🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двата пътя пред БСП

Залогът на лидерската битка е не само бъдещето на социалистическата партия, но и следващата управленска конфигурация

Битката между крилата на Нинова и доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев става все по-ожесточена.
Битката между крилата на Нинова и доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев става все по-ожесточена.
Битката между крилата на Нинова и доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев става все по-ожесточена.    ©  Анелия Николова
Битката между крилата на Нинова и доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев става все по-ожесточена.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако и към сегашната вече предизборна ситуация е приложимо клишето, че "властта се търкаля на улицата, но няма кой да я вземе", в най-голяма степен то ще важи за БСП. "Вече всеки ден имаме по един гейт, свързан с този кабинет. Скандалът е чутовен. Живеем в ненормална обстановка и не знам какво трябва да се случи, за да я признаем", коментира в сряда пред bTV зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Но отново втората по големина партия, която е и основната опозиция при трите управленски мандата на ГЕРБ, не изглежда готова да отиграе вдигнатата й топка и реално да се опита да се пребори за властта. Причината е, че към овехтелите за днешните реалности послания на партията сега се прибавят и вътрешните проблеми с неясния изход от оспорваното лидерство на Корнелия Нинова.

Колкото повече наближават вътрешнопартийните избори за лидер на БСП, толкова повече битката между очерталите се две крила в социалистическата партия - около Нинова и обединената около доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев опозиция, става все по-ожесточена. Залогът на лидерската битка в БСП е не само бъдещето на социалистическата партия, но и следващата управленска конфигурация. "В БСП има две стратегически линии. Едната е хардлайнерската, по-затворената, по-рязката и радикалната линия на Нинова, която едновременно се оказа шанс и проклятие за БСП - шанс, защото вдигна рязко БСП, и проклятие, защото удари един таван, който не успява да пробие нагоре. Другата линия е на Добрев, който предлага този таван да бъде по-хитро и по-комбинативно атакуван. Това предизвиква квазиидеологически проблем в БСП", казва изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. На финалната права на сблъсъка, който се очаква да е в края на септември, застъпниците на двете линии в партията си разменят публични удари с променлив успех в полза на едното и на другото крило, заети основно да преброяват кой от депутатите или членовете на Националния съвет в кой лагер е преминал.

В края на май активисти на левицата от Пловдив пуснаха 11-секунден запис на сочения за основен претендент за лидерския пост Кирил Добрев, от който се чува да казва, че е "склонен да се заиграе с ГЕРБ". Записът беше придружен от твърдения, че разговорът е станал в присъствието на областния председател на БСП Георги Гергов. От въпросния запис не се разбира точно в какъв контекст е казаното от Добрев. Пускането му обаче най-вероятно е отговор на призива на пловдивската организация на БСП говорителят на парламентарната група на левицата Александър Симов, който ги обвини в колаборация с ГЕРБ, да подаде оставка. "Има една групичка хора, които не могат да преживеят, че политическите им амбиции бяха разрушени и че мечтата им да бъдат министри в кабинет на Бойко Борисов няма да се осъществи", каза Симов пред bTV.

Престрелката между него и Гергов отекна и в парламентарната група, където депутатите от крилото на опозицията поискаха народните представители да гласуват оставката на Симов. Предложението, направено от Валери Жаблянов, който също се сочи като евентуален претендент за поста на Нинова във вътрешнопартийните избори, не беше подложено на гласуване, но за това не стигнаха само три гласа. Отговорът на Нинова на тази провокация не закъсня - тя пусна подписка сред членовете на Националния съвет за насрочване на дата на изборите за лидер и конгрес. Решението на подпис също мина на косъм, а опозицията го обяви за противоуставно. И отправи следващия си удар - събра подписка с искане депутатите да могат да правят промени в ръководството на парламентарната група, а не както е по устав в момента - коалиционният съвет на "БСП за България". От акцията се видя, че крилото около Кирил Добрев вече има превес в групата - 41 народни представители срещу 38, като сред подписалите се оказват и смятани доскоро за лоялни на Нинова.

Близки до нея депутати твърдят, че по-скоро става въпрос за натиск върху Нинова да влезе в договорка с Добрев за новия Национален съвет, който ще се избира на конгреса. Според устава на БСП всички решения на партията се вземат от този орган и който има мнозинство в него, на практика има решаваща дума в партията. Неофициално социалисти твърдят, че е имало среща между Нинова и Добрев, която обаче е завършила без резултат. Крилото около Кирил Добрев, в което различни фигури от БСП са обединени основно от желанието да свалят Нинова от председателския пост, е наясно, че не може да спечели победа на терена на прекия избор на лидер от членовете на партията. По тази причина пред тях има два хода. Единият е от позицията на силата да се договорят с нея за превес в Националния съвет, което на този етап изглежда невъзможно. Другият е с апаратни хватки, като провалят прекия избор на лидер и да го пренесат на терена на конгреса. Част от тази битка е обявената внушителна бройка от 80 хил. партийни членове, които трябва да участват във вътрешнопартийния вот. За да бъде признат той, се изисква да са гласували над половината от тях и според депутати намерението на опозицията е с кухи партийни структури да бъде снижена избирателна активност. Така лидерът ще бъде избран от конгреса, който може много по-лесно да бъде манипулиран.

Тази вътрешна война заедно с неуспешното й представяне досега в парламента като убедителна опозиция и алтернатива на ГЕРБ не дава особени шансове на БСП на предстоящите избори. И слабостта й - дали вътрешно провокирана или автентична, отново ще улесни тези, които от години държат контрола върху политическата ситуация. В същото време едно нещо изглежда сигурно - че няма да са доволни, ако Нинова спечели и тази вътрешна битка.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1
    • + 3

    БСП ако не са го разбрали до сега да им го кажа.Шкартирате Нинова от водачеството и от БСП.След това сядате на масата с Борисов,стискате ръцете и управлявате до края на света.Така Доган ще отпадне веднага от играта.Ай лек петък.

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle

    До коментар [#1] от "Владимир Пехливанов":

    Между другото, това не е нелогичен начин. Въпросът е, че това се прави често в по- развити държави. Но в такива държави, също се дава възможност на малцинство да управлява, при даване на гласове от мнозинството.

    Разбира се, проблемите са два:

    1. Това се прави по предварително договорена програма, която партиите стиковат месеци наред, а после представят за одобрение пред членовете си , а и пред обществото. Значи, програмата за управление, се пише и одобрява, точка по точка, а тук такова нещо няма.

    2. БСП , и в двете си крила, е изцяло пълно със стари, компрометирани личности, повечето , дори освободени за корупция или реализирали провали:
    -Румен Гечев/грандиозен икономически провал, съсипал стотици хиляди семейства и бизнеси/
    - Румен Овчаров / Фронтиер, корупция, сегашно назначение в Лукойл от........Борисов/
    - Кирил Добрев / бил последствен за контрабанда на огромни суми, едър стопански субект и собственик на Вецо-ве, хотели и скъпи автомобили и имоти/
    - Нинова- освободена за корупция, Фронтиер, фалирала партията и ..... източила я , чрез ненужна телевизия, и схеми с пари и имоти. Опетнена от приватизацията, служила на друга партия.
    и т.н. Гергов, Дъбов, Масларова и други мултимилионери.
    Преди седмица видях Найденов да се качва в джипа си, който е най- нов и най- висок клас Мерседес. Със сигурност над 100 000 евро.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    Боже опази - коалиция между ГЕРБ и БСП. Тези колкото пъти са били на едно мнение, все е било за чутовни далавери. Най-пресните примери са Цацаров и Гешев.

    Нередност?
Нов коментар