🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НОИ е издал над 27 000 болнични заради COVID-19 карантина

От 13 март насам е имало само седем дни, в които не е имало изолирани заради болестта

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно 27 031 броя болнични листове за карантина, свързана с COVID-19, е издал Националният осигурителен институт (НОИ) от началото на извънредното положение на 13 март до 28 октомври. Това е почти половината от общия брой на всички болнични листове, издадени поради карантина през същия период, които са над 54 600 и включват всички заразни и инфекциозни заболявания, показва справка, предоставена на "Капитал". Само за октомври обаче болничните за карантина заради коронавирус са 75% от всички.

За целия период най-много болнични заради COVID-19 карантина са издадени в последните дни на октомври - на 28.10 те са били 913 листа, а ден по-късно - над 800. Това е така, тъй като именно тогава броят на положителните тестове трайно се задържа на нива около и над 2500 заразени за ден.

Впечатление прави, че на 18 октомври (неделя) са издадени едва седем болнични листа поради карантина, свързана с COVID-19. Данните от същия ден показват, че през изминалото денонощие са регистрирани малко над 600 души с коронавирусна инфекция, а за самия 18 октомври са отчетени само 395 случая, като намалението се дължи на по-малкия брой работещи лаборатории през почивните дни. Важно уточнение обаче е, че не е ясно колко от тези хора са осигурени, за да имат право на болнични.

Справката на НОИ е интересна и заради друго. Тя показва, че от 13 март насам е имало само 7 дни с 0 издадени болнични листове за карантина поради COVID-19. Това става на 18 април, 9 и 10 май, 17 май, 14 юни, 16 август, 6 септември, като всички тези дати са били през уикенда.

Как се издава болничен за карантина?

Всички, на които регионалните здравни инспекции (РЗИ) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. След установяването на положителен PCR тест РЗИ качва информацията за пациента в платформата за обмен на данни, където се установява неговото ЕГН и кои са най-близките му контактни лица - тези от т.нар. първи ред, обясни за "Капитал" д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. После чрез ЕГН-то на пациента се вижда кой е личният му лекар и той се уведомява. Болничният може да бъде получен от личния лекар и даден на работодателя след изтичането на карантината. "Системата не работи перфектно - аз разбирам, че са натоварени (РЗИ - б.а.), но не може да има толкова големи забавяния, колкото се получават понякога", коментира Брънзалов.
Все още няма коментари
Нов коментар