🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ провали изслушването на Борисов за епидемията в парламента

Според Нинова това е "поредна стъпка към едноличната власт". БСП внесе отново искането премиерът да отговаря на въпроси на опозицията

Премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря в парламента на въпроси на опозицията за кризата с коронавируса, но управляващите бойкотираха заседанието
Премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря в парламента на въпроси на опозицията за кризата с коронавируса, но управляващите бойкотираха заседанието
Премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря в парламента на въпроси на опозицията за кризата с коронавируса, но управляващите бойкотираха заседанието    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря в парламента на въпроси на опозицията за кризата с коронавируса, но управляващите бойкотираха заседанието    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан в парламента за ситуацията с коронавируса и предприетите кризисни мерки от правителството във вторник, но заседанието на Народното събрание беше провалено от депутатите от собствената му парламентарна група. Десет минути преди началото му председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви на брифинг, че народните представители от управляващата партия няма да се регистрират в пленарната зала. Отказът на ГЕРБ да участват в заседанието беше подкрепен от коалиционните им партньори от "Обединените патриоти" и от депутатите от "Воля". Така на практика парламентът не успя да събере необходимия кворум от най-малко 121 народни представители за започване на работа и заседанието се провали. В залата се регистрираха само 73 депутати от БСП и 14 от ДПС.

Защо ГЕРБ бойкотира заседанието

Бойкотът на ГЕРБ стана, след като премиерът Борисов даде пространна пресконферениця, продължила повече от час в Министерски съвет, заедно с министъра на финансите Владислав Горанов, на която бяха преповторени икономическите мерки на правителството за справяне с кризата от пандемията.

Като аргумент за отказа на ГЕРБ да влезе в пленарната зала Менда Стоянова посочи, че депутатите от управляващата партия "не искат парламента да се превръща в огнище на заразата". Другият й аргумент беше, че Народното събрание е решило да се събира само когато трябва да гласува извънредно законодателство, свързано с въведеното в страната извънредно положение, а в изслушването на Борисов нямало нищо "извънредно". "Какво можехме повече да научим от парламентарния контрол от това, което всеки ден се казва на пресконференциите и се излъчва от всички национални медии", каза Стоянова. И добави, че ГЕРБ не искат да стават съучастници на една политическа сила - БСП, и най-вече на нейния лидер, да използват парламента за "личен PR".

Искането за изслушване на Борисов беше внесено от БСП миналата седмица, след като управляващите отхвърлиха предложението на социалистите да бъде върнат петъчният парламентарен контрол. Според конституцията при извънредната ситуация 48 депутати имат право да поискат свикване на заседание на парламента, а председателят на Народното събрание е длъжен да го насрочи.

Борис Ячев от "Обединените патриоти" също подкрепи коалиционните си партньори от ГЕРБ, като заяви, че изслушването на Борисов е излишно, защото той не би могъл да даде повече информация от тази, която дал по време на пресконференцията в Министерския съвет. Неофициално депутати от "Обединените патриоти" уточниха, че малко преди началото на заседанието на парламента от ГЕРБ "ги помолили" да не се регистрират в пленарната зала.

БСП: Управляващите разделят обществото

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че управляващите използват страха от болестта и разделят обществото на такива, които спазват мерките, и на такива, които не спазват, за да скрият безсилието си срещу безработицата и фалитите. "Настройват ви едни срещу други, за да ви владеят. Настройват хората - София срещу провинцията, такива, които спазват карантина, срещу такива, които не спазват. Българи срещу роми. Един щаб срещу друг щаб. Едни експерти срещу други експерти. Правителството се храни от това разделение и от страха. Докато вие сте сковани в домовете си, държавата абдикира от задълженията си. 90% от социално-икономическите мерки, които предлагат, са кредити. Кредити на фирми, които вече фалират и няма как да ги връщат. Кредити на хора, които са безработни и нямат яснота за бъдещето, и които имат и други кредити", посочи Нинова.

По думите й не депутатите от ГЕРБ са решили да не се регистрират за заседанието на парламента, а "Борисов им е наредил". "Това е поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура", каза лидерът на БСП. Според Нинова правителството още от началото на кризата няма план за изход, а "властта и приближените й се хранят от кризата". Като пример тя посочи "футболен клуб на олигарх, близък до властта". Става въпрос за обявеното ФК "Лудогорец", чийто собственик е бизнесменът Кирил Домусчиев, намерение да кандидатстват по мярката 60/40.

Нинова обяви, че депутатите от БСП са внесли в деловодството на парламента повторно искане за изслушване на Борисов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Темите реално са две:
    1. Отказът от парламентарен контрол е нарушение на Конституцията;
    2. Отразяването на това в Капитал.

    По.1:
    Парламентарният контрол над изпълнителната власт е заложен в Конституцията, чл. 62 (1), т.е. днешният отказ на управляващото мнозинство (мотивацията на оная женичка разплаква върбите) е директно погазване на Конституцията.
    Закон, макар и за въвеждане на извънредно положение, не може да е причина за отмяна на конституционна норма.

    На Борисов определено по му е кеф да си бърбори с пеевските Ива Николова, Беновска, пик, мик и пр. на т.н. брифинги, отколкото депутати от опозицията да му тикат в очите авторитарните глупости, които прави.
    Пък и парламентаризмът е изключително ръбесто камъче в обувката на Борисов, което много видимо се вижда през всичките 11 г., през които ПГ на Герб не можа да се превърне в субект на политиката, просто защото е на синджир до дясното коляно на вожда си и лае по команда. От него.

    Видимо Борисов и свитата му не познават законодателството и го карат през просото, защото смятат , че никой не може да им потърси отговорност. Дали?

    По т.2:
    Ами Капитал по навик преразказва, макар да е непонятна практика в края на деня да се преразказват като ехо събитията от сутринта, обговорени цял ден до втръсване от всички възможни медии.

    Причината - дали е от най-обикновена неспособност, или е откровена демонстрация на автоцензура,не ме интересува.
    Защото именно сплавта от некадърност и страх да не разлютиш властника е причината, с която Капитал дърпа с две ръце БГ журналистиката отново на позорното 111-то място по свобода.

    Зависимият не може да бъде свободен.




    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D

    И БГ-граматиката ви е бяло поле, К.

    В заглавието "ГЕРБ провали изслушването на Борисов за епидемията в парламента" има нелогично раздалечаване на допълнението от подчиненото му обстоятелствено пояснение, което вкарва двусмислие в изречението:
    1. Борисов е щял да говори пред парламента за мерките на правителството заради ковид-а ;
    или 2. Има вече известна (защото е членувана - епидемияТА) епидемия в парламента, за която е трябвало да изслушат Борисов...

    Но отчайващата езикова култура е просто черешка на фона на 111-тото...

    Нередност?
Нов коментар