🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите е-документи: най-рано през 2020 г.

След като отпадна идеята за държавно предприятие, което да ги изработва, предстои обявяване на обществена поръчка за тях

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"От догодина ще имаме нови документи за самоличност с електронна идентификация." Ако тази информация в медиите от началото на март ви се е сторила позната, не сте се объркали. Чували сте я няколко пъти през последните три години. Предишното правителство на Бойко Борисов обещаваше, че издаването на документи за самоличност, с които ще могат да се ползват предлаганите от администрацията електронни услуги, ще започне от 2017 г. Година преди това беше обявена и обществена поръчка за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" за внушителната сума от близо 500 млн. лв.

Само две седмици след това обаче лично премиерът я прекрати с обяснението, че новите документи за самоличност няма да се правят по обществена поръчка, а от държавна фирма с името "Център за предоставяне на услуги", която ще бъде създадена към финансовото министерство, а впоследствие ще мине към МВР. В него трябваше да се обединят извършваните от ведомството административни услуги, между които и издаването на документите за самоличност.

За отлагането имаше и още една причина - по настояване на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от Закона за електронната идентификация отпадна текстът за вграждането на чип в личните карти, защото това първо трябвало да се уреди в Закона за българските лични документи. Това съвсем логично доведе до удължаване на срока за въвеждането на новите документи с една година - за 2018-а. След това той беше отново променен и удължен с още една година - за началото на 2019-а.

Аналогична беше и съдбата на държавното предприятие към МВР. Неговото създаване първо беше отложено също с година, а в края на 2017 г. текстът тихомълком отпадна от Закона за МВР.

Идентификацията е един от ключовите моменти за създаването на електронното управление - тя ще позволи на държавата да има сигурен начин да разпознава всеки, без той да е физически на гишето. В момента използването на малкото е-услуги, предлагани от държавата, изисква електронен подпис, създаването и подновяването на който струва време и пари. Е-документите ще позволят на всеки да се идентифицира онлайн с личната си карта.

Как ще изглеждат

В началото на март правителството одобри идейните проекти за новите международни паспорти, лични карти и шофьорски книжки, а от МВР твърдят, че вече са подготвени документите и за обществената поръчка и до края на месеца ще стартира процедурата за избор на фирма, която ще ги изработва.

От представените от Министерския съвет проекти стана ясно, че международният паспорт ще се издава с два срока на валидност - за пет и за десет години, като петгодишният ще е с 32 страници, а десетгодишният - с 48. Личните карти за лица от 18- до 58-годишна възраст са за срок от 10 години. Над тази възраст стават безсрочни. Предвидено е в паспорта да има изображения на Народния театър "Иван Вазов" или сградата на БАН. На личните карти ще бъде изобразена розетата от Плиска. Обсъжда се вариант и с картина на Владимир Димитров-Майстора.

В новите документи ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електорнните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.

Проблемите с безконтактната технология

Едно от притесненията както в МВР, така и на експерти за 10-годишните паспорти е, че чипът може да не издържи. От ведомството на Валентин Радев посочват, че валидността на биометричните данни е 59 месеца, а на електронната идентификация - 60 месеца, т.е. 5 години. Според тях за такъв дълъг срок на паспортите настоявали от Министерството на външните работи. Другото притеснение е свързано с избраната от МВР безконтактна технология за вградените в чипа биометрични данни и електронна идентификация. При нея разчитането на данните става само чрез допир или чрез приложения на смартфона или таблета. Според експерти това е удобно, но създава проблем, когато гражданите искат да изпозлват картата с компютър. Тогава те трябва да имат допълнителни устройства - четци за безконтактни карти, които са няколко пъти по-скъпи от тези за контактните и струват около 80-90 евро. Освен това контактните лични карти биха могли да се използват с вече наличните на много места четци за електронни подписи, както и на други места, като банкомати например.

В същото време технологичните предизвикателства пред безконтактната комуникация според експертите до голяма степен са преодолими. Например с вариант за карта с двоен интерфейс на чипа - едновременно контактен и безконтактен, който би имал плюсовете и на двата подхода. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни, че всички европейски държави ще започнат да използват безконтактната технология и това е една от причините за решението тя да бъде използвана за новите документи. Според него, ако се използва чип с двоен интерфейс, това ще оскъпи картата двойно. А по повод сигурността на безконтактната карта обясни, че се предвижда биометричните данни да се отварят с един ключ, а електронната идентификация с друг, което според него ще направи разбиването по-трудно.

За 250 млн. лв.

От ведомството на Радев се въздържат да кажат на този етап колко ще струват новите документи за самоличност. Оттам неофициално казват, че за паспортите със срок на валидност 5 г. най-вероятно цената за обикновена поръчка ще си остане 40 лв., каквато е сега. За десетгодишните се прогнозират между 60 и 80 лв. за обикновена поръчка.

Обществената поръчка за новите документи за самоличност ще е за срок от десет години. Според източници от МВР сумата ще е близка до тази от 2009 г., когато конкурсът беше спечелен от "Сименс" - около 250 млн. лв. Двойната разлика с обявената преди три години и спряна от Бойко Борисов поръчка за 500 млн. лв. се обяснява с това, че в нея няма да бъдат включени доставките на бланки за персонализация за производството на документите за самоличност. За тях ще се правят допълнителни обществени поръчки за всяка година.

Изискванията към фирмите, които ще участват в конкурса, ще са избраният кандидат да се занимава с всичко в процеса - от строителството на сграда, където ще се изработват документите, през доставката на оборудването до издаването на документите. За разлика от сегашния начин на издаване на документите за самоличност се предвижда те да се приемат в областните дирекции на МВР и районните полицейски управления, но да се отпечатват само в София, където ще се построи и специалната сграда. Определено е и мястото за нея - на входа на Военната академия "Г. С. Раковски", а строителството е изчислено на 4 млн. лв. Предвижда се от третата година да започнат плащанията към спечелилата фирма за поддръжка на оборудването. Така с разтеглените във времето финансови параметри новата поръчка вероятно ще доближи размерите на предишната спряна.

До година, до две

От МВР предвиждат 16 месеца преходен период, докато текат строителството на сградата и доставката на оборудването. Ако няма забавяне при избора на фирма, амбицията ни е новите документи за самоличност да започнат да се издават от 2020 г., казват от ведомството. Точно тогава се очаква да бъде пикът, защото изтича срокът на валидност на голяма част от личните карти. От МВР признават, че процесът за избор на фирма, която да изработва и издава документите, се е забавил и ще се наложи срокът в закона да бъде променен за пореден път. От ведомството на Радев винят за това служебното правителство на Огнян Герджиков, което според тях забавило процеса.

Германската фирма "Веридос", която през 2016 г., след като договорът със "Сименс" изтече, спечели обществената поръчка за 20 млн. лв. за една година за издаването на документите за самоличност, вероятно ще продължи да извършва тази дейност до избирането на нов изпълнител. При избора й имаше съмнение, че безконтактната технология се залага в Закона за електронната идентификация, защото дружеството е издавало и германските документи за самоличност, които са по същата технология.

Иначе от МВР се надяват в процедурата по възлагането на обществената поръчка да се включат водещи европейски фирми в бранша.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deasly avatar :-|
    deasly
    • + 9

    Поръчката е за документи за самоличност, но в нея са предвидени 4 млн. за строителство на нова сграда?
    Явно в България нищо не може да мине, без няколко милиона за строителство. Проектите за наука са същата работа...

    Нередност?
  • 2
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • - 1
    • + 1

    Приоритет на Европредседателство, ама друг път...

    #непротивоевропредседателствувайте #Фоставка #Егласуване #ДигиталниУслуги

    Fuck that shit!

    Нередност?
  • 3
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 2

    Все пак как си представяте тази сграда? Нима за една(или няколко) машина, която трябва да отпечата 10 000 000 лични карти и още 5 000 000 шофьорски книжки е необходима сграда с РЗП 4000м2(ако строителството е по 500 евро/м2)?

    Нередност?
  • 4
    unforgiven avatar :-|
    unforgiven
    • + 5

    А какъв е проблема документите да се отпечатат в чужбина, каквато е практиката. Или така няма да могат безследно да изчезнат милиончета. Със сигурност тук цените и на оборудването и на строителството ще бъдат завишени най-малко десетократно.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    [quote#4:"unforgiven"]А какъв е проблема документите да се отпечатат в чужбина, каквато е практиката. Или така няма да могат безследно да изчезнат милиончета. Със сигурност тук цените и на оборудването и на строителството ще бъдат завишени най-малко десетократно.[/quote]Уместен въпрос. Британските паспорти ще ги печата френска фирма.

    Нередност?
  • 6
    edin131 avatar :-|
    Nikoi

    нищо няма да стане при управлението на ДС

    Нередност?
  • 7
    t avatar :-|
    т

    Пак този глупав дизайн с изписването на имената и другата информация. Кирилицата и латиницата си приличат много и на много места по света хората се затрудняват да ни четат документите, така както са написани на един ред на кирилица, на следващия на латиница. Защо не ги направят в две колони? От ляво на кирилица, отдясно на латиница. Израелските паспорти например са така.

    Нередност?
Нов коментар