Първата детска градина в "Манастирски ливади" ще отвори през 2022 г.

След продължили три години процедури строежът започна официално, а срокът за завършване е 600 дни

Засега до обекта няма никаква инфраструкутра за достъп.
Засега до обекта няма никаква инфраструкутра за достъп.
Засега до обекта няма никаква инфраструкутра за достъп.    ©  Цветелина Белутова
Засега до обекта няма никаква инфраструкутра за достъп.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 2000 деца на възраст под 6 години и нито едно място в детска ясла или градина. Това е актуалната ситуация в столичния квартал "Манастирски ливади - изток". Така е още от 2010 г., но въпреки многото обещания реални мерки от Столичната община досега нямаше. Едва днес бе направена първа копка на единствената засега детска градина в района.

По план новата детска градина ще разполага с места за общо 190 деца (при 2 детски ясли с по 20 деца в група и 6 градински групи с по 25 деца). Тя в никакъв случай няма да реши проблема, но все пак е крачка в тази посока. Изграждането й обаче ще продължи поне до края на следващата година, което означава, че деца ще се приемат чак през 2022 г. Освен това теренът за градината се намира буквално в ливадите, което означава, че общината трябва да изгради и съответните улици за достъп до нея.

При посещението си на място днес кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи, че за тази детска градина Столичната община е била заложила средства от приватизационния си фонд, но са поискани и получени пари от държавата. "След като вече получихме от правителството първите 15 млн.лв. за строителство на детски градини и училища, това ще бъде първата детска градина, която ще се строи със средства от решението на Министерския съвет", каза Фандъкова.

Договорената цена за детската градина е 5.29 млн. лева. Сградата ще бъде на 2 етажа и с обща застроена площ 1 676 кв.м, като любопитното тук е, че в един от секторите ѝ се предвижда басейн в сутерена и музикално-физкултурен салон.

История на провала

За изграждането на градината в "Манастирски ливади - изток" се говори още от 2016 г. През юни 2017 г. архитектът на район "Триадица" Иван Шишков обеща в ефира на БНР тя да бъде изградена до края на 2018 г. Към онзи момент вече има изготвен проект и отделен терен. През ноември 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че е издал и съответното разрешение за строеж, потвърждавайки срока за края на 2018 г. Обществената поръчка обаче бе прехвърлена от Столичната община към район "Триадица", което доведе до забавяне и реално стана факт едва на 26 юни 2018 г.

Заради неспазените обещания през февруари 2019 г. жителите на "Манастирски ливади-изток" започнаха да негодуват, а районната организация на БСП дори организира протест с около 300 души, които затвориха кръстовището на ул. "Иван Кирков" и "Боянски водопад". Общественият отзвук доведе до обяснения на кмета Йорданка Фандъкова, която обяви пред bTV, че необходимите средства за детската градина са осигурени и се чака само приключването на обществената поръчка за избор на изпълнител, за да започне строителството.

Но още на следващия ден (28 февруари) без много шум тогавашния кмет на район "Триадица" Николай Терзиев (ГЕРБ) изненадващо издаде решение за прекратяване на търга. Впоследствие Столичната община обяви, че не е била уведомена за това, а районната - че спазва стриктно разпоредбите и се съобразява с отпуснатите ѝ средства - към онзи момент само 1.8 млн. лв. при необходими над 6 милиона.

В крайна сметка Фандъкова разпореди поръчката да бъде обявена наново, този път от самата Столична община, като проектът бе преработен и прогнозната цена леко понижена. Това стана през август 2019 г.

Кой ще строи

В процедурата участваха 7 фирми, като за победител е определена "Булстрой груп" на Георги Евтимов, която спечели и общинския търг за реконструкция на бивша топлоцентрала до НДК в център за съвременно изкуство. Тя предложи най-ниската цена - 5.29 млн. лв. с ДДС и получи максималната оценка на техническата си оферта. Договорът е подписан на 4 май, като след изтичане на двуседмичния срок за обжалване е публикуван и реално влязъл в сила на 21 май.

От него става ясно, че срокът за изграждането на градината е 595 календарни дни, които започват да текат след откриването на строителната площадка, а именно днес - 10 юни. Така оптималният срок за завършването е през февруари 2022 г., и то ако няма забавяне.