Новите безработни се увеличават по-бързо от наетите

Възстановяването на заетостта през летните месеци се оказа по-слабо от очакваното

Близо 90 хил. остават загубените работни места от март насам.
Близо 90 хил. остават загубените работни места от март насам.
Близо 90 хил. остават загубените работни места от март насам.    ©  Цветелина Белутова
Близо 90 хил. остават загубените работни места от март насам.    ©  Цветелина Белутова

Въпреки че безработицата формално намалява и през втората седмица на юли, новорегистрираните в бюрата по труда хора без работа се увеличават и почти достигат бройката на заетите. На практика за времето от 6 до 12 юли започналите работа са само със 675 повече от новите безработни, което е най-малката разлика откакто в средата на май тенденцията за ръст на безработицата по време на извънредното положение се обърна. Това става ясно от експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), които се публикуват в специалната секция за COVID-19 и са на база информация от Агенцията по заетостта.

Забавеното възстановяване на заетостта показва, че мерките на правителството за подкрепа на бизнеса оказват все по-слаб ефект и няма изгледи да се наваксат загубените над 90 хил. работни места през март, април и май. Най-показателно за това е, че след четири седмици, в които наетите в София бяха повече от новите безработни, през миналата седмица отново има обрат, като регистрираните в бюрата по труда се увеличават, а постъпилите на работа намаляват.

От данните на НСИ се вижда, че ситуацията се влошава в 10 от областите на страната, като освен обичайните в такива ситуации Враца, Видин, Кюстендил и Хасково новите безработни се увеличават значително и в Стара Загора, и в Пловдив. Единствено в морските Варна, Бургас и Добрич има значително повече наети от новорегистрираните безработни, но и там остават далеч от възстановяването на изгубените през последните месеци работни места.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gegei avatar :-|
    gegei

    А вие какво очаквате? Бизнесът в Европа и износът не се е възстановил. Когато се възвърне обемът на поръчките, тогава ще се увеличи и заетостта. На морето също бизнеса е по-слаб по обясними причини.

    Рязка промяна може да се очаква само в негативен план.

    Нередност?
Нов коментар