🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заплаха ли е за ГЕРБ новата партия на Цветанов

Отливът от партията на Борисов към "Републиканци за България" най-вероятно ще продължи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в края на май миналата година тогавашният втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов подаде оставка от високите си постове в партията и парламента след разговор с Бойко Борисов, политическата му кариера изглеждаше приключила. Името му беше замесено в скандала със закупените на занижени цени жилища от политици и висши държавни служители - "Апартаментгейт" (за втори път, откакто е на политическата сцена), а престоят му в два поредни парламента начело на групата на ГЕРБ така и не успя да намали негативите, които Цветанов натрупа с присъствието си в изпълнителната власт като силов вицепремиер и министър на вътрешните работи в първия мандат на Борисов.

С днешна дата обаче изглежда, че с отказа си да приеме предложения му от Борисов бартер - оставане в ГЕРБ срещу отказ от постове и работа в централата за партията, Цветанов е взел по-правилното решение. Докато премиерът се опитва всячески да задържи властта и топящия се рейтинг на ГЕРБ под натиска на продължаващите вече над два месеца протести с искане за оставката му, Цветанов започна да гради ново политическо начало, създавайки собствена политическа партия "Републиканци за България", която ще бъде учредена в неделя. Сега бившият втори критикува управлението на Борисов, подкрепя протестите срещу него и говори за партньорство с формациите от демократичната общност. Определя случващото се като "най-тежката криза за ГЕРБ". Пророкува, че ако сега има парламентарни избори, броят на депутатите от бившата му партия ще е наполовина и дори говори за ГЕРБ като за "най-мразената партия" през последната година, снемайки изцяло отговорността от себе си като основен неин кадровик в продължение на тринайсет години и прехвърляйки я изцяло върху Борисов.

Откъде се надява да черпи ресурс

От публичните заявки на Цветанов и приетата миналата седмица учредителна декларация на "Републиканци за България" няма съмнение откъде бившият висш фактор в ГЕРБ се надява да черпи подкрепа за новата си формация. На първо място това са разочарованите активисти и симпатизанти на управляващата вече 10 години партия. На тях Цветанов обещава, че новата му формация няма да е лидерска, каквато е ГЕРБ, и ги уверява, че "знае къде са грешките на ГЕРБ и какво трябва да се предотврати при изграждането на един политически проект". Има и анонси към десноцентристките избиратели, в чието политическо пространство ще се ситуира партията му. В учредителната декларация на формацията е записано, че нейните членове ще работят за "върховенство на закона и авторитетна съдебна власт, еманципирана от волята на управляващите, която да не се възприема като бухалка на властта", за "евро-атлантическите ценности" и "енергийна независимост", "за промяна на политическия модел, който досега се свързва с корупционни договорки и задкулисни решения" - принципи, зад които стоят повечето демократични формации. Случайно или не дори абревиатурата на новата му партия "Републиканци за България" (РБ) преповтаря тази на дясноцентристкото обединение от предишния парламент Реформаторски блок.

Има потенциал да руши ГЕРБ отдолу

Засега обаче социологическите проучвания не дават големи шансове на новата формация на Цветанов. Подкрепата за нея е под 1%. "На този етап прогнозите за бъдещето на партията са доста условни. Това, което безспорно може да се каже, е, че тази партия няма да е незабележима. Чудо няма да се получи, но ще има присъствие, а при определени условия би могла и да прескочи 4-процентовия праг за влизане в парламента", смята социологът Живко Георгиев. Според него предпоставките за това са няколко. Първата е, че има ерозия в електората на ГЕРБ. "Тя започна още преди година и ще продължи до изборите. Причините за тази ерозия са всякакви - има изгонени, има разочаровани, има обидени и всякакви категории засегнати." Втората предпоставка според Живко Георгиев е самият Цветанов. "Не толкова в лично качество и като харизма, а като човек, който изграждаше структурите на ГЕРБ и има опит в правенето на избори. На местния вот се видя, че в много общини, в това число и областни градове, почти половината от апарата на ГЕРБ по места е неподвластен на централата на партията. Така че силата на Цветанов е по-скоро на местно равнище. Ако протестите рушат върхушката на ГЕРБ отгоре, Цветанов има потенциал да руши партията отдолу и може да стане сериозен конкурент на ГЕРБ, особено ако съумее на привлече фактори на местно ниво в полето, в което беше на партията на Борисов, защото той няма как да привлече ляв, центристки или либерален вот. Те няма да са функционални на национално ниво, но на местно ще са познати фигури. Огромното море от подкрепящите ГЕРБ са хора, които са свързали с партията своите бизнес, кариерни и всякакви други интереси и ако Цветанов съумее да им обещае определени шансове, те също биха могли да се присъединят към формацията му. Именно там е основната заплаха за ГЕРБ", казва Георгиев.

Социологът допуска също така, че освен от разочаровани по различни причини от Борисов привърженици на ГЕРБ Цветанов би могъл отчасти да черпи ресурс и от някои кръгове на десницата. "Това са предимно хора с по-евро-атлантическа, по-русофобска, по-дясна ориентация от това, което представлява ГЕРБ, макар че за тази партия да се мисли в категориите ляво-дясно е доста условно. Главно които не се чувстват представени от съществуващите десни формации. Той няма потенциал да привлече хора от "Демократична България", но може да привлече части от бившето СДС", смята Георгиев. Първият трансфер от СДС към "Републиканци за България" стана миналата седмица, когато местни сини активисти от Пловдивска област начело с бившия депутат от предишния парламент Никола Хаджийски обявиха, че ще се присъединят към формацията на Цветанов. А сред учредителите на "Републиканци за България" беше и бившият издател на в. "Седем" Георги Серафимов. Изданието излизаше до 2011 г. и първо беше близко до ДСБ, но впоследствие направи рязък завой към ГЕРБ.

Кой влиза в партията на Цветанов

От направените заявки досега изглежда, че ядрото на "Републиканци за България" ще е основно от ГЕРБ. Процесът по напускане на партията на Борисов от активисти и миграцията към все още неучредената партия на Цветанов започна още през май, когато около стотина членове от ГЕРБ - Видин, начело с бившия кмет Огнян Ценков, хвърлиха партийните си книжки. След това парламента напусна и бившата председателка на комисията по външна политика Джема Грозданова, която стана учредител на "Републиканци за България". Към формацията на Цветанов ще се присъединят и четирима бивши кметове на ГЕРБ, чието управление беше доста спорно и които загубиха местните избори - Атанас Камбитов (Благоевград), Георги Икономов (Банско), Кирил Котев (Сандански) и Георги Славов (Ямбол). Донор на активисти от ГЕРБ към "Републиканци за България" ще станат и смесените региони, където Цветанов имаше добри позиции, докато беше зам.-председател на управляващата партия. В края на миналата седмица 50 членове на ГЕРБ начело с координатора по въпросите на малцинствата в Шуменска област Гюнай Исмаил обявиха, че се чувстват "предадени" и "продадени" на ДПС и вкупом напуснаха партията на Борисов. Същото направиха тази седмица и 28 членове на ГЕРБ от община Баните, Смолянско, начело с общинския лидер на партията и бивш кмет Венцислав Шишков. Процесът на привличане на хора от ГЕРБ в новата формация на Цветанов най-вероятно ще продължи и след официалното ѝ учредяване. По неофициална информация не е изключено към "Републиканци за България" да се присъединят още трима депутати от ГЕРБ освен Джема Грозданова, както и кметове на градове.

Според Живко Георгиев в сегашната ситуация Цветанов "има по-големи възможности, отколкото щеше да има, ако не се бяха разгърнали протестите, които ускоряват разпада на ГЕРБ". "Много е важно обаче каква ще е кампанията на новата партия, доколко критичен ще бъде Цветанов към ГЕРБ или ще води някаква политика на протегната ръка към тях. Зависи също и какво ще е отношението на ГЕРБ към партията му и дали Борисов няма да предприеме по-твърд курс, за да отслаби позициите ѝ", обобщава Георгиев. Бившият втори човек в ГЕРБ, смятан за дългогодишна дясна ръка на Борисов, започна новата си политическа кариера, след като в края на май т.г. прокуратурата прекрати досъдебното производство срещу него заради "Апартаментгейт". През 2016 г. той беше оправдан окончателно и по заведените срещу него различни дела, основно свързани с дейността му като вътрешен министър. Индикатор за новото позициониране на Цветанов на политическата сцена ще е отношението на прокуратурата и на проправителствените медии.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Въпросът дали Цв е заплаха за Герб е несъществен.
    И все пак логичният отговор е: не, не е заплаха. Това, че обира някаква вече ампутирана властова периферия не бива да подвежда.

    Същественото в един анализ е да се разкрият механизмите на неговото възкръсване в БГ политиката. И последствията, естествено.

    Традиционното пренебрежение към партийният строител Цв. е абсолютно незаслужено, защото досега той играе изключително внимателно – ненатрапчиво взима отношение към всичко случващо се в държавата и се държи по-близо до възприятието на 60-те процента, които искат промяна, но към никоя платформа не се привързва, срещу никого не се опълчва.

    Да, общонародното възприятие за Цв. е кошмарно: замацаните "разследвания" за 6-те "апартамента на тъстовете", масовите подслушвания, идиотските полицейски акции, слугинажа на "лидера", прокарването на лобистки поправки в законодателството, частния асансьор с клозет и пр. все гадости. И престъпления, ако трябва да сме откровени.
    Но всичко това от CV-то му няма да е пречка той да се върне във властта на бял кон. Защото Цв не си поставя нереалистичната цел да стане любимец на българите, но пък с безконфликтност и „отвореност“ си постила участие във всевъзможни властови коалиции. Видимо следващите поне 2-3 НС ще са доста фрагментирани и е логично малките политформации да могат да се впишат във невероятни аритметически коалиции.
    Бил противен? Защо не попитате д-р Горан Благоев какво мисли по темата? Нямало да мине бариерата за НС? А оня клоун аптекарят как я мина? Някой да беше чувал за земеделеца Ненчев или демократа Москов преди да станат министри от коалиционната патерица на кабинета Борисов-2?
    Цв. въпреки детронацията никога не засегна Борисов персонално и така не затръшна вратата нито към него, нито към кръстещите се пред снимката му правоверни гербаджии. Всичките "откраднати" знакови гербаджийски функционери по места всъщност са бивши – вече загубили доверието на Вожда. И в този смисъл за „обезкървяване“ на Герб не може да се говори.

    Цв. пипа изключително внимателно. И не прави Герб-2, както люспите от СДС Софиянски, Бакърджиев и Со опитваха да правят СДС-2,3 и 4, а Първанов, Калфин, Дончева - БСП-2 и 3. И едните, и другите катастрофираха на първия самостоятелен завой.

    Всъщност много видимо е, че Цв. създава партия, която може да бъде патерица на Герб и ако получи цената, може да подпре партията-майка във всяка една ситуация във властта. А и не само нея...

    Но най-същественота в партийното строителство на Цв. е, че той не дялка поредната партия-патерица, с която да се впие във властта еднократно, каквито бяха сбиртока на реформаторите, АБВ на Първанов или лъжепатриотите сега. Стъпвайки в политическото пространство на център-дясното Цв има видимото намерение да стане там незаобиколим фактор, обединявайки го. И начинът, по който лавира в момента между Вашингтон и Брюксел показва, че като едното нищо може да го постигне.

    Нещо, което Да, БГ години наред не успя да направи.

    Никак не е ОК личност с ъндърграунда на Цв. да стане знаме на дясното в БГ. Но каквото дясното, такива и лидерите му...

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    ГЕРБ си направиха РЗС. Красноречив е факта, че Цв. Цв. ги реди едни жупли по ГЕРБ, а те не отвръщат изобщо.

    Ще обират протестен и корпоративен вот, но това определено няма да стигне. Или ще им купят много гласове, или ще ги оставят на природните закони. Ще се реши непосредствено преди изборите.

    Тъй като ГЕРБ имат все по-минимални изгледи да си запазят позициите в парламента, вероятно няма да имат достатъчно гласове, за да вкарат някой друг ибрикчия в парламента.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    ДБ всяка година ги броиш за големите губещи и пълен провал, а те завалиите продължават да трупат все по-добри изборни резултати.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-|
    scuby
    • + 3

    До коментар [#4] от "sfasaf":

    Ти ако го питаш този ще ти каже, че Нинова ще вземе 70% на другите парламентарни избори. ДБ е губещ, ГЕРБ няма да влезнат в парламента и т.н тъпотии!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "sfasaf":

    По изключение ти отговарям, не защото пак нищо не си схванал от написаното, а защото пишеш откровени неистини.

    Ценя приноса на Христо Иванов в съпротивата срещу мутрите и никога не съм казвал дума в обратната посока. Защото многократно излаганата от мен теза е, че само общ фронт може да изгони Борисовщината. А кой какъв е и каква подкрепа има, ще се види СЛЕД ТОВА на недирижирани от Герб избори.

    Горе направих извода, че Цв. е напът да обедини център-дясното, "Нещо, което Да, БГ години наред не успя да направи."
    Ами не успя! И си остана градска десница! Бръкни в сайта на ЦИК и виж какви са резултатите на ДБ в 2/3 от секциите: 0!!!
    И на кои избори са натрупали тия "все по-добри изборни резултати"?

    Нередност?
  • 8
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    РБ (Разсипници Български) са партийна номенклатура, сама доказала способността си, да не може да направи каквото й да е полезно за родината. Всички те са обединени от възможността да се възползват отново от евросубсидиите, като евроценности за лично облагодетелстване.
    Дано народа български да има достатъчно акъл, та да ги прати на политическото бунище.

    Нередност?
  • 9
    QJA8q2aFqT avatar :-|
    Ivan Jontchev

    Ако депутати от герб икат да отидат при Цветанов,трябва да подадат оставка сега,не когато виждат че герб загива.Това ще покаже,,че са същите както сега.Цветанов е отговорен за деиствията си заедно с Борисов.Трябва да се разследва отново за апартаментгеит,беше освободен от съда заштото още беше при Борисов.Така че трябва да се види как са купени тези 6 апартаменти и откъда тези пари.Смешно беше да се казва че са му дали пари родителите на жена му,както и за купуването на новия голям апартамент.Трябва да се разследва и за неразкритите убийства като министър на вътрешните работи.Сега е лесно да се говори против Борисов,но поивече от 10 години какво е правил с него.Отговорността е и на двамата

    Нередност?
Нов коментар