🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започналите работа са с 50% повече от новите безработни през миналата седмица

За трета поредна седмица безработицата намалява с над 6200 души

Над 18 хил. души са минали през бюрата по труда миналата седмица - 11 хил. от тях, за да започнат работа.
Над 18 хил. души са минали през бюрата по труда миналата седмица - 11 хил. от тях, за да започнат работа.
Над 18 хил. души са минали през бюрата по труда миналата седмица - 11 хил. от тях, за да започнат работа.    ©  Надежда Чипева
Над 18 хил. души са минали през бюрата по труда миналата седмица - 11 хил. от тях, за да започнат работа.    ©  Надежда Чипева

Положителната тенденция на пазара на труда, която започна с облекчаването на ограничителните мерки в средата на май, се засилва през първата седмица на юни. За периода от 1 до 7 юни новите безработни са били с почти 3600 по-малко от започналите работа. Това става ясно от експресните данни на Националния статистически институт, които се публикуват в специалната секция за COVID-19 и са на база информация от Агенцията по заетостта.

Общо от 18 май насам пък официалната безработица намалява с 6213 души. Това обаче все още е много малко, за да компенсира загубените над 100 хил. работни места по време на извънредното положение. Освен това данните ясно показват, че промяната не е в резултат на новоразкрити работни места, а е продиктувана от връщането на работа на голяма част от наетите в затворените досега обекти.

Сумарно от 13 март до 7 юни регистрираните безработни са 152 835, а наетите през бюрата по труда - 56 179 души.

Любопитно в данните на НСИ е, че все още безработицата се увеличава във Враца, Кюстендил, София-област както и в самата столица. За последната седмица на май в София броят на безработните и новонаетите се беше изравнил, но сега има 240 човека повече, които са останали без работа.

Също така се вижда, че с най-голям ръст на наетите са Добрич, Бургас и Варна, което се обяснява със сезонната заетост. Но също така повече от двойно са новонаетите спрямо безработните в Търговище, Хасково и Ловеч.

На този фон социалният министър Деница Сачева обобщи, че до момента са изплатени 73 млн. лева за 170 хиляди души по мярката 60/40, която ще продължи да действа до 30 юни. "Нашите очаквания са, че ще има нарастване на заявленията до края на този период. От 1 юли ще влезе в сила нов дизайн на мярката, с който ще могат повече сектори да кандидатстват", заяви Сачева. Тогава компаниите ще трябва да докажат единствено 20% спад в приходите си и няма да е нужно да са спрели дейността си или да са въвели непълно работно време за служителите си.

Освен това се очаква и стартирането на нова схема, по която държавата ще поеме минималните заплати и осигуровките за служителите в определени сектори - например за транспорта. По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" пък ще се компенсира възнаграждението на новонаети служители, като за целта са отделени 160 млн. лева.

Все още няма коментари
Нов коментар