🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само с 9323 са намалели безработните през юни

Над 92 хил. остават загубените работни места от началото на март досега

През последните 5 седмици наетите са повече от новорегистрираните безработни, но разликата е твърде малка, за да компенсира масовите съкращения от март и април.
През последните 5 седмици наетите са повече от новорегистрираните безработни, но разликата е твърде малка, за да компенсира масовите съкращения от март и април.
През последните 5 седмици наетите са повече от новорегистрираните безработни, но разликата е твърде малка, за да компенсира масовите съкращения от март и април.    ©  Цветелина Белутова
През последните 5 седмици наетите са повече от новорегистрираните безработни, но разликата е твърде малка, за да компенсира масовите съкращения от март и април.    ©  Цветелина Белутова

Възстановяването на заетостта се случва много по-бавно от очакваното след отпадането на ограничителни мерки заради коронавируса. От експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), които се публикуват в специалната секция за COVID-19 и са на база информация от Агенцията по заетостта, се вижда, че през юни наетите на работа са само с 9323 повече от регистрираните безработни.

Тенденция наистина е положителна, след като през май регистрираните в бюрата по труда бяха с близо 6000 повече от наетите, но като цяло остават над 92 хил. загубени работни места след въвеждането на извънредното положение през март. Всъщност данните на НСИ сочат, че ръстът на безработицата е започнал още през февруари, когато официалните безработни са били с над 5000 повече от наетите.

Трябва да се има предвид, че тези данни са въпреки схемата 60/40 за запазване на заетостта, по която според последните данни са подпомогнати над 150 хил. работни места, както и след отварянето на част от заведенията и хотелите по морето. Възможно е от началото на юли да има известен ръст на новонаетите, но той едва ли ще успее да компенсира загубите от март и април

Възстановяването е различно

От разбивката на данните по области се вижда, че възстановяване на работни места има навсякъде, освен във Видин, Враца и Кюстендил. Там новите безработни продължават да са повече от новонаетите, като най-съществена е разликата във Враца - 169 човека повече са останали без работа спрямо новонаетите.

Въпреки това ако се вземе целият период от въвеждането на извънредното положение насам Враца например въобще не е най-лошият пример. Загубените работни места в града са общо 4289, а наетите безработни са 2062, което значи че има 48% възстановяване на работните места. В същото време по този показател са по-назад области като Благоевград и Хасково, които през последните два месеца (май и юни) регистрират положителна тенденция и имат повече наети отколкото съкратени, но не могат да възстановят срива от март и април.

Най-критично в това отношение е положението в София. Там регистрираните безработни общо са 26 044, докато наетите са едва 8201. Възстановяването на работните места е само 31%.

На другия полюс е Добрич, където 79% от безработните са успели да започнат работа. С над 70% са още Силистра и Търговище. Морските региони Варна и Бургас, където би трябвало сега да има раздвижване на трудовия пазар, са възстановили съответно 52% и 59% от съкратените по време на извънредното положение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Трендът масово ще се обърне, когато се увеличи търсенето в Европа и производството на крайна продукция, по която ние сме поддоставчици. Местата в туризма ще започнат да се възстановяват чак през зимния сезон, вероятно до следващото лято. Дълъг път ще е, но ако не избухне някоя глобална криза ще се справим относително безболезнено.

    Нередност?
Нов коментар