🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток"

Обществената поръчка е на стойност 5.25 млн. лв., а в капиталовата програма на София за обекта са отпуснати 3 млн. лв.

Дори да бъде изградена, новата детската градина в "Манастирски ливади-изток" ще се намира насред полето и общината трябва да помисли за пътища до нея
Дори да бъде изградена, новата детската градина в "Манастирски ливади-изток" ще се намира насред полето и общината трябва да помисли за пътища до нея
Дори да бъде изградена, новата детската градина в "Манастирски ливади-изток" ще се намира насред полето и общината трябва да помисли за пътища до нея    ©  Капитал
Дори да бъде изградена, новата детската градина в "Манастирски ливади-изток" ще се намира насред полето и общината трябва да помисли за пътища до нея    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седем са фирмите, подали оферти за изграждането и оборудването на първата детска градина в столичния квартал "Манастирски ливади-изток". Тя се очаква от години, тъй като липсата на места за децата в района е изключително остра, но заради различни административни неуредици строежът й все още е далеч.

Първата обществената поръчка за изграждането на детската градина беше обявена още през 2018 г. от район "Триадица", но в началото на 2019 г. процедурата бе прекратена заради недостатъчно отпуснати средства. Няколко месеца по-късно Столичната община задвижи нова поръчка с прогнозна стойност 5.25 млн. лв. От тези средства в инвестиционната програма на общината за тази година са предвидени 3 млн. лв.

Кой иска да строи

"Булстрой груп" на Георги Евтимов, която спечели общинския търг за реконструкция на бивша топлоцентрала до НДК в център за съвременно изкуство, пък е предложила най-ниската цена - 4.407 млн. лв. без ДДС. Фирмата е получила и максималната оценка на техническата си оферта, което означава, че ако не възникнат непредвидени обстоятелства, тя ще бъде избрана за изпълнител. Срокът за изграждането на градината е 600 календарни дни и ако договор бъде подписан в следващите седмици, може да се очаква първият прием на деца да бъде през септември 2021 г.

Другите фирми в търга са "Булинвест строй груп" с предложение 4.849 млн. лв., "Булплан инвест" - 5.240 млн. лв., и "Сити билд студио", която предлага цена 4.747 млн. лв., както и обединението "Мостра Монд Гешов" с оферта 4.706 млн. лв.

Две от подадените оферти са над прогнозния ценови праг - на "Никмар кънстръкшън" (5.48 млн. лв. без ДДС) и "Калистратов груп" (5.64 млн. лв.). Първата фирма е от Петрич, а неин собственик е Николай Влахов. Втората пък е собственост на група физически лица, сред които Павел и Лукреция Калистратови, като стана известна с изграждането на софийския аквапарк във "Възраждане" и ремонта на подземния паркинг при Националния стадион.

Забравената градина

По план новата детска градина ще разполага с места за общо 190 деца (при 2 детски ясли с по 20 деца в група и 6 градински групи с по 25 деца). Сградата ще бъде на 2 етажа и с обща застроена площ 1 676.21 кв.м, като любопитното тук е, че в един от секторите ѝ се предвижда басейн в сутерена и музикално-физкултурен салон.

За изграждането на градината се говори още от 2016 г. и след като миналата година за пореден път се видя, че Столичната община е забравила за думите си, жителите излязоха на протест. В резултат на това кметът Йорданка Фандъкова обяви, че поема изграждането на детската градина под личен контрол, и прехвърли вината за забавяне към тогавашната районната администрация на "Триадица", която формално движеше проекта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rearviewmirror avatar :-@
    Christian Kolev
    • + 1

    От 10 години ГЕРБ решават проблема. Както много други и този не е решен!

    Нередност?
Нов коментар