Почивка, ама догодина

Парламентът промени правилата за възстановяване на парите за провалени пътувания на българи

Темата накратко
  • Парламентът промени правилата за възстановяване на парите за провалени пътувания на българи.
  • Туроператорите ще могат да продължават да издават ваучери за алтернативна почивка.
  • В случай на отказ на клиента ще трябва да върнат парите до година след датата на резервацията.

250 млн. лв. Толкова според асоциацията на българските туроператори и туристически агенции е стойността на заявените почивки на българи в периода между средата на март и края на май, които се провалиха заради разпространението на коронавируса по света и въведеното по това време извънредно положение. А колко точно ще набъбне и през най-активния период за пътувания - лятото, на този етап е трудно да се прогнозира. Това, което е ясно със сигурност, е, че хилядите българи, предплатили провалени почивки, няма да успеят да получат капарото си веднага. Te могат да се възползват от ваучер за алтернативно пътуване на по-късен етап или да получат сумата си след време. Новото от последните две седмици е, че тези правила ще важат за всякакви почивки и екскурзии, насрочени до края на годината, както и че срокът за възстановяване на парите се измества спрямо датата на резервацията.

Ваучер или капаро

Кризата с коронавируса, която буквално блокира туристическия бранш, създаде тежък проблем в сектора на туроператорите. В условията на масови анулации за екскурзии и почивки, започнали още през март, те бяха поставени в ситуация да трябва да връщат в двуседмичен срок според европейските директиви всички предплатени суми от клиентите си, и то в условията на невъзстановени депозити от партньори като авиокомпании, хотели и други и никакви нови резервации.

Така в различни държави в ЕС започна да се въвежда правилото, че туроператорите могат, вместо да възстановят веднага сумите на клиентите си, да им издадат ваучер за алтернативно пътуване на по-късен етап за период средно от около година. Подобно правило бе въведено и в България - вместо парите за провалените почивки през извънредното положение през пролетта компаниите в бранша можеха да предложат два варианта на клиентите си: да осъществят същото пътуване на нова дата или да им издадат ваучер за алтернативно пътуване, който да е на стойността на предплатените суми. В случай че клиентът го откаже, са длъжни да му възстановят сумите до 12 месеца след края на извънредното положение, което изтече на 13 май, тоест след 13 май следващата година.

Новите правила

В края на юли обаче парламентът промени тези правила, с което на практика удължи срока, в който туроператорите ще могат да издават ваучери за алтернативно пътуване вместо възстановяването на парите. Според новите поправки ваучери ще могат да бъдат издавани за всякакви пътувания до края на годината, а не само за такива по време на извънредното положение, което приключи на 13 май. При това, ако клиентът откаже ползването им, той ще може да получи предплатените суми 12 месеца след датата на самото пътуване. Обяснено с пример, това означава, че ако не се състои пътуване, насрочено за октомври, туроператорът ще има право да издаде ваучер за друго пътуване до октомври 2021 г. Ако този вариант не бъде приет от клиента, тогава той ще има право да получи парите си обратно тогава.

В Гърция - ваучери за цялата индустрия

Подобни правила за отложено възстановяване на средствата за предплатени почивки въведе в началото на лятото и Гърция, като те важат не само за туроператорите, но и за хотели, авиокомпании и фериботни линии. Туристическите агенции и хотели в страната имат право да издадат ваучери за алтернативно пътуване или настаняване за срок от 18 месеца за всяка анулирана резервация в периода до края на септември, а при отказ на клиента - да възстановят парите му след това. Издаването на ваучери вместо възстановяване на пари за срок от 18 месеца е възможност, която въведе Франция за своите туроператори. Това важи в общо 12 европейски държави под различни форми.

Според прогнозата на Световната организация по туризма туризмът е един от най-засегнатите от корона кризата. До края на годината се очаква да спрат пътуванията на между 850 и 1.1 млрд. души по света, а пропуснатите приходи да достигнат 1.2 трилиона долара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nasii avatar :-|
    nasii

    Предплатила съм скъпа екскурзия, която вероятно ще бъде отменена. Туроператорът има интерес всички да приемем ваучери, но на практика, ако си получим парите, за нас е по-добре, защото винаги пак можем да се запишем на новите предложени екскурзии занапред.
    Питам се как туроператорът ще направи така, че хората да предпочетат ваучерите?

    Нередност?
  • 3
    yub01683659 avatar :-|
    yub01683659

    Можете да почивате не само някъде близо до морето или в планината, не е нужно да ходите някъде, можете да залагате на Pin Up Bet https://pinupcazinoplay.eu/stavki-na-sport без да напускате дома си, ясният интерфейс прави залаганията максимално опростени дори за начинаещи. Отличен списък в предварителен мач и на живо ви позволява да предсказвате резултата от състезания във всеки спорт и подробна статистика - да проследявате техните резултати.

    Нередност?
Нов коментар