Напрежението между ГЕРБ и "Патриотите" в екологията става видимо

Емил Димитров-Ревизоро критикува публичния арест на шефката на басейнова дирекция и намекна, че министерството е блокирано

Емил Димитров-Ревизоро
Емил Димитров-Ревизоро
Емил Димитров-Ревизоро    ©  Юлия Лазарова
Емил Димитров-Ревизоро    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Показният арест на директора на басейновата дирекция в Пловдив предизвика гнева на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро и внесе повече светлина около растящия от няколко месеца конфликт между коалиционните партньори в сферата на екологията.

Ами браво на Икономическа полиция

В понеделник служители на пловдивската Икономическа полиция заедно с маскирани и тежко въоръжени техни колеги от други звена на МВР нахлуха в централата на басейнова дирекция "Източнобеломорски район" в Пловдив. Директорът на агенцията инж. Цветелина Кънева беше изведена с белезници от сградата пред множеството камери, а по-късно прокуратурата я задържа за 72 часа и обвини в престъпление по служба.

"Ами браво на Икономическа полиция, браво, че там имаше въоръжени мъже, предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някой или да бъде терорист", коментира Емил Димитров показния арест на Цветелина Кънева.

"Аз с тази жена ядох преди един ден. Ако съм знаел какъв опасен терорист е - там хора маскирани с автомати седят да я пазят, нямаше да отида в Пловдив. Нормално е - кажи, ела си с адвоката, ще ти предявим обвинението. Явно гледаме филми много за Рамбо", коментира още министърът.

Във вторник от прокуратурата в Пловдив съобщиха, че инж. Кънева е привлечена като обвиняема за безстопанственост. През декември 2018 г. е било установено, че "Захарен комбинат Пловдив" черпи вода от незаконен сондаж. Били са издадени два акта, които са платени от нарушителя. Дружеството е в орбитата на Ветко Арабаджиев и установяването на незаконния сондаж става по време на координираната атака на държавата срещу него преди повече от година.

Според окръжния прокурор Румен Попов директорката на басейновата дирекция е трябвало да предприеме действия по ликвидиране на сондажа. Последното ставало ясно от писмо до прокуратурата от зам.-министъра на екологията Красимир Живков, който е от квотата на ГЕРБ. Именно на базата на това писмо, което по същество представлява тълкуване на закона, са направени констатации, че Кънева е действала незаконно.

Отделно от това, коментира прокурор Попов, служители на дирекцията са сигнализирали началничката си за сондажа, но тя не е предприела действия. Според държавното обвинение загубите за държавата са в размер на 60 хил. лв. годишно. Румен Попов обясни, че за този сондаж се знаело от години.

"Повече от 15 дни не може да се очакват отговори на запитванията на прокуратурата", коментира още окръжния прокурор на Пловдив по време на брифинга.

Виновните - кадри на патриотите

"Тия сондажи са установени още от 2003 г. Тази жена е началник последните две години. Тя е съставила актове", коментира пред БНТ Емил Димитров-Ревизоро.

Назначаването на Цветелина Кънева стана причина за публичен конфликт между ГЕРБ и ВМРО през 2018 г. Кънева е съпруга на общинския съветник в община Марица от "патриотите" Фарид Джамал Абдов и е от квотата на ВМРО. Предшественикът ѝ на поста Георги Семерджиев беше от квотата на ГЕРБ. Заради назначението на Кънева лидерът на "Воля" Веселин Марешки съобщи, че пуска сигнал в прокуратурата за рекет на Семерджиев от страна на ВМРО. В сигнала се цитира доклад от самия бивш директор до тогавашния министър Нено Димов. В него са посочени поименно депутатът от Пловдив Александър Сиди и общинският съветник и областен лидер на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски, които според Семерджиев са поискали подкуп от 10 000 лв., за да бъде оставен на поста.

Поставянето на Кънева на поста беше част от пълзящото назначаване на кадри на ВМРО в екологичното министерство, което беше запазена територия на ГЕРБ и ДПС.

След показния арест на Нено Димов в началото на годината (който ще остане задържан под стража поне до края на април, след като във вторник спецсъдът за пореден път отказа да го освободи от ареста) кадрите на патриотите започнаха да бъдат постепенно прочиствани от МОСВ.

В началото на месеца тихомълком поста си напусна Георги Балчев, който ръководи Изпълнителната агенция по околна среда, която има ключова роля при управлението на бизнеса с отпадъци и мониторинга на въздуха - теми, които предизвикват скандали от месеци. Балчев беше от квотата на патриотите. Заради акциите на прокуратурата около незаконния внос на отпадъци този ресор беше отнет от зам.-министъра на екологията Николай Кънчев от ВМРО и прехвърлен на другия заместник - Красимир Живков.

В днешното си участие по БНТ Ревизоро даде още един пример - с директора на РИОСВ - Пловдив, който беше освободен преди две седмици заради скандал с незаконно сметище. На негово място беше назначен зам. изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда и водите Божидар Илиев. Правейки аналогия с ареста на Кънева, министър Димитров коментира: "Всеки момент да очакваме шефът на РИОСВ - Пловдив, който е от две седмици там директор, той да е отговорен за това, че години наред са депонирани отпадъци." Емил Димитров каза, че ще отзове обратно Илиев в София: "Прибирам си го директора в София, връщам си го на мястото, където е бил, няма нужда хора да страдат. Ще намерим някой глупак като мен да оглави министерството или да оглави дирекцията, той да ходи там, за да може след два часа да го арестуват него, за да покажат колко много се работи."

Друг казус, за който министъра на околната среда съобщи, е с РИОСВ - Враца: "Там има един луд, който травматизира населението, създава паника", визирайки директора на инспекцията Христо Христов. Според Емил Димитров всички служители са се подписали срещу началника си и са казали, че няма да работят с него, но той не можел да го уволни, защото бил назначение на премиера Бойко Борисов.

"Имам две дирекции, които сега няма да работят", обобщи ситуацията Емил Димитров.

Източник на "Капитал" във ВМРО разказа, че напрежението, за което министъра на околната среда говори, е било поставено като проблем на коалиционен съвет преди седмица. Той обяснил, че работата МОСВ била блокирана, тъй като чиновниците отказвали да подписват документи под страх да не бъдат арестувани.

Днес Емил Димитров намекна за оставката си, като обясни, че е разчистил кабинета си, и препрати към проведения днес коалиционен съвет на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Източникът ни от ВМРО коментира, че срещата е била по искане на Валери Симеонов и на нея е бил коментиран друг проблем между ГЕРБ и патриотите - изборът на членове на Комисията за регулиране на съобщенията миналата седмица, когато ГЕРБ бламираха кандидата на коалиционния си партньори и се договориха с ДПС, като подкрепиха техния кандидат. Присъствал е и министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро, като е споделил пред Борисов проблемите в МОСВ. "Поставихме пред премиера въпроса, че ако така ще я караме, защо ще я караме", каза за "Капитал" Красимир Каракачанов, визирайки няколкото ареста на хора в изпълнителната власт, предложени от "Обединените патриоти", както и задкулисните договорки за назначения между ГЕРБ и ДПС.