Кабинетът задължи веригите да продават регионални храни

Условията са смекчени и вместо половината площи сега се говори за "достатъчни". Но постфактум се подготвят глоби до 50 хиляди лева

Правителството първо написа постановление и сега се сети, че няма законово основание
Правителството първо написа постановление и сега се сети, че няма законово основание
Правителството първо написа постановление и сега се сети, че няма законово основание    ©  Велко Ангелов
Правителството първо написа постановление и сега се сети, че няма законово основание    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Правителството все пак задължи търговските вериги да предлагат българска продукция на регионални производители. На извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка министрите взеха решение, което е по-мек вариант на първоначално предложения проект в защита на местното производство, срещнал силни възражения от търговците. Накратко: на достатъчни площи (каквото и да значи това) в магазините им трябва да има мляко, месо, плодове, зеленчуци и др., произведени в областта на обекта или в съседна. Документът не е публикуван, но в прессъобщението по темата липсва и регулация като допустими надценки и срокове на плащане, каквато имаше в първоначалния вариант на постановлението.

Но пък в свой стил ГЕРБ едва сега откриха, че нямат основание за постановлението, и скоростно вкараха текстове на второ четене на закона за извънредното положение, които добавят правилото и слагат високи глоби. Там се дава право и за друга мярка - временно спиране на внос на плодове и зеленчуци от държави извън ЕС.

Какво казва решението

Според прието постановление местата за продажба на българска продукция от регионални производители трябва да са с площ "достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти". На тези места, обозначени по подходящ начин, ще се продават мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Уточнено е, че регионални производители са тези, които осъществяват дейност на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се приемат областите, граничещи със София-област, както и област Пловдив.Измененията "не изискват промяна на досегашния ред на доставки в търговските обекти", а единствената цел е да се подкрепи и запази поминъкът на малките и местни български производители, се казва в правителственото съобщение.

Какво е отпаднало

Първоначалният вариант на постановлението изискваше храните от регионални производители да заемат "минимум половината площ" за всяка продуктова група. Проектът включваше и по-широк списък от продукти - от него са отпаднали брашно; хляб; яйчни продукти; масла и мазнини; конфитюри, мармалади, компоти; месни и месно-растителни консерви; готови за консумация храни.

В предложения за обсъждане вариант беше записано също, че местни производители са тези от съответната област или до 200 км от областния център.

От първоначалния проект е отпаднало и изискването търговците да не продават въпросните продукти на промоционални цени без изричното писмено съгласие на производителя.

След остра реакция на търговците

Първият вариант на постановлението предизвика остра реакция на търговските вериги, обединени в Сдружение за модерна търговия. Според официалното становище на организацията първоначалният проект погазва основните принципи на пазарната икономика, ще доведе до вдигане на цените и влошаване на качеството, изисква коренна промяна в логистиката и организацията на работа на търговците, отваря широко вратите на сивия сектор. Последваха конферентни срещи на представители на веригите със земеделския министър Десислава Танева, след което търговците предложиха компромисен вариант - във всеки свой обект с паркинг да обособят площи за фермерски пазари, на които български производители да предлагат продукцията си до края на извънредното положение.

Със свои предложения излезе и вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който лансира антипазарната идея да се спира временно вносът и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

На пожар - закон

Междувременно правната комисия в парламента днес единодушно прие да бъдат въведени имуществени санкции за хранителните вериги, които по време на извънредното положение не изпълняват актове на Министерския съвет за защита на производството на храни - от 15 до 25 хил. лева при първо и от 30 до 50 хил. лева при повторно нарушение. Уточнено е, че повторно е нарушението, извършено в тримесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за нарушение от същия вид. Контролът е поверен на Българската агенция по безопасност на храните.

По предложение на заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов при гледането на второ четене в правна комисия на Закона за търговския регистър той предлага добавка в закона за извънредното положение: дава се право на Министерския съвет да въвежда временни мерки за защита производството на храни, произведени на територията на страната.

Депутатите гласуваха единодушно и за текста, според който за времето на извънредното положение с актове на Министерския съвет може да се въведе временна забрана за внос на определени храни от държави, които не са членове на Европейския съюз, при спазване на международните договори, по които Република България е страна.

Предложените от правната комисия текстове ще бъдат гласувани окончателно от парламента утре (вторник).

Засега сдружението на веригите не коментира постановлението и законовите текстове.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ftx36647685 avatar :-|
    ftx36647685
    • - 2
    • + 14

    Очаква се утре, с промени в закона за изкуственото осеменяване на свинете, парламентът да задължи всички спортни клубове участващи в националните лиги да назначават поне 50% инвалиди, а ИТ компаниите с повече от 3 компютъра да назначават 50% неграмотни.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 12

    До коментар [#2] от "icx07647159":

    Не вуйче, просто искаме да живеем в нормален свят, където всеки избира, а не му се натирва от българския феноменален политик какво трябва да имаме на масата.

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#2] от "icx07647159":

    ++++ Само така. Другата седмица вадя от оранжериите наши, родни , български.... банани. Топля ги с газ и кварцови лампи! Затова цената е 100 лв/кг. Да ти пратя два кашона, истински български са, как ще ги платиш?

    Нередност?
  • 5
    icx07647159 avatar :-|
    icx07647159
    • - 12
    • + 2

    До коментар [#3] от "Бай Ганьо":

    И кой те спира да продължиш да си рупаш пластмасовите боклуци от Холандия, слънце и почва невидели бе, щурчо? Става въпрос за скапания ДОСТЪП до пазара, не до хладилника ти.

    Нередност?
  • 7
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#5] от "icx07647159":

    "достъп до пазара" - какъв достъп - това е частна неприкостновена собственост. Тези вериги не са публична държавна собственост. Имахме времена, където тя не значеше много и не беше особено хубаво и за човека и за икономиката и тн. И въобще чий е въобще проблема на продаващите и оправляващи пазарите, че допуснаха струпване на хора и следователно затварянето им, за да се опази здравето на населението...

    Нередност?
  • 9
    ftx36647685 avatar :-|
    ftx36647685
    • - 2
    • + 9

    Основно занимание на некадърника е да се оплаква и да чака някой (държавта) да го оправи. Ама то не става така.
    Мантрата че холандските домати са пластмасови, а българските истински е пълна глупост, защото в момента на пазара няма градински домати. Българските и те са оранжерийни, от холандски семена и по холандска технология. Идиотско е в момента да се купуват домати, независимо от произхода им.
    Но на кривата ракета - космоса и пречи.

    Нередност?
Нов коментар