🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сериозно намаление в приходите от осигурителни вноски в НОИ през май

От декември до юни броят на лицата с изплатени парични обезщетения за безработица е нараснал над два пъти

Кризата стопи приходите на НОИ от осигурителни вноски.
Кризата стопи приходите на НОИ от осигурителни вноски.
Кризата стопи приходите на НОИ от осигурителни вноски.    ©  Цветелина Белутова
Кризата стопи приходите на НОИ от осигурителни вноски.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризата, свързана с налагането на ограничителни мерки заради COVID-19, сериозно е засегнала приходите на Националния осигурителен институт (НОИ), показа справка на "Капитал".

Според последните актуални данни на института постъпилите осигурителни вноски по предварителен отчет през май 2020 г. са 496.2 млн. лв. В сравнение с предходния месец те са намалели с близо 146.4 млн. лв., което е спад от близо 23%, показват данните. НОИ не посочва колко точно са били приходите от осигуровки през май 2019 г.

Намалението е в пряка зависимост от спада в броя на осигурените. От НОИ обаче отчитат, че освен съкращения на персонал в периода на извънредното положение е имало и намаление на общия брой на отработените часове в икономиката т.е. някои от хората са минали на непълен работен ден.

От осигурителния институт регистрират и ръст в броя на лицата с право на парично обезщетение за безработица. Техният брой се удвоява като от малко под 70 хиляди през декември 2019 г., в средата на настоящата година са били 140 хиляди души, отчитат от НОИ.

Националният осигурителен институт обявява още, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец май 2020 г. е 1064.24 лв. За сравнение, през февруари, преди да възникне епидемията от коронавирус, осигурителният доход е бил 1041.73 лв. През май 2019 г. пък сумата е била 980.76 лева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар