По-добре ли е танковете да дойдат?

Акциите на прокуратурата

Пресцентър на МВР
Пресцентър на МВР
Пресцентър на МВР    ©  Пресцентър на МВР
Пресцентър на МВР    ©  Пресцентър на МВР
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тежко въоръжени командоси арестуваха тази седмица шефката на басейнова дирекция в Пловдив - държавен служител от средно ниво, който е назначение на ВМРО. Министърът на екологията Емил Димитров публично се възпротиви на показността и възкликна, че следващия път ще изпрати специалните сили с танковете. Главният прокурор му отговори веднага, че те едва ли работят. Между тези шеги, закачки и федербал има нещо, което е важно.

При разследването на едно престъпление се проявява адекватна репресия. Ако се налага. Извън политическия контекст на този арест, защото има и такъв, става дума за зачестилите акции на прокуратурата и тяхната експонация в медиите. Защото към този случай ще трябва да добавим и блокадата на една махала при специална полицейска операция, чийто резултат е откриването на незаконните 7 кубика дърва без печат, 4 литра ракия (това насериозно) и 7 кутии цигари без бандерол в борба с битовата престъпност и още други подобни акции. И не, това не са просто полицейски действия, защото те са наредени от прокуратурата. Има и още подобни примери с големи инвестиции на ресурс, за да се покаже твърдата ръка на новия главен прокурор.

На първо четене това изглежда смешно, но на второ е опасно. Скоро хората ще свикнат с акциите на прокуратурата, ще престанат да им обръщат внимание и много бързо ще започнат да ги приемаме като нещо нормално - няма да ги забелязват. Като жабата в топлата вода. Все пак мандатът на главния прокурор е 7 години.

Проблемът е, че постепенно обвиненията на прокуратурата се превръщат в присъди. Независимо дали това е по дизайн - обвинението да заеме мястото на съда, или това става случайно, резултатът е налице. Това не е хубаво. Прокуратурата сама не може да върне цялото усещане за справедливост на хората, или поне не за дълго. Пропагандата с показните акции - между другото с активната помощ на медиите, може да доведе само до временна имитация на правосъдие.

"По-добре е танковете да дойдат" е реплика, която се приписва на някогашният лидер на БКП/БСП Петър Младенов. Тогава - през 90-те години на ХХ век, наследниците на комунистическата партия се опитаха да построят имитация на демокрация. В някои отношения май им се получи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mich avatar :-(
    mich
    • + 2

    "По-добре е танковете да дойдат" о да, определено е по добре но да са на жълтите павета........ м/у впрочем имаме ли танкове в Бълг. армия??? то май и армия нямаме а един балон с жълта торбичка пълна с бг паспорти .

    Нередност?
  • 2
    gramera avatar :-P
    GRM
    • + 1

    До коментар [#1] от "mich":

    За съжаление, май футболните агитки са по-многобройни и по-добре организирани.

    Нередност?
Нов коментар