Туризмът в Бургас и региона бавно се раздвижва от българите, но остава без чужденци

Градът търси и своята позиция на IT сцената в България, стана ясно на "Срещата на бизнеса в Бургас и региона", организирана от "Капитал"

Бургас гледа към диверсификация на бизнеса встрани от туризма. Това стана ясно по време на Срещата на бизнеса в Бургас и региона, организирана от "Капитал", която се проведе в хотел "Приморец" в града
Бургас гледа към диверсификация на бизнеса встрани от туризма. Това стана ясно по време на Срещата на бизнеса в Бургас и региона, организирана от "Капитал", която се проведе в хотел "Приморец" в града
Бургас гледа към диверсификация на бизнеса встрани от туризма. Това стана ясно по време на Срещата на бизнеса в Бургас и региона, организирана от "Капитал", която се проведе в хотел "Приморец" в града    ©  Надежда Чипева
Бургас гледа към диверсификация на бизнеса встрани от туризма. Това стана ясно по време на Срещата на бизнеса в Бургас и региона, организирана от "Капитал", която се проведе в хотел "Приморец" в града    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Туризмът в Бургас и Южното Черноморие много бавно започва да се възстановява и това се случва благодарение на българските туристи, които обаче идват за по няколко дни, предимно през уикенда. В моменти на криза като тази излизат на дневен ред проблемите за морския ни туризъм, които са трупани с години - като презастрояването. Това стана ясно по време на Срещата на бизнеса в Бургас и региона, която е част от поредицата "Капитал Градове", състояла се в Гранд хотел&SPA "Приморец". Кметовете на Бургас и Созопол, както и хотелиери споделиха, че сезонът е започнал, макар и по-късно, но е необходимо да се планира по-внимателно оттук нататък как се строи инфраструктура и съответно хотели, както и как се управляват плажните ивици.

Освен това областният град гледа и в посока на диверсификация на бизнеса, за да не е зависим толкова много от туризма. Засега Бургас предизвиква интереса на технологичните компании, някои от които вече отварят свои офиси в града. И тук обаче основен проблем са кадрите.

Туризмът: Плах оптимизъм и поглед към българския пазар

По време на панела на тема туризъм участниците споделиха, че се наблюдава раздвижване в Слънчев бряг, Созопол, Синеморец и Бургас. Кметът на община Бургас Димитър Николов обяви, че туристите пристигат в града за уикендите и засега може да се разчита поне на този формат. Общината се фокусира върху събития и развлечения в почивните дни, за да може да привлича посетители в града.

Попитан за грешките, допуснати дотук, Тихомир Янакиев, кмет на община Созопол, отбеляза, че застрояването в мащаби, които не съответстват на местностите по Черноморието, наистина отблъсква туристите и се е правело без необходимата инфраструктура и трябва да се планира по-добре занапред. От друга страна, той отбеляза, че Созопол се опитва да реши проблемът с паркирането. Той обясни, че рекламата на града е ориентирана към българските клиенти, като се планира културна програма, която да привлича хората.

Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на собственици на хотели в Слънчев бряг, уточни, че курортът заедно със Златни пясъци и Албена най-тежко ще усетят ефекта от липсата на чужди туристи. "Това са три курорта, които са замислени, проектирани и изградени като курорти за международен туризъм. Те никога не са били ориентирани към българската публика. Държавата навремето ги е замислила като източници на валутни приходи за страната Ние продължихме тази идея и развихме курорта в тази посока", разказа тя. Що се отнася до потенциала за вътрешния български пазар, Иванова отбеляза пропускът на държавата относно плажните ивици. "Българинът търси плажа, респективно търси безплатния плаж. Ние толкова години не взехме готови пример от съседни и конкурентни страни, за да се научим как се концесионират плажовете и да привлечем българина на нашето Черноморие", коментира тя. Тя съобщи, че тази седмица вече пристигат чартъри от Германия, Полша и Холандия и сезонът, макар и по-слаб, се развива.

Андрей Войнов, управител на Арт хотел "Асти" в Синеморец, сподели, че в момента сезонът там се движи сравнително нормално, като публиката в селото е основно от българи и заради това настоящата криза не се отразява толкова осезаемо. Незастроеният регион и хубавите плажове продължават да привличат туристи, като "Асти" дори е имал лек ръст през юни 2020 г. спрямо същия период в предходната година.

Войнов сподели оптимизъм относно бъдещия общ устройствен план на община Царево, който ще регулира бъдещето на местността, като отбеляза, че той предвижда нов контролно-пропускателен пункт при Резово, който може да е полезен за туризма в Синеморец.

Един от ключовите проекти за региона обяви и кметът Димитър Николов - четирилентов път от Бургас до Синеморец. Засега той стига до Созопол, но ако продължи на юг, това ще увеличи потока на туристи към община Царево, отбеляза Николов. В момента се прави обследване и се планира как трасето да преминава, без да въздейства негативно на местността "Ропотамо", която е защитена.

Ще стане ли Бургас гореща IT дестинация

По данни на "ИКТ клъстер Бургас" в града има над 30 технологични компании с около 2000 служители. През последните години 5 години свои офиси тук отвориха някои от добре познатите имена в софтуерния и аутсорсинг сектор - "Аксидиа", "Булпрос", "Мусала софт" и "Скейл фокус", Sutherland. Създадени в града са "Джей софт" и Codific. Според Радослав Братанов, директор бизнес развитие на софтуерната "Булпрос", която има два офиса в Бургас, кадрите са основният проблем. Компанията обаче не се отказва от плановете си да отвори и трети. За да се справи с проблема, "Скейл фокус" прави собствена академия за обучение на кадри в града, сподели Милена Георгиева, която ръководи офиса на компанията в Бургас.

"В него се правят и доста образователни инициативи и хакатони, които да развиват предприемачески инициативи сред младите и учениците", каза проф. Сотир Сотиров, заместник-ректор на университета в града "Проф. Асен Златаров". Което също е основа за развитие на кадри и добра бизнес среда за привличане на нов бизнес.

Бургас може да се похвали, че е и може би първият умен град в страната - системата Smart Burgas дава в реално време информация за трафика, видеонаблюдение и всякаква полезна информация. Планира се и нейното развитие, каза Даниела Алексиева, управител, "Иновационни системи - Бургас", платформата Smart Burgas. Освен това общината и институциите работят активно с компании като Vivacom за повече дигитализация, достъп до образование и по-добра градска среда, каза мениджърът на компанията за Бургас и региона Минчо Николаев. Една от съвместните инициативи на телекома с общината е поставянето на датчици по улиците, които изчисляват трафика и броя на автомобилите. А добрата градска среда е сред основните причини за привличане и задържането на младите хора в града.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nfy59662417 avatar :-|
    nfy59662417
    • + 2

    Статията има нужда от редакция - много правописни грешки има.

    Нередност?
  • 2
    deaf avatar :-|
    deaf

    Безсмислен "анализ".

    На снимката хотел "Приморец". Трябваше само да "пипнат" тук-там старата сграда на хотела. Както на Хаваите обновяват старите сгради,а не ги бутат и строят нови на тяхно място.

    Нередност?
Нов коментар