Румен Овчаров: Задкулисието поръча Кирил Добрев за лидер на БСП и присъда за мен

Бившият икономически министър смята, че е неудобен, защото пречи на Пеевски да овладее БСП

Според Румен Овчаров опонентът на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП Кирил Добрев е кандидат на задкулисието
Според Румен Овчаров опонентът на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП Кирил Добрев е кандидат на задкулисието
Според Румен Овчаров опонентът на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП Кирил Добрев е кандидат на задкулисието    ©  Юлия Лазарова
Според Румен Овчаров опонентът на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП Кирил Добрев е кандидат на задкулисието    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два дни след като специализираният наказателен съд призна за виновен бившия министър на икономиката от правителството на Сергей Станишев Румен Овчаров и го осъди на две години условно, като уважи и гражданския иск на държавата срещу него в размер на 15 млн. лв,, бившият дългогодишен лидер на БСП-София, обвини съда, че е изпълнил поръчка на Борисов и Пеевски срещу него.

Овчаров: Присъдата е абсурдна и поръчкова

За осъдителната присъда първо "се похвали" специализираната прокуратура. Според съобщението ѝ Овчаров е бил признат за виновен за това, че "в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД." Прокуратурата твърди, че Специализираният наказателен съд е уважил изцяло гражданският иск на държавата срещу Овчаров, който е от 15 млн. лв. Освен това той е бил лишен от правото да заема публична длъжност за срок от три години. Във вторник пред bTV Овчаров обвини прокуратурата, че се е наела с функциите на говорител от последна инстанция преди съдът да се е произнесъл окончателно по делото и нарече присъдата "абсурдна" и "поръчкова" (Очаквайте интерю с него и в петъчния "Капитал"). "Аз съм осъден за това, че като министър не съм упражнил контрол върху едно дружество и не съм му събрал наемите. Присъдата е абсурдна и абсолютно поръчкова. Абсурдна е, защото държавата упражнява контрол като собственик на капитала на акционерни дружества по правилата на търговския закон. Тя играе ролята на общо събрание. То никъде няма управленски функции. То има функциите да приема годишния отчет и да освобождава ръководството. Никъде нямаме правото на контрол, нито в Търговския закон, още по-малко на управление. Още по-абсурдното е, че този наем, който ми се присъжда като вина, той е събран. Той е платен", каза Овчаров. По думите присъдата е поръчкова, защото съдията по делото Пламен Евгениев е кандидат за шеф на специализираната апелативна прокуратура. "Знаете от кого зависят назначенията в тази прокуратура - от прокурорската квота във ВСС и от главния прокурор Иван Гешев", каза Овчаров. Като аргументи за това той посочи, че съдията по делото не е допуснал "нито един свидетел на защитата, нито една експертиза, поискана от защитата, както и факта, че съдията е дал ход на делото, въпреки че единият от обвиняемите е в болница.

Борисов и Пеевски искат послушна БСП

Овчаров вижда и още една причина за осъдителната присъда и тя е свързана със сегашната политическа ситуация с протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев, както и с предстоящия на 12 септември пряк избор на нов лидер на БСП, който той нарече "ключов". "Задкулисието или "октоподът", както го наричам явно е преценил, че битката за БСП е ключова в тази ситуация", каза Овчаров и добави, че целта е партията да бъде овладяна от послушните като ги посочи поименно: Кирил Добрев, който заяви че ще се кандидатира за лидер на БСП, пловдивския бизнесмен Георги Гергов и бившия председател на социалистическата партия Сергей Станишев, който сега е евродепутат. "Изборите за лидер са след месец. Ако на тези избори спечелят хората около Кирил Добрев, Георги Гергов и Сергей Станишев, Бойко Борисов може да спи спокойно оттук нататък", каза Овчаров. "Тези, които са поръчали на Кирил Добрев да се пробва за председател на партията, те са поръчали и мен", уточни той. А на въпроса кои са тези хора, Овчаров отговори така: "Имам предвид Бойко Борисов, Делян Пеевски - това са хората. Проблем съм на Пеевски, защото не му позволявам да овладее БСП", заяви той.

Бившият икономически министър каза още, че предстоящият избор за лидер на социалистическата партия е третата битка за овладяване на БСП. "Първата беше по времето на Жан Виденов, когато "Мултигруп" се опита да я овладее и не успя, но Жан плати с цената на свалянето си. Втората битка беше по времето на Сергей Станишев. Той просто не проведе битка, а предостави партията на Делян, Доган и Цветан (Василев, бел.ред.). Сега е третата битка за овладяването партията", заключи той.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Р точка Овч - жертвената овца , пардон , агнец на партията ...

    Нередност?
  • 2
    uri26589456 avatar :-@
    Alexander Alexandrov
    • + 3

    Ако всички решат да говорят ще ни стане тъжно!

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    Не бих казала, че Корнелия Нинова се опитва да противостои на Дебелян и Каскета. Не съм я чувала да говори против тях, даже не им споменава имената. Дори сега, когато бесепарите уж застанаха в защита на Радев след бандитското нахлуване в президентството, много внимателно слушам изявленията на Нинова, но освен за оставка на Бойко Борисов и върховенство на закона (неперсонализирано!) нищо друго не чувам. Явно и тя се страхува да не би да предизвика Каскета - не, че ще я осъдят, но като нищо може да престои годинка и друга в ареста.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 4

    Като оставим настрана типичната за този форум неприязън към Овчаров, той казва много съществени неща, които трябва да се чуят и осмислят.

    Основната историческа заплаха за Герб и сега не са сестринските й десни БГ партии, с които те прекрасно си хорптуват на ниво ЕНП, а БСП. И ако Сергей Дмитриевич с идиотския диктат за "избора" на Пееф за председател на ДАНС през 2013 наистина срина авторитета на партията си и гарантира хилавата й опозиционност при втория мандат на Борисов, след него Нинова организира в БСП тотална непримиримост към управлението на Герб на всички нива. БСП на Нинова е единствената БГ партия, която не е влизала в никакви съглашателства с Герб! В никакви!

    Целта на т.н. вътрешнопартийна опозиция в БСП (която включва орел, рак и щука: от тесни социалисти-марксисти - Дърева, Миков, през троцкисти- Жаблянов, Янков, модерни евролеви - Станишев, та до класически далавераджии - Киро Добрев, Г.Гергов) е да събори неотстъпчивата Нинова и те да бъдат допуснати на трапезата на властта.

    Ако завераджиите в БСП успеят да променят отношението на партията към Герб, статуквото в БГ ще се бетонира завинаги и триумвиратът Гебр-БСП-ДПС вече съвсем открито ще излязат на светло, защото нищо вече няма да ги заплашва и ще векуват в сласт.

    И така да обобщя: оцеляването на Нинова начело на БСП и запазването на непоносимостта й спрямо мутрите във властта е единствената гаранция за промяната.

    Не Слави, поредният Бареков.
    Не Христо. старият Борисов министър, услужил му без да иска за последващото назначаване на Гешев.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Смях! Комарницки го показа най-добре:
    https://www.segabg.com/touche/tush-106

    Пък дори да си прав - нас това не ни интересува. Избирателите не търсят заплаха за ГЕРБ. Търсят заплаха за модела. Моделът на ДПС, на Пеевски, на Доган.

    Там и БСП, и Нинова са отчайващо беззъби. Никаква алтернатива. Не смеят да гъкнат. Даже 3-та предложени от БСП членове на ВСС (Светлана Георгиева Бошнакова, Драгомир Асенов Кояджиков, Даниела Ангелова Маринова-Марчева) гласуваха със "за" при избирането на Гешев!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    До коментар [#5] от "sfasaf":

    Обикновено те прескачам.
    Сега, обаче, трябва да отговоря, защото вкарваш едно много опасно шизотвърдение: лош е ЕДИНСТВЕНО Доган, а Борисов е просто прост.
    Ще го обясня достъпно по медицински: Герб е гостоприемника във и чрез който паразитира моделът Доган. Така кучето е гостоприемник на тения, която се храни и живее във и чрез него. Обикновено паразитите не убиват хранителната си среда, но пък се разможават и заразяват и други.
    В този смисъл убиването на кучето Герб е радикална премахване на тенията Доган.
    И всяка помощ за това е полезна.
    Без БСП в опозиция държавата е обречена.

    Нередност?
  • 8
    iak avatar :-|
    iak
    • + 2

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Ахъм, БСП дето е против Борисов но е съюзник на Доган била необходима опозиция. Що не ходиш да се прегледаш някъде.
    При Бприсов Доган управлява задкулисно, а вие директно го направихте шеф на ДАНС. Най-глупавия електорат в цялата държава е този на БСП.

    Нередност?
  • 9
    iak avatar :-|
    iak
    • + 4

    До коментар [#7] от "D-r D":
    Шефката на "необходимата опозиция" Нинова и цялото и политбюро не са казали една дума против Гешев, Доган и Пеевски..........
    БСП просто искат да се намърдат на мястото на ГЕРБ и те да започнат да раздават порциите.........

    Нередност?
Нов коментар