🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крум Зарков: Хората в БСП няма да приемат заиграване с ГЕРБ

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП пред "Капитал"

Според Зарков един от главните залози на тези избори е дали БСП ще бъде суверенна в своите решения, или ще се поддава на външни влияния
Според Зарков един от главните залози на тези избори е дали БСП ще бъде суверенна в своите решения, или ще се поддава на външни влияния
Според Зарков един от главните залози на тези избори е дали БСП ще бъде суверенна в своите решения, или ще се поддава на външни влияния    ©  Надежда Чипева
Според Зарков един от главните залози на тези избори е дали БСП ще бъде суверенна в своите решения, или ще се поддава на външни влияния    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Крум Зарков е юрист, депутат от БСП в 44-то Народно събрание, зам.-председател на парламентарната група на партията и член на Изпълнителното й бюро. В момента левицата е в разгара на отчетно-изборната си кампания, която ще завърши на 26-ти април с пряк избор на председател на партията от редовите й членове. Разговаряме за важните залози на този предстоящ избор - и за БСП, и за България.

Това ще е първият пряк избор на председател на БСП от нейните членове. Промяната беше тълкувана като мярка срещу "феодализацията" на партийните структури по места. Смятате ли, че новите правила ще проработят в тази посока?

- Основната идея зад прекия избор беше и си остава въпросът за председателя всъщност да не се решава от няколко влиятелни фигури в конгреса на партията. Доколкото във всички партии, не само в БСП, съществуват хора (във Франция ги наричат конгресни лъвове), които разполагат с гласове за определен брой кандидати.

Помните, че когато Корнелия Нинова беше избрана, имаше 6-7 кандидати. Има и други, които през годините са били министри или партийни ръководители на различни нива и се ползват с влияние сред делегатите. Така се получава винаги, когато изборът е затворен в един конгрес. Тенденцията за прекия избор се корени в разбирането, че демократичната политика в XXI век не е да питаш хората веднъж на четири години. Те трябва да бъдат ангажирани във всички решения на партията. Корнелия Нинова имаше няколко заявки, като стана председател. Една от тях беше прекият избор, друга беше по-чести допитвания до членската маса. Такива имаше например за коалиционните формули, с които ще се явяваме на президентските избори.

Дали това ще е успех или не предстои да видим. От кандидатите зависи дали ще съумеят да проведат истинска политическа кампания, или всичко ще се изроди в компроматна и организационна война.

Какъв е залогът от този избор за партията?

- Естествено, че кой ще бъде председател има огромно значение. Бих казал обаче, че има два залога за партията. Първият е самият процес - ще успеем ли да докажем на хората, че можем да правим политика, като спазваме по-високи стандарти на свобода, честност и отчетност. Процесът може да се окаже по-важен от резултата.

Вторият залог е доколко следващият председател на партията ще защитава самостоятелна линия на поведение на БСП или ще я впише в друг тип организация - било от коалиционен характер, било подчинена на мощни структури с неясна форма, но много ясни интереси, които се опитват и за съжаление често успяват да влияят на политическия процес в България.

Възможно ли е при смяна на лидера БСП да поеме по по-отворен курс към взаимодействие с ГЕРБ?

- Възможно е. Но ако има нещо, което е почти единодушно подкрепяно от членовете на БСП, то е твърдата опозиционна линия спрямо ГЕРБ. И всеки, който реши да промени тази линия, ще срещне отпор от самата партия. Затова и не вярвам някой от кандидатите да заяви пряко, че ще е такъв тип кандидат. Може да има всякакви критики към Корнелия Нинова, но мисля, че тя доказа, че не е склонна на договорки спрямо ГЕРБ и това ще е голям плюс за нея в тези избори.

А бихте ли управлявали отново с ДПС, ако резултатите от избори ви дадат такава възможност?

- Моето впечатление от различните партийни събрания е, че не се гледа добре на нашето старо сътрудничество с ДПС и това ще затрудни евентуално ново. От друга страна, непрекъснато поставят въпроса "с кого". Нашите членове добре разбират, че трудно можем да очакваме да имаме 121 депутати. Но не трябва да се слага и каруцата пред коня. Създават се и виждам, че има търсене за нови политически движения. Ние не знаем днес какъв ще бъде парламентът утре. Но конкретно на въпроса - партийните членове на БСП, меко казано, не са фенове на сътрудничество с ДПС.

Въпреки заявената линия срещу ГЕРБ БСП е неубедителна като опозиция, и то в ключови моменти. Поведението ви при избора на Иван Гешев за главен прокурор и на Сотир Цацаров - за председател на КПКОНПИ, беше изтълкувано от мнозина като обслужване на външни на партията интереси.

- Аз не си спомням особено спекулациите и затова ще говоря само с факти. Това са два различни въпроса. По отношение на избора на Гешев това беше наистина политическо решение да не сме особено активни, доколкото конституционно и законово този избор е в правомощията на ВСС. Отнесохме много критики и за избора на ВСС. От 80-те депутати на БСП зависеше да се съберат необходимите две трети от гласовете, за да има нов ВСС или да остане старият, който съвсем не беше много радостен. Тогава бяхме и единствената партия, която предложи повече кандидати, отколкото в крайна сметка бяха избрани. Считаме, че когато една партия излъчва членове в даден орган, те би трябвало да работят по разбиранията си за закона, а не по повелята на номиниралата ги политическа сила. И затова, когато се избираше нов главен прокурор, ние не коментирахме друго освен процедурата, отказът на министъра на правосъдието да представи алтернативна кандидатура. Факт е обаче, че и при избора на ВСС, и при този на главен прокурор контрата остана у нас и общественото мнение критикува недостатъчната опозиционност от наша страна.

Друг е въпросът с гласуването за Сотир Цацаров. И ръководството на ПГ, и Корнелия Нинова, заявихме, че нашата парламентарна група ще гласува против кандидата на управляващите. За съжаление се получи пробив и аз още тогава коментирах, че той не беше здравословен. Нито един от тези, които не спазиха решението на групата, не заяви публично защо го е направил. И това беше голям удар по опозиционния имидж на БСП и поставя напълно основателно въпроса, който ми задавате. Затова и казвам, че единият от залозите на тези избори е дали БСП, харесвана или не, ще бъде суверенна в своите решения, или ще се поддава на външни влияния.

Не става ясно обаче какво се случва, ако изборът се окаже невалиден - повторни избори или се връщате директно към познатия конгрес?

- Има два типа поведение по време на изборите. При единия, който аз уважавам, се изправяте пред членовете и симпатизантите на БСП и търсите тяхното доверие. При другия саботирате самата идея за пряк избор, за да върнете нещата обратно в една конгресна ситуация, където считате, че имате повече шансове. Тоест работите за това нашите членовете да излязат на 26 април и да гласуват или с най-различни хватки се правят опити те да бъдат разколебани. Причина за второто е изискването на устава, че за да бъде този избор валиден, трябва да гласуват повече от половината членове - активността е изключително важна в случая. Затова и въпросът ви е особено уместен, но моля ви да ми позволите да не давам старт на тези тълкувания от днес. Едно е сигурно - ако членовете ни не участват масово в избора, ще се окажем в тежка ситуация.

Много се говори за един все още неофициален кандидат - Кирил Добрев, смятан до скоро за дясна ръка на Нинова. Има ли реален конфликт между тях и какво стои в основата му?

- Истина е, че кандидатурата на Кирил Добрев изглежда все по-вероятна. Според мен става дума за истинско състезание, нека не употребявам думата конфликт. Колкото и да се критикува Корнелия Нинова, че превръща партията в лидерска, тази партия винаги е функционирала на базата на множество авторитети. Кирил Добрев имаше важната задача да бъде организационен секретар - несъмнено ключова фигура. Ние работихме заедно в продължение на няколко години в изпълнителното бюро и каквото сме постигнали, сме постигали заедно и за каквото не сме успели, също носим равна отговорност. Негово е решението дали ще се кандидатира или не. За мен остава важен онзи признак - кандидатът да се бори за доверие на прекия избор с политически аргументи и да дава гаранции за партийна самостоятелност и независимост.

Наблюдавате ли вече настройка на позициите в различните фракции в БСП по линия Нинова - Добрев?

- Мисля, че е рано да се каже. Към Корнелия Нинова има ясно изявени критици от самото начало на председателството й, но те са много различни хора с много различни мотиви - защото действително не са съгласни с нейния стил или защото собствените им амбиции не са задоволени. Под генеричния термин вътрешна опозиция се крият много реалности и аз поне засега не виждам личност, която да може да ги консолидира.

Може ли БСП да тръгне по пътя на СДС и оптимист ли сте за бъдещето на партията?

Не считам, че БСП може да тръгне по пътя на СДС, нито пък още по-малко да бъде изядена от ГЕРБ, защото БСП е партия, дълбоко вкоренена в българския политически живот. Тя не може просто така да изчезне или да се преобразува. От края на XIX век досега лявото политическо пространство е структурирано около една партия и не виждам как скоро може да има друг структуриран изразител на тези идеи. Ако към това добавите и факта, че единствената реална заплаха за абсолютната доминация на ГЕРБ в политическото пространство е БСП, не виждам никакви основания да прогнозираме някакъв неин разпад.

Моята работа не е да съм оптимист или песимист, а да направя всичко възможно БСП да бъде нормална, модерна, европейска лява политическа сила, защото България има нужда точно от такава. Вече сме навлезли в нова индустриална революция, която ще постави под сериозен натиск и пазара на труда. Климатичните промени са неоспорим факт и ще изискват дълбоки трансформации в целия ни начин на живот. Идеята, според която икономическият растеж и непрекъснатата консумация могат от само себе си да водят обществата напред, обективно се изчерпва. И въпросът, който се поставя, е кой ще плати цената на тези неизбежни трансформации и кой ще ги организира.

За мен решенията, които се налагат, са леви в класическия смисъл на думата и БСП е длъжна да бъде на висотата на тези изисквания. Надявам се дискусията за тези избори да не се ограничи до някакви междуособици, които са донякъде неизбежни, но да намерим място и за идеи. Виждам някои положителни индикации. Започнаха да се публикуват платформи, стратегии, мнения на членове и организации на БСП. Това е едно от предимствата на прекия избор. Но ако този пряк избор се делегитимира и се стигне до договорки на конгрес, това ще бъде много сериозен удар по имиджа на БСП и на следващия председател, който и да е той, ще му е трудно да го преодолее.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wpy06377910 avatar :-|
    Стоян Хлебаров
    • - 1

    Затова пък,хората от ГЕРБ ще приемат с охота заиграване с БСП,защото то не е преставало никога...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Може да има всякакви критики към Корнелия Нинова, но мисля, че тя доказа, че не е склонна на договорки спрямо ГЕРБ и това ще е голям плюс за нея в тези избори."

    Комарницки има две много подходящи карикатури по темата:

    https://www.segabg.com/touche/tush-12132019
    https://www.segabg.com/touche/tush-106

    Който може да помни, ще се сети. Толкова за нейното опозиционно величество.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "Стоян Хлебаров":

    "Хората от БСП" съвсем спокойно приеха и заиграването с ДПС. Около половината от гласовете за БСП идват от хода над 60 г. възраст, които гласуват само за бившото БКП и никой друг.

    Много скоро БСП няма да може да си позволи да функционира по същия начин. Само пенсионерите я държат като втора политическа сила. Без тях, хората най-сетне ще потърсят реална алтернатива на статуквото.

    Нередност?
Нов коментар