🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проф. Хуан Ревуелта: София трябва да сe фокусира върху един иновативен приоритет

Генералният директор на европейската фондация за финансиране на иновативни компании Finnova пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Професор Хуан Мануел Ревуелта е генерален директор на Европейската фондация за финансиране на иновациите в компании, региони и общини в областите устойчиво развитие, кръгова икономика, управление на водата и отпадъците, заетост, ИКТ и туризъм и други. Той е и основател и на европейския формат на Startup Europe Accelator.

Проф. Ревуелта, каква е причината да сте в София сега, когато пътуванията са силно ограничени заради COVID-19?

- Тук съм в качеството си на генерален директор на Finnova, фондация, която си поставя за цел да обяснява какви са възможностите за европейско финансиране за иновации в общини и компании в различни сектори. Сегашната ми мисия обаче е много по-различна, защото е свързана именно с COVID-19. Пандемията повлия на много области и създаде проблеми в сферата на туризма. Логично е да мислим как да развием кооперативен бизнес в България и да търсим алтернативи в сектора.

Освен това имам и среща с кмета Йорданка Фандъкова, за да обсъдим възможностите за финансиране на "умните" решения в града.

Според вас какви са възможностите за София да стане "умен град"?

- Нужни са общо три фактора. На първо място, политици, отворени за нови неща и иновации. Както изяснихме, София има такива. На второ място, имаме нужда от таланти - инженери, хора с различни и универсални решения от университети и компании. И после, нужда да идентифицираме тези таланти, така че да работят с общината.

Целта е преобразуването на София в лаборатория за иновации с включени най-добри практики и иновативни идеи, като например мобилност, управление на водите, социални иновации... За прилагането на тези иновации, разбира се, трябва финансов ресурс, за който общините трябва да знаят как да кандидатстват. В случая София си е "написала домашното", но ние смятаме, че тя може да предложи още много проекти по програми LIFE или Horizon.

Важно е да се отбележи, че София не може да стане лаборатория за умни решения изведнъж. Кметът трябва да избере какъв да бъде фокусът на града - дали иска да е зелена столица, дали пък иновативна или туристическа дестинация.

Всъщност тук често чуваме обещания именно за това как София ще бъде и зелена и иновативна, но не може да кажем, че усещаме реални действия за това.

- Това е съвсем нормално и се случва, защото няма как да направите всичко едновременно. Кметът трябва да се концентрира върху един политически приоритет.

Как оценявате стартъп екосистемата в България?

- Виждам много възможности, виждам развитие в cleantech областта, която е свързана с околната среда. Но според мен трябва да се заложи повече на иновациите в туризма и да се предлагат по-достъпни и евтини решения. Друга активна среда е имотната технология (proptech). Ние работим в 22 държави, а България всъщност е една от най-развитите страни в сферата на този тип компании. Това в голяма степен се дължи на активния представител, който имате - фондацията Proptech Bulgaria. Според мен в сектора има много възможности, тъй като имате много стари сгради, които трябва да се реновират и да се направят иновации, нужен е фокус и върху енергийната ефективност.

България има и много добри специалисти в областта на информационните технологии, но мисля, че бихме могли да работим по-добре в областта на климатичните промени, енергийната ефективност, управлението на водните ресурси и отпадъците.

Какви са следващите стъпки за трансформацията на София в "умен град"?

- София и сега е умен град, но за да стане още по-умен, трябва да направи това, което ние всъщност се опитваме да правим - да заложи на корпоративното публично-частно партньорство и да е отворена за иновации. Програма, от която може да се възползва в областта на иновациите, е например LIFE. Тя е във всеки сектор - иновации в управлението на водите, земеделие Субсидията е 55%, а финансирането - от 1 до 5 млн. лв.

Друга програма - Еuropean Innovation Councel, финансира иновациите при всякакви стартиращи компании и им помага да навлязат на световния пазар. Става въпрос за 2.5 млн. субсидии до 70% плюс 50 млн. евро капитал за инвестиране в компанията.

Къде се намира България в момента на картата с иновации?

- България е страна с много потенциал, който се дължи на многото неща, които все още липсват, но предстои да бъдат направени. Това означава възможност за бизнес развитие в петте сектора, в които работим във Finnova - туризъм, управление на водните ресурси и отпадъците - голямо световно предизвикателство, енергийна ефективност. Вярваме в устойчивостта и кръговата икономика. За това има огромно финансиране от ЕС, което създава нови работни места.

Споменахте, че планирате среща с кмета на София Йорданка Фандъкова. Може ли да кажете какво точно ще обсъждате?

- Целта ни е да помогнем на кмета да създаде програма със съдействието на ЕС, чрез която да се развие обучението на млади хора в Брюксел, които да разберат за различни начини, чрез които да подпомогнат развитието на града.

Сега сме в края на финансовия период 2014 - 2020 г., точно преди започването на новия период. Освен това сме в момент, в който ЕС има повече финансиране заради средствата за преструктуриране и за неработещи хора. На дневен ред са Зелената сделка, климатичните промени. Подготвя се финансиране за иновациите в индустрията и туризма в почти всички области, а нашата идея е да помогнем на София и да работим заедно. Столицата ви е един от шестте града, които имат одобрени проекти за иновации в програмата Urban Innovative Actions. Подкрепата, която кандидатите получават, е 80% субсидия от дейностите в проекта и 5 млн. евро за внедряването на проекта. Състезанието ще започне през септември.

Интервюто взе Анина Сантова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    blb10682812 avatar :-|
    blb10682812

    НАЙ-ДОБРАТА СТАТИЯ ДОСЕГА! БРАВО!

    Нередност?
Нов коментар