🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слаби рокади в кабинета - две нови лица и разместване на старите

Смяната на Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова не показва реално желание за промени

Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се опитват да запазят правителството с козметични промени
Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се опитват да запазят правителството с козметични промени
Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се опитват да запазят правителството с козметични промени    ©  Велко Ангелов
Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се опитват да запазят правителството с козметични промени    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сериозни реформи в правителството на Бойко Борисов няма да има. Обявените още миналата седмица оставки на министрите на финансите, икономика и вътрешните работи са факт, към тях е добавена и тази на министъра на туризма, но новите лица са само две, при това такива, които не вдъхват особена свежест. А останалите овакантени постове се заемат от хора, които и сега са в кабинета. Това до голяма степен разкрива невъзможността или нежеланието за по-сериозни промени във властта и вероятността рокадите да успокоят протестите е малка.

Бойко Борисов отново похвали Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов за свършената досега от тях работа, но каза, че се разделя с тях заради твърденията за връзки с ДПС. Махането на Николина Ангелкова беше по-изненадващо, като премиерът не коментира защо прави този ход. В същото време очакваното разделяне с министъра на правосъдието Данаил Кирилов не се случи. А рокадата на здравния министър Кирил Ананиев очевидно се налага заради връщането му във финансовото министерство.

На практика новите лица са Христо Терзийски и Костадин Ангелов. Първият ще замени Младен Маринов в МВР, като сега е директор на Главна дирекция "Национална полиция". Вторият пък е директорът на Александровска болница и ще замени Ананиев в здравното ведомство. Караниколов ще бъде наследен на поста от заместника си Лъчезар Борисов.

Освен промените в кабинета Борисов обяви още, че след края на мандата (той не допуска предсрочни избори) ще се отдаде на партийни дейности, което бе очевиден намек за формалното му излизане от властта.

Има ли ефект

Причината за тези рокади е ясна - идеята им е да успокоят напрежението след протестите, които избухнаха в цялата страна преди две седмици. Повод за тях се оказаха две събития - неуспешният опит на Христо Иванов да стъпи на плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган и нахлуването на прокуратурата в президентството два дни по-късно. Това накара хиляди хора да излязат на улицата, за да протестират срещу срастването на политическата и съдебната власт със задкулисни интереси, символ на които са Ахмед Доган и Делян Пеевски. Исканията на протестите бяха (и все още са) за оставка на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Оставките сега трудно могат да създадат впечатлението, че Борисов търси промяна в посоката, която искат хората по площадите. Причината за смяната на трима от министрите - финансовия, вътрешния и икономическия, според самия Борисов, бяха съмненията им за връзки с Делян Пеевски. Това може и да е вярно, но в очите на хората връзките с ДПС са на по-високо ниво.

Смяната на хора, без дори опит да се покаже смяна на модела по-вероятно няма да помогне на властта сега. Очевидният опит на Борисов да удължи престоя си във властта като отреже няколко министри, едва ли ще успокои протестите, даже е възможно да има обратният ефект - много хора да се върнат на площадите, за да напомнят какво всъщност искат.

Новият стар финансов министър

Министерството на финансите се поема от Кирил Ананиев, чиято кариера - с малки прекъсвания, всъщност е преминала в това ведомство. Бил е зам. финансов министър в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Бойко Борисов и служебното правителство на Георги Близнашки. Беше служебен министър на финансите в кабинета на Огнян Герджиков.

Ананиев е в добри взаимоотношения с вече бившия финансов министър Владислав Горанов и ако зависи от него, едва ли линията на управление във финансовото ведомство ще се промени.

Благият му и консенсусен характер обаче предполага и че трудно би влязъл в битки, а в следващите месеци ще му се наложи - предстои изготвянето на труден бюджет 2021 в обстановка на протести, предстоящи избори, евентуална здравна и икономическа криза и растящи искания за пари от бюджета.

При обявяването на рокадите днес Борисов обвърза смяната на Горанов със скандала в хазартния сектор - в началото на тази година стана ясно, че години наред компании на Васил Божков са си спестявали част от дължимите към държавата такси, а секторният регулатор си е затварял очите. "Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта пет години е бил занижен. Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политическите последствия", обяви Борисов.

Здравният министър - директор на губеща държавна болница

Проф. Костадин Ангелов е директор на университетска болница "Александровска" от 2013 г., когато е назначен за временно изпълняващ длъжността от тогавашния здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова и е известен с добрите си позиции в управляващата партия. Ангелов е хирург по специалност, работил е първоначално в шокова зала на УМБАЛ "Св. Анна", от 2006 г. до момента е в "Александровска".

С встъпването си на поста той на практика се отказва от битката за ректорския пост на Медицинския университет - София, тъй като не може да съвместява двете длъжности. Документи се подаваха до 17 юли, а изборът на ректор е на 28 юли.

Като директор Ангелов управлява най-старата болнична структура в София, част от сградите на която са строени в началото на ХХ век и има перманентни проблеми с рушащите се клиники. За разлика от други болнични директори, управлявали здравното министерство и здравната каса, Ангелов се явява директор на най-губещата държавна болница в България, като това й състояние продължава от години. Към края на март загубата за тримесечието е над 2 млн. лв., задълженията на болницата са над 40 млн. лв., а просрочията - 9.3 млн. лв.

Като директор на една от болниците на първа линия в борбата с коронавирусната инфекция и се погрижи персоналът да бъде максимално защитен, а пациентите добре лекувани. Като част от оперативния щаб негова е репликата на пресконференция, че няма да стигнат чувалите за трупове, ако не се спазват противоепидемичните мерки.

Освен хирургична специалност, Ангелов има магистратури по здравен мениджмънт и по финанси от УНСС. Медицинската общност ще разчита на него да задълбочи подготовката за втората вълна на коронавирусната инфекция и да извоюва по-добро заплащане в здравния сектор.

Защо си отива Ангелкова

При обявяването на рокадите в кабинета премиерът Борисов не каза защо министърът на туризма Николина Ангелкова напуска поста си, но една от причините е конфликтът ѝ с лидера на НФСБ Валери Симеонов от времето, когато той беше вицепремиер и в ресора му беше туризма. Нещо повече - конфликтът между двамата беше публичен, а Симеонов дори искаше оставката й. Напрежението между двамата избухна по време на акциите на лидера на НФСБ за шума по черноморските курорти, незаконните според Симеонов постройки на дискотеки в комплекса Слънчев бряг преди две години, както и концесиите за плажовете. Другата причина за оставката на Ангелкова, която посочват от управляващото мнозинство е недоволство в туристическия бранш покрай кризата около пандемията.

Тя е бивш зам.-министър на регионалното развитие в първото правителство на Борисов и министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет на Георги Близнашки. В предишния кабинет на Борисов Ангелкова също оглавяваше министерството на туризма. За разлика оттогава в това правителство тя беше избрана за министър от квотата на НФСБ. При сегашните рокади министерството на туризма отново остава в сферата на влияние на формацията на Валери Симеонов, защото за министър е предложена сегашният вицепремиер Марияна Николова, която ще съвместява двата поста. Николова стана вицепремиер след като Валери Симеонов подаде оставка през ноември 2018 г. след протеста на майките на деца с увреждания.

Без изненади в МВР

Новият вътрешен министър Христо Терзийски е в структурата на полицията от 24 години, като преди това е завършил Техническия университет в София. Постепенно расте в йерархията в сектор "Криминална полиция", направление "Наркотици", като 2015 г. оглавява Главна дирекция "Национална полиция". Рокадата идва, защото предшественикът му Младен Маринов се сочи за квота на Пеевски, като се издига директор на Столичната дирекция на вътрешните работи по времето на правителството на Пламен Орешарски и запази поста си при Борисов 2. По време на престоя си в МВР Младен Маринов даде доказателства за близостта си с Пеевски. Министерството имаше ключова роля например в атаките срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев. В разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд преди няколко седмици се твърдеше, че брат му - също служител на полицията е и шофьор на адвоката Петьо Петров (известен като "Еврото"), обвиняван в опити за превземане на фирми с помощта на прокуратурата.

Новият в икономическото министерство - човек отвътре

Новият икономическия министър Лъчезар Борисов е служител на ведомството вече 18 години. Дълго време управляваше дирекцията за приватизация и държавни дружества. Зае поста зам.-министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков и го запази в кабинета на Емил Караниколов. Лъчезар Борисов е по-скоро експерт, който познава задачите на министерството и е работил дълго по тях. Друг е въпросът дали има сили, време и подкрепа за промени.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 11

    Баце от Банкя удовлетвори желанието на Герб апарата с тримата и на патриотите-концесионери във властта с главата на Ангелкова.
    За всички нас - кукиш!

    За това: ОСТАВКА!

    Нередност?
  • 2
    tigervi avatar :-@
    tigervi
    • - 1
    • + 3

    "Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политическите последствия"
    При загуби от 700 милиона последствията трябва да са не само политически!

    Нередност?
  • 4
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 5

    Промените в правителството са безсмислени. Т. нар. "нови лица" са карикатурни. Интересно ми е как би охарактеризирал Чезаре Ломброзо икономическия министър. А да се представя Кирил Ананиев като незаменим специалист по държавния бюджет, е опит за неудачен хумор.
    Напълно се съгласявам с коментара на колегата D-r D - оставка на Борисов и правителството му!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#4] от "Bramasole":

    Всъщност оставката на Борисов е само началото. Следва оставка на Гешув, избори, оставка на ВСС, промени в Конституцият в частта й за прокуратурата.Съдене на виновните.
    Без всичко това мафията ще си има държава.

    Нередност?
  • 7
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Това звучи точно все едно някой от Сърбия или Дубай го казва. Оставка на правителството не е достатъчна, за да се върнат тези двамата и да бъдат оправдани от институциите. И Главния прокурор е пречка явно!

    Нередност?
  • 8
    m_vladimirov avatar :-|
    Miroslav Vladimirov
    • + 2

    Що е то силни и слаби рокади автора не обеснява. Според какъв критерий рокадите се делят на слаби и силни е енигма.

    Нередност?
  • 9
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#8] от "Miroslav Vladimirov":

    Това е статия написана предварително. Каквито и да бяха рокадите щяха да я пуснат в този вид!

    Нередност?
  • 10
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
Нов коментар