🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите спасиха Борисов от изслушване в парламента

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" провалиха заседанието на Народното събрание

Пленарната зала остана почти празна, след като мнозинството отказа да се регистрира и така провали извънредното заседание на парламента.
Пленарната зала остана почти празна, след като мнозинството отказа да се регистрира и така провали извънредното заседание на парламента.
Пленарната зала остана почти празна, след като мнозинството отказа да се регистрира и така провали извънредното заседание на парламента.    ©  Цветелина Белутова
Пленарната зала остана почти празна, след като мнозинството отказа да се регистрира и така провали извънредното заседание на парламента.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Tолкова много сме направили, толкова усилия сме положили и нищо не ни задържа в управлението освен отговорността (премиерът Борисов)"; Важно е да има действащ парламент, за да може да се приеме актуализация на настоящия бюджет, която е неизбежна, предвид многото разходи, които бяха направени, има много неща, които предстоят да бъдат предприети, за които е необходима законодателна промяна (социалният министър Деница Сачева)"; "Есента ще бъде трудна. Не знам как едно служебно правителство би се справило без парламент (министърът на образованието Красимир Вълчев); "Борисов няма конституционно право да хвърля страната в предсрочни избори (което направи два пъти - бел.ред.). Той и правителството са длъжни да закрилят здравето на българските граждани и не може да си позволи лукса, по време на - жълт код сме - пандемия и на чума, да остави страната без парламент (Георги Марков, депутат от ГЕРБ)".

Това са част от аргументите, с които мнозинството в парламента отхвърли вота на недоверие, а седмица по късно депутатите излязоха в едномесечна ваканция.

Премиерът Борисов трябваше да бъде изслушан от депутатите на извънредно заседание на парламента в четвъртък за инцидентите с журналисти по време на националната конференция на ГЕРБ миналата седмица, но народните представители от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" не дойдоха и така провалиха заседанието и спестиха на премиера отговорите на неудобните въпроси.

То беше свикано от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по искане на БСП и освен изслушването на Борисов и вътрешния министър Христо Терзийски за инцидентите с нападения на журналисти и протестиращи срещу правителството граждани по време на партийния форум на управляващата партия другата точка от дневния ред предвиждаше приемането на проект за решение на парламента, с който да се задължи кабинетът в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка с мерките за преодоляването на последствията от пандемията.

Защо мнозинството бойкотира заседанието

Преди началото на заседанието в сградата на Народното събрание дойде само един депутат от ГЕРБ - Александър Ненков, колкото да обясни пред медиите защо колегите му бойкотират заседанието. Той определи искането на БСП за извънредно заседание на парламента като PR акция, свързана с предстоящите вътрешнопартийни избори за лидер на социалистическата партия. Единият от коалиционните партньори на ГЕРБ - ВМРО, пък обясниха неявяването си чрез имейл, изпратен до журналистите. Аргументите им бяха идентични с тези на колегите им от формацията на Борисов. Не желаем да бъдем фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП. Не желаем да поощряваме доказаната нечистоплътност на тази партия при употребата на институциите в частна полза.

В отсъствието на трите парламентарни групи - на ГЕРБ, на "Обединените патриоти" и на "Воля", парламентът не успя да постигне необходимия кворум от 121 народни представители и извънредното заседание се провали. В пленарната зала присъстваха 78 депутати от БСП и ДПС. Веднага след гласуването в пленарната зала депутатите от БСП започнаха да викат "Оставка", а председателят на парламента Цвета Караянчева ги обвини, че искат извънредно заседание, но от групата на социалистите също липсват народни представители. Дори и обаче да бяха присъствали всички депутати от БСП и ДПС, пак нямаше да има кворум за започване на работа на парламента, защото двете партии имат общо 103-ма депутати.

Борисов не за пръв път неглижира парламента и използва мнозинството за прикритие, за да не отговаря на въпросите на опозицията. По същия начин беше провалено извънредното заседание през април, когато БСП поиска той да бъде изслушан за мерките на правителството във връзка с пандемията. Тогава депутатите от мнозинството отново приложиха същата процедурна хватка и провалиха заседанието. В крайна сметка Борисов се яви в парламента, след като социалистите внесоха повторно искане за свикване на Народното събрание.

"Бойко, не се крий"

Освен в пленарната зала призиви за оставка на Борисов и правителството имаше и пред сградата на парламента, който от сутринта беше обсаден от протестиращи. Акцията под надслов "Бойко, не се крий" беше организирана от младежките организации на две от партиите от обединението "Демократична България" - "Да, България" и ДСБ. Един от лидерите на протеста, Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", определи действията на депутатите от ГЕРБ като "целенасочени", а поведението на Борисов като "позор". "ГЕРБ проваля кворума, за да спести на Бойко Борисов извънредното заседание и изслушването му по въпроса за това как управляващите се отнасят към протестиращите", каза Иванов. Той обвини Борисов, че се опитва да подкупи групи граждани, като раздава пари, визирайки решението на правителството от сряда да отпусне близо 150 млн. лв. за образование, ремонт на студентски общежития, за болници и купуването на линейки за Спешната помощ.

Ритуално самоубийство за управляващите

От БСП нарекоха "ритуално самоубийство" от страх от въпросите на опозицията и на протестиращите хода на мнозинството с бламирането на парламента. По време на брифинга на депутатите от БСП в парламента Корнелия Нинова определи провалянето на заседанието като "институционална криза". Тя посочи, че Борисов налага диктатура, като взема еднолично решения как да бъдат похарчени 2 млрд. лв. от бюджета. "С вашите пари той си купува лично оцеляване и печели време, за да си напълни чекмеджето", заяви Нинова. По думите й предстои парламентарната група на социалистите да обсъди дали да внесе ново искане за извънредно заседание на Народното събрание.

Поредна подигравка с парламента

Пред "Капитал" адвокат Михаил Екимджиев определи действията на мнозинството като "поредна подигравка с парламента". "Тя показва, че общественият договор, отразен в конституцията, е брутално и системно игнориран и че държавата е счупена, както се изразява Борисов, но не от протестите и протестиращите, а от него и от главния прокурор. Единственият начин тя да бъде поправена е оставка и незабавни парламентарни избори", коментира правозащитникът.

Той посочи, че в рамките на две седмици първо главният прокурор, а днес и премиерът отказаха да бъдат изслушани от Народното събрание. "Не зная дали те си дават сметка, но по този начин премиер и главен прокурор образно показаха среден пръст не на Корнелия Нинова и на БСП, не и на протестиращите, които искат оставките им, а на българския народ, който е излъчил своите представители в парламента и който с конституцията е изразил върховната воля на суверена да живее в парламентарна република", смята той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 2

    Аз сега не мога да ви разбера? Управляващите спасили Борисов? Този който е решил да свиква извънредно заседание е длъжен да си осигури кворум! Нито ГЕРБ, нито ОП или ДПС са длъжни да участват в цирковете на Нинова и вътрешнопартийните и борби! Сайтът ви заприличва на едно голямо нищо!

    Нередност?
Нов коментар