Политолози за рокадата в кабинета: Административни промени, не решават нищо

Първан Симеонов и проф. Антоний Тодоров коментират пред "Капитал" обявените смени в правителството

Четиринадесетият ден на протеста с искане за оставка на правителството и главния прокурор включи и хвърляне на тоалетна хартия към сградата на Министерския съвет.
Четиринадесетият ден на протеста с искане за оставка на правителството и главния прокурор включи и хвърляне на тоалетна хартия към сградата на Министерския съвет.
Четиринадесетият ден на протеста с искане за оставка на правителството и главния прокурор включи и хвърляне на тоалетна хартия към сградата на Министерския съвет.    ©  Юлия Лазарова
Четиринадесетият ден на протеста с искане за оставка на правителството и главния прокурор включи и хвърляне на тоалетна хартия към сградата на Министерския съвет.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Борисов обяви днес размествания в правителството, за чиято цел се предполага, че трябва да отговорят на протестите с искания за оставка на кабинета и на главния прокурор, както и да потушат съмненията, че в управлението участва неформално и ДПС. "Капитал" потърси мненията на двама политолози - Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", и проф. Антоний Тодоров, преподавател в НБУ, за предприетия ход и възможните ефекти от него.

Какъв проблем решават тези смени в правителството?

Първан Симеонов: Ситуацията е малко забавна. След две седмици протести един от безспорно печелившите се оказа Валери Симеонов просто защото най-накрая след толкова време министър Ангелкова я няма, а за ресора туризъм ще отговаря Мариана Николова.

Много сериозни протестни настроения има в страната, но ако трябва да бъдем докрай честни, някаква голяма обществена поръчка за промяна няма, защото по-скоро хората реагират консервативно пред лицето на предстоящата криза.

Борисов явно е осъзнал това и както се вижда, прави по-скоро неполитически промени. Това са административни промени. Той казва: "Нищо в политическия курс на правителството няма да променя". Просто тези, към които се е натрупало напрежение, ще бъдат сменени от своите заместници или от своите отдавнашни алтернативи. Това е много пестелив вариант на Борисов. Той по едно време наистина мислеше за оставка, мислеше той да си ходи и да прави втори кабинет без себе си, мислеше за грамаден ремонт. Явно е отишъл на най-малкия възможен вариант, което според мен означава, че той оценява намаляването на протестите. В крайна сметка той явно е разчел, че обществото е на друга вълна, различна от протеста в София и няколкото по-малки протеста в други градове от страната.

Протестите няма да харесат смените - това е видно. Но все пак да не забравяме, че Борисов поне удържа на това да махне Горанов и другите двама, за които беше казал.

Беше ключово важно - ако се беше оказало, че и това не може да направи, щеше да стане смешно.

Тази промяна е по-скоро административна, а не политическа. Няма промяна в политическия курс на правителството. Не е като да са пуснали хора на либералите, Христо Иванов, Прокопиев, както се говореше, че може да стане. Може да се каже, че има известно избутване на онова, което наричаме кръга "Кой". Това ще се опита да разказва сега Борисов - че той е срещу ДПС.

Проф. Антоний Тодоров: Абсолютно никакъв проблем не решават тези смени освен донякъде частично, защото оставката на вътрешния министър беше поискана заради насилието от страна на полицията към протестиращите. Това е единственото, но то е толкова малко и толкова незначително на фона на исканията за тези две основни оставки - на премиера и на главния прокурор, че се страхувам, че това само ще ожесточи протестите.

Това са формални размествания. Искат се оставките на главния прокурор и на министър-председателя, а те предлагат смяна на четирима министри. Някои вероятно ще се успокоят, но повечето хора от протестите едва ли.

Много е важно да се каже също - Борисов поиска три министерски оставки, но нали не сме забравили с какъв мотив? Че били свързани с ДПС. Нещо да се говори по въпроса? Ама те свързани ли са, откога, защо, какво значи това? Никакъв коментар на тази тема. Какво значи свързани с ДПС? ДПС ли ги предложи? Ако е така, защо не се обяви истинска коалиция? Тези неща си останаха в тъмата с днешните смени.

Възможно ли е за ГЕРБ в сегашната ситуация да рекрутира качествени хора в изпълнителната власт?

Първан Симеонов:На Борисов това ще му е по-възможно след нови избори. Ще му бъде по-възможно, ако направи рестарт. Много важният въпрос е какво ще прави самият Борисов. Според мен поне мисли да даде крачка назад и крачка встрани и да направи един по-технократски ГЕРБ и да вкара хора от ново поколение. В сегашната ситуация неудобството за него е, че някой друг изисква оттеглянето му , а не той самият.

ГЕРБ вероятно ще разчита на някакво обновяване, една от визиите впрочем беше сработка с прозападните либерали в по-следващ мандат и затова тази акция в лицето най-вече на "Да, България" дойде като неприятна изненада за ГЕРБ - защото изглежда по-трудно да са в един отбор след изборите.

Не знам качествени хора дали могат да рекрутират, но една идея по-трудно става рекрутирането на съюзници.

Аз мисля, че те сега ще включат в предизборен режим и ще форсират максимално всички опции. Ще се опитат да преминат в контраатака. По всичко личи, че от другата страна "Демократична България" също няма да спре. Там също се вижда много ясно структуриран комуникационен план. Така ще живеем в следващите месеци.

Проф. Антоний Тодоров: Вече е късно. Много е късно. Това е краят на мандата на правителството. Редовните избори са след няколко месеца през март. През цялото време имаше много правителствени смени, тоест правителството имаше много време, за да се попълни с качествени хора. Е, изпусна го, така че според мен това не решава никакъв съществен въпрос. Никакъв.

Твърде много негативи натрупаха, за да могат да убедят обществото, че са способни на нещо повече. В ГЕРБ сигурно има хора, които могат да свършат работа. Във всяка партия е така. Само че не те задават тона. И това е проблемът.

Не вярвам, че нещо може да помогне на правителството да се запази. Но всъщност всичко е възможно. Както видяхме през 2013 г., с едното упорство нещата могат да продължат още много месеци нататък.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Не решават нищо ?

    Кадрите решават всичко ...

    Нередност?
Нов коментар