Правителството изпуска още повече контрола върху епидемията

Защо България достигна рекордния дял от 43% положителни COVID тестове и какво означава това

   ©  Георги Кожухаров

След няколко дни с лек спад на дела на положителните тестове - от над 30% до 26-27%, измамното усещане, че може би е достигнат пикът на новата вълна и случаите ще започнат бавно да намаляват, беше разбито на пух и прах - вторникът донесе 43% положителни проби от малко над 8800 теста (3816 случая) и 106 нови жертви - двойно повече в сравнение с предходните дни.

Подобен дял на положителните тестове е сигнал за супер масово разпространение на заразата, при което почти всеки втори тестван е положителен. Близки до тези стойности имаше през пролетта в най-тежко засегнатите страни като Италия, но тогава държавите все още не бяха развили възможностите си за по-широко тестване. В последните седмици подобни стойности са отчитали само шепа държави като Чехия, Полша и Македония.

Високият дял е и поредно доказателство за изключително ниското ниво на тестване в България. Така правителството не само че няма шанс да овладее епидемията - в това отношение нещата вече са изцяло извън контрола на здравните власти, но се създават и други верижни проблеми, свързани с мерките срещу заразата, организацията на здравната система и т.н.

Прогнозата за следващите няколко седмици и близките поне два месеца остава негативна - здравната криза ще се задълбочава. Броят на тежките случаи, които ще се нуждаят от болнична и интензивна грижа, ще расте още повече в близките минимум 2-3 седмици, защото той е следствие от високия брой заразени в предходните 2-3 седмици. Този натиск е на път да доведе до катастрофа здравната система, която и в момента е много отвъд капацитета и ефективността си. Още повече ще растат и смъртните случаи, защото те също са функция на увеличения брой заболели и на все по-неефективната здравна система.

В сериозен шок е и спешната помощ: В София вчера само за 12-те часа през активната част от денонощието е имало 562 повиквания при 40 коли, които обслужват целия град. Само вчера, само в София, само от Спешна помощ, са прегледани 80 души със сигурен COVID-19 и други 37 са хоспитализирани. На всеки 40 секунди е имало повикване, съобщи днес пред "Нова" здравният министър. За сравнение - през лятото средно на ден са се получавали 250 - 300 сигнала. Хора от "Спешна помощ" споделят, че вчерашният ден е бил един от най-натоварените досега.

Това означава две неща:

  • При толкова много сигнали на 112 и толкова ограничен ресурс Спешна помощ няма да може да отговори на всички, които имат нужда. Ефектът е, че не само болни от COVID-19, но и спешни състояния като инфаркти и инсулти може да не получат достъп до лечение навреме.
  • Ръстът на новозаразените, а оттам и на спешните случаи, не намалява съществено. Това означава, че досегашните мерки на правителството не водят до търсеното ограничение на разпространението, а също и че следващите седмици положението ще става по-трудно.

Как ще се развива скоростта на епидемията през идващите месеци е въпрос с много условности. Наистина все повече хора започват да избягват публични места с концентрация на хора, да предпочитат home office и да прекарват като цяло повече време у дома, но делът на хората, които не са предпазливи, е много голям. Премиерът упорито отказва да затегне мерките и предпазливостта на част от хората едва ли ще е достатъчна да обърне тенденциите. Така, ако не настъпи някаква съществена промяна, прогнозата за идните няколко месеца е неприятна.

В момента правителството се проваля тотално, защото отрича карантината, трябва карантина, спешна карантина. Няма да издържи никаква здравна система и легла, защото няма кой да ги обслужва. Ако спешно не върнат децата вкъщи, не затворят заведенията и не вземат мерки, няма да овладеем епидемията. Няма как да стане без затваряне по един или друг начин - ще се затвори с 200 умрели на ден, с 500 или 100, да си избере правителството колко хора иска да умори на ден.

д-р Недялко Калъчев
д-р Недялко Калъчев

собственик на лаборатория "Цибалаб"

Защо толкова много положителни?

Прякото обяснение за високия дял положителни тестове е ясно - вирусът е изключително широко разпространен, училищата задълбочават проблема, тестват се предимно хора със симптоми.

"Сега се изследват хора, които имат оплаквания и които са били в контакт. Сега идват хора с проблеми, преди се изследваха хора само за пътуване. В момента всеки втори от моите познати е положителен. Нямам ясно обяснение на високия дял положителни - възможно е децата да са го пренесли към възрастните, въпреки че при тях няма много положителни", каза доц. Росен Михайлов, собственик на лаборатории "Рамус".

В отворените училища вижда обяснението и собственикът на лаборатория "Цибалаб" д-р Недялко Калъчев. "Високият брой положителни се дължи на това, че училищата работят. В момента правителството се проваля тотално, защото отрича карантината, трябва карантина, спешна карантина. Няма да издържи никаква здравна система и легла, защото няма кой да ги обслужва. Ако спешно не върнат децата в къщи, не затворят заведенията и не вземат мерки, няма да овладеем епидемията. Няма как да стане без затваряне по един или друг начин - ще се затвори с 200 умрели на ден, с 500 или 100, да си избере правителството колко хора иска да умори на ден. От 58 проби вчера в Тутракан, обработени в Силистра, 57 са положителни. Числата говорят сами за себе си", казва той.

Но високият процент положителни тестове говори ясно и за претоварване на системата за проследяване на заразата и за недостатъчно тестване като цяло. На фона на толкова масово разпространение на коронавируса за понеделник системата отчита едва под 9 хил. теста, докато подобно ниво на положителните проби изисква увеличение на тестовете в пъти.

Наскоро главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че капацитетът на България за тестване е над 30 хил. теста на ден. Неясно защо обаче максимумът, който е правен до момента, е около 13 хил.

Верижни проблеми

Ниското ниво на тестване има много широки реални последици:

  • Огромен брой случаи на коронавирус не се откриват или поне не се регистрират по официален път (не е ясно какъв е броят и делът на диагностицираните с новите антигенни тестове, които обаче все още не са утвърдени като официално средство за диагностика - такова остават само PCR тестовете). Тези хора остават некарантинирани и са разпространители на вируса. Така заразата не може да бъде овладяна.
  • Недостатъчният капацитет на системата за тестване означава и че много болни хора, такива с клинична картина, не успяват да си направят тест навреме и да получат официален документ, че са положителни, а това допринася за хаоса, свързан с приема в болниците и проблемите на спешната помощ. Многократно медиите писаха за случаи, в които на хора в много тежко състояние е отказвано бързо настаняване в болница заради липсата на доказателство, че са положителни, въпреки очевидните им симптоми на коронавирус.
  • Малкото тестове и регистрирането на много по-малък брой заразени от реалния пречи да се види истинската картина на епидемията и да се направят работещи и достоверни модели за развитието й в бъдеще. На практика на база на настоящите числа никой не може да каже нито колко са реално заразените, нито кога и как вълната ще започне да спада.
  • Изкривява се и цялата останала статистика. Така например официалната заболеваемост изглежда по-ниска, отколкото е, а с нейното ниво според изявленията на здравния министър са свързани плановете за затягане на мерките на национално ниво. Това всъщност е доста удобно за управляващите, които не говорят за нови рестриктивни мерки заради острата съпротива на премиера Бойко Борисов. Изкривяването на статистиката също така кара страната ни да изглежда "по-добре" и на ниво ЕС и това дава още един кух аргумент на Борисов да отказва да затегне мерките - другите са по-зле от нас.

За пореден ден днес здравният министър обяви "нови мерки" от четвъртък, които нито са нови, нито ще имат какъвто и да е ефект върху овладяването на епидемията (виж карето).

Лоши перспективи

Реално обаче България не изглежда по-добре на фона на Европа. Наистина повечето страни имат доста по-висока заболеваемост - официално. Но по смъртност България още миналата седмица бе в топ 10, а тази се очаква да се изкачи още по-високо.

Закъснелите, стихийни опити за внасяне на някакъв ред и стимули за здравната система в последните дни са ефективни само частично.

В момента над 150 души дневно постъпват в болница и този брой вероятно е под половината от реално нуждаещите се. Нуждата от хоспитализация обаче ще расте още - в момента в болница влизат заразени от преди минимум две седмици, когато нивата на разпространение бяха около 2000 - 2200 случая дневно, докато сега са двойно по-високи, което означава, че нуждаещите се от болнично легло ще се удвоят до две седмици.

В момента около 4 хил. души са в болници, а сигналите, че системата е не само неефективна, но и едва се крепи, са многобройни. Лекари от различни болници в София в разказват пред "Капитал", че положението вече е отвъд критичното. Триажът за постъпване за лечение вече е изключително суров - през него преминават само хора, чийто живот е в непосредствена опасност. Според някои лекари има и случаи, в които заради невъзможност на отделни места се отказва прием и на критични пациенти.

В извънболничната помощ хаосът е дори по-голям. Личните лекари разказват, че имат сериозно количество пациенти, които те лекуват за COVID-19 - имат всички класически симптоми, но нямат тестове, защото не могат да си позволят да си направят. В същото време дефицитът на лекарства за домашно лечение поне в София още не е преодолян.

Канските усилия да се осигурят още легла номинално може и да дадат резултат, но той е кух - лекари за новите легла няма. На практика същият брой медици ще трябва да се грижи за още повече болни, което означава, че ефективността на болничните грижи ще спада, а смъртността ще расте. Както отбелязва математикът и учител Петър Велков, който следи тенденциите с редовни анализи на данните във фейсбук профила си, във вторник България отчита не само национален рекорд на починалите от COVID-19. С ниво от 15.3 жертви на 1 млн. население днес страната ни задминава рекорда на Италия от пролетта - 15.24 жертви на 1 млн. от 27 март.

Въпреки продължаващия ръст на заболелите от COVID-19 в страната от МОН обясниха пред "Капитал", че няма да бъде продължена заповедта за обучение на всички ученици от гимназиален етап в електронна среда след 12 ноември, докогато важи предишната заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Вместо това според министъра на образованието Красимир Вълчев ще се следва "локален, динамичен и диференциран подход".

Това означава, че общинските кризисни щабове ще вземат решения на базата на развитието на епидемията. Вълчев очаква да се наложат по-строги мерки в големите населени места с високо разпространение на COVID-19 и в същото време посочва, че по данни от понеделник все още не е имало официален случай на коронавирус в около 1300 училища, малко над половината в системата, главно в по-малко населените места. По информация на министъра на образованието е много вероятно по решение на пловдивския щаб учениците да останат вкъщи поне още една седмица, но още не е ясно какво ще е софийското решение. Това обаче означава и че по места гимназистите може да се завърнат в училище след 12 ноември, ако конкретният областен щаб не въведе удължаване на дистанционното обучение там.

"Новите мерки": Разум и чувства

"Ако искаме да пречупим гръбнака на пандемията, трябва да го направим с разум." Това обяви днес пред "Нова" здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той все пак съобщи и за нови "мерки", които ще важат от четвъртък. Те обаче далече не са нови и вече са били комуникирани.

Сред тях са:

  • всички училища, в които има заболеваемост над 20%, да минат към е-обучение (това вече е било съобщавано от образователния министър, а в момента решението се дали да се премине към дистанционно обучение се взима от директорите);
  • зелени коридори за пазаруване на възрастни хора в цялата страна (сега има само в София и в Русе);
  • офиси и открити пространства да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние (и сега го има във вид на препоръка);
  • курсове и кръжоци на закрито пък ще се провеждат само ако присъстващите носят маски.


"Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 23:30 часа", каза още министърът. Междувременно асоциацията на заведенията днес обсъжда да иска още пари и стимули от държавата, ако заведенията останат затворени и след края на месеца.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ruse_island avatar :-|
    ruse_island
    • + 5

    До коментар [#1] от "rkd59692104":

    не щъ :-)

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Борисов се провали, както във всичко останало, така и с борбата с коронавируса! ОСТАВКА!

    От месеци Министерството на здравеопазването седи върху едни 160 милиона лева европейски пари за борба с коронавируса. Явно не могат да измислят как да ги откраднат, защото ги използват с темп на костенурка. Чак сега, когато каруцата тръгна да се обръща, почнаха да развързват кесията на пожар. Късно!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159446249551189

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#3] от "Наблюдател":

    Още от март и април са първите осигурени суми от евросредства, но изпълнението до момента е слабо, а можеше да да готови и болници и персонал.
    http://2020.eufunds.bg/bg/0/0/Project/Search?Uin=Zy5Tz7Z %2F4xbKcNkkkqqZ%2Fw%3D%3D&Name=bT233JX23l8%3D&ShowRes=True&IsProgrammeSelected=False&IsRegionSelected=False

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#3] от "Наблюдател":
    Даже са пове от 160 млн. лв.! От тук се отварят линкове към всеки един от проектите на МЗ за борба с COVID и се вижда изпълнението им до сега. Късно е и сега се действа на пожар!
    https://bird.bg/isun2020/?q=000695317 +COVID

    Нередност?
Нов коментар