🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Броят на новите безработни започва да се изравнява с този на намерилите заетост

През седмицата 13-19 юли общините с най-много новоразкрити позиции са Варна, Бургас и Добрич

Броят на намерилите работа продължава да превишава този на новорегистрираните безработни, но ножицата между тях започва да се стопява, като за седмицата между 13 и 17 юли разликата е едва 317 души. Това показват седмичните данни за пазара на труда на НСИ, които са на база информация от Агенцията по заетостта.

Подобна статистика институтът публикува от 3 февруари насам, като сметката дотук показва, че хората, регистрирали се като загубили работа, са с почти 96 хил. повече в сравнение с тези , които са намерили такава.

Безработицата ще расте

След като правителството въведе ограничителни мерки заради коронавируса в средата на март, броят на новите безработни скочи рязко и в продължение на 9 седмици надвишаваше този на започналите работа. През май трендът се обърна, но все още новоразкритите работни места не са достатъчни, за да компенсират всички останали без заетост в страната. За периода 13-19 юли статистиката отчита 5.7 хил. загубили работа и малко над 6 хил. намерили такава.

В същото време социалният министър Деница Сачева заяви, че прогнозите на социалното министерство са в края на годината безработицата в страната да достигне 6.5-7%. "Неизбежно е да има ръст на безработицата през периода октомври - ноември, предвид факта, че тогава затваря летният сезон. Освен това очакваме инерционни процеси в икономиката на страната вследствие влиянието на тези на другите държави", поясни министърът пред Нова тв. За сравнение, през май Евростат отчете 4.6% безработица в България, което е леко увеличение спрямо началото на годината преди коронакризата, когато пазарът на труда в страната на практика прегряваше, а статистиката отчиташе най-ниските нива на безработица, откакто има данни за този показател.

Факторът сезонна заетост

Разбивка по области на седмичните данни за пазара на труда показва, че положението "се спасява" благодарение на сезонната заетост. През седмицата 13-19 юли областите, в които броят на намерилите работа чувствително превишава този на загубилите, са Варна, Бургас и Добрич - т.е. там, където има туризъм и земеделска работа.

От 3 февруари до 19 юли сумарно почти няма област, в която новорегистрираните безработни да са по-малко от хората, намерили заетост. Най-голяма в негативен план е ножицата между двата показателя в София-град и Пловдив.

Все още няма коментари
Нов коментар