Цветан Цветанов се обяви за предсрочни парламентарни избори

Бившият втори в ГЕРБ оглави "Републиканци за България", а негов заместник стана бизнесменът от Чикаго Павел Вълнев

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Сегашният парламент е изчерпал лимита на доверие, във формата на това Народно събрание всякакъв друг кабинет е неуместен и ние подкрепяме искането за предсрочни парламентарни избори". Това заяви Цветан Цветанов по време на учредителното събрание на новата му партия "Републиканци за България", което се проведе в неделя в София. Пред повече от хиляда души от цялата страна бившият втори в ГЕРБ отправи критики към управляващата формация и лидерът й Бойко Борисов и очерта основните ценности, около които ще се гради новият му политически проект.

Цветанов беше избран за лидер на "Републиканци за България", а негов заместник ще бъде бизнесменът от Чикаго Павел Вълнев.

Цветанов: "Партията ни няма да се управлява от джипка"

В изказването си пред учредителите Цветанов заяви, че "Републиканци за България" няма да бъде лидерска партия, а ще залага на приемствеността и експертното начало. "Това не трябва да бъде проект на един човек, а да разчита на експертиза от широк изпълнителен съвет. А сайтът на партията ще бъде платформа за идеи за различни политики", каза той. Гаранция за това по думите му е, че лидерът на партията няма да остане на поста повече от два мандата - 8 години. "Нека не остава усещането, че политическият ни проект ще се управлява от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно, защото това не е решение на проблемите", заяви Цветанов. Очевидно намекът беше отправен към Борисов, който продължава усилено да обикаля страната с джип и да обещава милиони за различни инфраструктурни проекти.

В словото си Цветанов предупреди, че членовете на новата му партия могат да станат жертва на политически преследвания и репресии. "Има райони, където хора могат да злоупотребят с власт и да оказват натиск върху нашите членове. Не е нормално да говорим по подобни теми след 30 години демокрация. Но това го има", каза Цветанов и увери присъстващите в залата, че ръководството на партията ще застане зад всеки свой член в "отстояването на принципите на демокрацията в трудните моменти". Като най-застрашени от подобен подход той посочи смесените региони - Силистра, Търговище и Шумен, откъдето партията има привърженици. "Това са хора, които са били в партии, които са били алтернатива на ДПС, но в много случаи сега ГЕРБ и ДПС са заедно", заяви Цветанов. По-късно пред журналисти бившият втори в ГЕРБ уточни, че трима учредители от Силистренско не са дошли на събранието в София, защото били притискани от местния лидер на ГЕРБ. Става въпрос за Тодор Тодоров, който влезе в изпълнителната комисия на ГЕРБ на мястото на Цветанов. Бившият втори в ГЕРБ дори се обърна към Борисов с въпроса дали "това ще е начинът, по който ще се работи за изборите".

Българите зад граница - приоритет

В изказването си Цветанов обърна специално внимание на българите зад граница и ги обяви за приоритет на новата му формация, като им обеща в края на следващия управленски мандат електронно дистанционно гласуване, за да могат да упражняват правото си на вот. Той представи заместника си в "Републиканци за България" Павел Вълнев като човек, който е развил бизнеса си в САЩ благодарение на способностите си, а не на обществени поръчки. Участието на бившите собственици на вече несъществуващата телевизия BiT братята Павел и Румен Вълневи в новата партия не е изненада, защото Цветанов не криеше близките си отношения с тях. А и в сградата на бившата телевизия се помещава Центърът за евроатлантическа сигурност, който Цветанов създаде малко след като напусна партийните си постове в ГЕРБ и впоследствие и формацията. Там ще е и централата на "Републиканци за България". Сред учредителите на партията е и бившият почетен консул на България в Чикаго Иван Анчев.

"Бихме говорили с всички, които споделят нашите ценности, но това трябва да е на принципна основа", обяви Цветанов пред учредителите. "Стратегическо партньорство със САЩ, но само европейските ценности могат да дадат възможности за реализация на приоритетите на страната", каза Цветанов. И добави: "Искаме да имаме справедливост и съдебна реформа, която да съответства на обществените очаквания. Не да има притеснения за репресивни действия от определени институции или превземане на бизнеси на хора."

Цветанов се похвали, че новата му партия вече има 4 хил. членове. Освен от председател и зам.-председател тя ще се управлява от изпълнителен съвет, в който влизат 31 души. Говорител на "Републиканци за България" ще бъде Виктор Серфимов, който е в управителния съвет на БНТ и водеше учредителното събрание на партията.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 10

    Не е ОК статии да звучат като партийни прессъобщения или репортажи от телевизии да се преразказват и подписват като авторски журналистически материали.
    Което е любим, но доста дразнещ прийом тук.

    Трудно ли е Капитал да вземе да напише (или ако никой там не може, да поръча на някого) стойностен анализ?
    Подходът да се преразказва със свои думи изтеклото в нета по темата е доста ахраично и срамотно за хора, дето се мислят за журналисти.

    Какво ви пречи , Венелина, да напишете какво мислите като гражданин, живеещ отдавна в БГ по тамата за Цветановата партия? Просто трябва да поразсъждавате по:
    1. Р за БГ Герб-2 ли е? Защо?
    2. Р за БГ обезкървява ли тандема Герб-СДС, изсмуквайки му кадри? Защо?
    3. Р за БГ ще стигне ли до челен сблъсък с партията-майка? Защо?
    4. Р за БГ се ориентира към българите в чужбина, защото Цветанов не може да разчите на подкрепа от българите в БГ? Защо?
    5. На какво се дължи промяната на позицията на Цветанов спрямо президента? Защо?
    6. Р за БГ заплаха ли е за градската десница, олицетворявана от досега от Демократична БГ? Защо?
    7. Достатъчна ли е евроатлантическата карта, за да стане Р за БГ привлекателен център на крайни антикомунисти, русофоби, националисти?
    8. Какво ще е отношението на Р за БГ към ДПС и националистическите формации? Защо?
    9. Многото американски българи намек за какво е?
    10...
    Стига толкова. По един абзац да напишете по тия точки и в Капитал за пръв път с вашето име ще се е появил АНАЛИЗ.

    Не е ли крайно време?

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 5

    "Сегашният парламент е изчерпал лимита на доверие, във формата на това Народно събрание ...".
    Г-н Цветанов, Вие също не сте в позиция да искате доверие. Вие многократно сте доказали, че сте неподходящ. А името на партията Ви, по-точно е Разсипници на България.
    Дано народа български да има достатъчно ум, за да Ви прати на политическото бунище во веки.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Цв. Цв. е срещу Бойко Борисов, но э не смее да произнесе името на Иван Гешев.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 2

    Харесвах Цветанов, но по-скоро ще гласувам за изключително неприятната за мен Нинова отколкото за Цветанов! Никога няма да гласувам за Цветанов ако ще да е единствения кандидат за избори!

    Нередност?
  • 6
    ahj21578679 avatar :-?
    ahj21578679
    • - 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ти какво би написал, докторе?

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 1

    Няма държавата да сеуправлява от джип. Ще се управлява от Цецомобил. Защо ли не съм въодушевен?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "ahj21578679":

    На част от точките си горе съм дал своя прочит преди няколко дни в #1 под статията "Заплаха ли е за Герб..."
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/09/24/4118352_zaplaha_li_e_za_gerb_novata_partiia_na_cvetanov/

    Всъщност там се спирам само върху два аспекта:
    1. Мимикрията на доскоро безцеремонно слугуващия на Вожда Цветанов ;
    2. Напънът му да се позиционира като стожер в център-дясното и да издърпа килимчето изпод градската десница.

    За мен това са основните гл. т. към неговото политическо бъдеще.

    Има една прекрасна българска поговорка: Вълкът кожата си мени, но нравът - не.
    И аз не мога да приема, че ятаганът на Герб, който 10 г колеше и бесеше, подкупваще и крадеше, принуждаваше и раздаваше, за да направи от Герб не партия, а организирана престъпна група и да държи всички там в някаква форма на зависимост, изведнъж е изживял катарзис и е станал чисто нов човек.

    Помня с подробности сагата с 6-те апартамента "на тъстовете-пенсионери", помня "оневиняващите ревизии" от НАП, след които директорът Краси Стефанов стана депутат. От Герб, естествено...
    Помня как се феодализираха цели области, в които без "да" от областния Герб дерибей не можеше да се назначи и чистачка в училище.

    Помня конюнктурните лобистки поправки в законите, облечени в юридическа форма от тогавашната дясна ръка на Цветанов в НС - Дани Ръбъла, и които минаваха по скоростната лента в зала.

    Помня милиционерските му акции като министър на МВР, за които плащахме всички.

    Помна злобните му интервюта в годините по отношение на всички критици на Герб.

    И не съм само аз помнещият.
    А както гледам и правоверния гербаджия в #5 - и той няма да го подкрепи. Защото никой не взема насериозно ренегатите.

    Фактът, че социолозите не го мерят в досегашните си сондажи е показателен.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 1

    Този анонс си го слагам до призивите на Мустафа Карадайъ за оставка. Имам им горе-долу еднакво доверие.

    Само една партия съществува към момента, която последователно и с години защитава позиции срещу ДПС, срещу ГЕРБ, срещу Цацаров и Гешев. Ще гласувам за нея.

    Г-дата от Цветановата партия ще разчитат на някой залък от ГЕРБ, който едва ли ще получат предвид предизборната ситуация.

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#6] от "ahj21578679":

    Ще напише много дълъг пост, в който с много мъдри локуми за новото РъБ ще се стреми да извиси БСП и да атакува ДБ.

    Нередност?
Нов коментар