🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата обеща 50 млн. лв. като антикризисна мярка за туроператорите

Досега за бранша бяха отделени 10 млн. лв. от еврофондовете при пет пъти по-висок интерес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на втората забрана за провеждане на екскурзии в условията на локдаун, която на практика блокира дейността на туроператорите и туристическите агенции до 21 декември, министерството на туризма обеща 50 млн. лв. субсидии от държавния бюджет, които трябва да бъдат разпределени в бранша като компенсации. Досега за сектора, който беше спрял дейността си и през пролетта, бяха целево отпуснати 10 млн. лв. от европейската програма "Иновации и конкурентоспособност", като интересът беше пет пъти по-висок от осигурения бюджет.

Новата програма е на етап "финални процедури" според съобщение на ресорното ведомство, като по неофициална информация се очаква да стартира до края на годината.

По отработена схема

След новия локдаун туристическото министерство обеща помощ за фирмите в бранша, които са около 3200. Планът е предвидените 50 млн. лв. да се разпределят на база оборот за предходната година, като от министерството на този етап отказват повече информация.

В бранша очакват, че ще се ползва моделът, по който беше стартирана друга помощ за сектора през октомври - 10 млн. лв., осигурени чрез програма "Иновации и конкурентоспособност", при която при кандидатстването компаниите можеха да заявяват до 10% от оборота си, които да получат като грант. По тази схема имаше и таван на подпомагането: 200 хил. евро, което е прагът на допустимата държавна помощ в ЕС. Според официалното съобщение на туристическото министерство сега от помощта ще могат да се възползват само фирми, които нямат задължения към държавния бюджет.

При предходната процедура от "Иновации и конкурентоспособност" интересът за подпомагането беше огромен. Само в рамките на седмица 840 компании подадоха заявления за 64.13 млн. лв., което надвишава в пъти отпуснатия бюджет от 10 млн. лв. Средствата обаче все още не са изплатени.

Очакванията са новата схема да започне до края на годината.

Дългове за стотици милиони

Новото обещание за държавна помощ идва на фона на искането на бранша за спешна ликвидна подкрепа. В средата на ноември Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти призова за отпускане на 55 млн. лв. на бранша до края на януари 2021 г., твърдейки, че спадът в сектора е между 70 и 100% спрямо предходната година.

Туроператорите изпаднаха в тежка ситуация от началото на епидемията насам, след като хиляди екскурзии и почивки бяха отменени, а те трябва да връщат депозити на клиентите си при невъзстановени средства от партньори и липса на нови записвания. През октомври от бранша съобщиха, че са провалени пътуванията на 320 хил. българи, като около 40% от клиентите не са се съгласили да получат ваучери за алтернативно пътуване на стойността на капарото, след като през лятото парламентът направи спешно поправки в закона и въведе тази опция. Чрез нея се даде възможност на туроператорите да предложат ваучери на клиентите си, а възстановяването на сумите за онези, които не желаят да го приемат, да се случи не в 14-дневен срок от анулирането на почивката, а след 12 месеца. Така през март 2021 г. ще започне и връщането на сумите на нежелаещите да ползват ваучери, защото тогава бяха отменени първите програми за пътувания в условията на пандемия.

Хотелиери: Браншът трябва да бъде спешно включен в икономическите мерки

Държавата демонстрира тотално игнориране на хотелския сектор, а трябва да го включи спешно в социалните и икономически мерки покрай пандемията от коронавирус. Това се казва в остра позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация от вторник, в която е посочено още, че правителството "с липсата на мерки остави хотелите в период на постоянен ретрограден Меркурий, при който с каквото и да се захванеш, каквито и усилия да положиш, те са все напразно".

Поводът за недоволството конкретно е заповедта на здравния министър за частичен локдаун до 21 декември, която забранява работата на всички заведения, а според хотелиерите при липсата на възможност за изхранване дори на гостите на хотела на практика е забранена и хотелската дейност, тъй като няма резервации.

"Служителите в хотелските ресторанти и кухни, чиято работа е забранена със заповед на здравния министър, не могат да получат дори от крайно недостатъчната помощ от 24 лева на ден въпреки осигуряването им на много по-високи от минималните прагове заплати. Причината е, че те са назначени като хотелски персонал и кодът на дейността им не подлежи на подпомагане", казват от асоциацията, допълвайки, че същото се случва с работещите в нощните заведения към хотелите и дори с тези, които не се трудят в хотел, но собственикът им притежава такъв и е окрупнил бизнеса си под тази шапка. От сдружението още казват, че въобще липсва подкрепа за хотелиерството през последните девет месеца.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар