари, гранични полицаи и началникът на митническия пункт на сръбската граница, затвори и в двете посоки Калотина днес. Основните подозрения на разследващите са за организирана престъпна група за корупция. Това е поредната голяма акция на прокуратурата през последните седмици - след встъпването в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев.

ВСС търси информация от САЩ и българските служби за вината на съдия Миталов

Решението на САЩ да обявят съдията Андон Миталов за "корумпиран", изглежда, изненада всички и накара Висшия съдебен съвет да потърси информация за случая от всички, които биха могли да имат такава, вкл. от САЩ, прокуратурата, от антикорупционната комисия и съдебния инспекторат. Въпреки категоричността на обвиненията на САЩ към Миталов, станал известен като съдията, позволил на обвинения в шпионаж директор на движение "Русофили" да пътува до Москва, ВСС няма данни за нарушения на съдията или доказателства за корупция. Случаят освен друго е и удар за имиджа на Специализирания наказателен съд, където Миталов е съдия, и по този повод председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че "може би е време да се поднови дебатът за целите и начините, по които бе създаден този съд, и как бяха попълнени съставите".

Близо 1.73 млрд. лв. ще е бюджетът на София за 2020 г.

Столичния общински съвет прие бюджета на София за 2020 г., който е в размер на 1.729 млрд. лв. - с 22 млн. лв. по-малко от 2019 г. Най-голямо впечатление прави това, че разходите за инвестиции в капиталовата програма са рекордно ниски - 475 млн. лв., което е със 170 млн. лв. по-малко от миналата година. Това е и причината опозиционните групи да обвиняват екипа на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ, че не си поставят амбициозни цели и оставят града без развитие.

Сенатът очаквано оправда Тръмп по обвиненията в импийчмънт

Сенатът на САЩ очаквано гласува в полза на президента Доналд Тръмп и по двете обвинения от разследването за импийчмънт - злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Тръмп е третият президент на САЩ, оправдан в процес за импийчмънт, след Андрю Джаксън и Бил Клинтън. До процедурата се стигна след скандал, свързан със спирането на помощи за Украйна миналата година. Според демократите и много експерти Тръмп е използвал властта си, за да окаже натиск върху чужда държава в своя полза, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, евентуалния му противник на президентските избори тази година.

Китай намалява наполовина митата за американски внос за 75 млрд. долара

Китай ще намали от 14 февруари наполовина митата върху редица продукти от САЩ. Става дума за 1717 стоки, чийто внос годишно възлиза на 75 млрд. долара. Решението идва месец след сключеното примирие в търговската война между двете най-големи икономики в света. С него се направи крачка към решение на проблема, свързан с обвиненията на Тръмп към Китай в нечестни търговски практики и с усещането в Пекин, че САЩ опитват да ограничат възхода на икономиката на страната.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Влак дерайлира в Италия, има загинали и ранени

Двама души са загинали, а над 30 са ранени, след като високоскоростен влак дерайлира рано тази сутрин в Италия. Влакът е излязъл от релсите край град Лоди, на около 50 километра югоизточно от Милано, към 5:30 часа местно време. Все още не са ясни причините за инцидента.

Това е втори голям инцидент в рамките на 24 часа в Европа, след като снощи трима души загинаха, а още над 170 са ранени при инцидент със самолет на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул. Машината, пристигаща от Измир, е опитала да кацне при силен дъжд и вятър, излязла е от пистата и се е разцепила.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

"Шин Фейн" със сериозни шансове да спечели изборите в Ирландия

Лявата ирландска партия "Шин Фейн", привърженик на обединението на Ирландия със Северна Ирландия, е начело на допитване до общественото мнение в навечерието на ирландските парламентарни избори в събота. Това се случва за пръв път през тази предизборна кампания, като партията изпреварва двете големи центристки политически сили, които сега управляват заедно - "Фина Фойл" и "Фина Гейл" на премиера Лио Варадкар. Евентуална победа на "Шин Фейн" би се смятала за историческо постижение - тя едва ли ще може да управлява сама, но би могла да изиграе ключова роля във формирането на коалиционно правителство.

IN MEMORIAM

Великият Кърк Дъглас почина на 103 години

Големият актьор Кърк Дъглас, едно от прочутите имена от Златната епоха на Холивуд, е починал на 103 години. Това съобщи синът му, актьорът и носител на "Оскар" Майкъл Дъглас. Във филмографията на Кърк Дългас има над 90 филма, заснети през 7 десетилетия. "Спартак" и "Викингите" го направиха истинска звезда през 50-те и 60-те години. "За света той беше легенда, актьор от златната епоха на киното, който доживя до златните си години", добави Майкъл Дъглас.