🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правилата за субсидията от 20% от оборота ще са ясни до края на седмицата

Две седмици, или до Нова година, ще имат затворените бизнеси за кандидатстване

Рекламираното от кабинета "Борисов" и лично от икономическия министър Лъчезар Борисов ново подпомагане на фирмите със затворен бизнес се бави, а заявената субсидия от 20% от оборота ще бъде само за определени сектори. Това става ясно от отговори на Министерството на икономиката (МИ) след запитване на "Капитал".

Мярката трябваше да заработи още в края на миналата седмица, но според експертите на програма "Иновации и конкурентоспособност" схемата най-вероятно ще бъде обявена до края на настоящата.

Конкретните и подробни критерии и ред, по които ще се предоставят средствата, да бъдат записани в схема за набиране на заявления за подкрепа чрез оборотни средства за малки и средни предприятия, допълват от МИ.

Кой колко ще получи

Подпомагането ще бъде между 10% и 20% от оборота на засегнатите от частичния локдаун компании. Кой колко ще получи не е ясно - при обявяването на схемата изрично ще бъдат посочени секторите, които ще имат право да заявят помощ от 10% от оборота, и тези, които ще могат да заявят 20% от него. Това означава, че е много вероятно управляващите отново да подкрепят с по-високия процент любимия си сектор - питейните заведения, кафенетата и ресторантите вместо езиковите школи, фитнесите например.

Фирмите трябва да бъдат готови - кандидатстването ще започне веднага след обявяването на схемата, като планираният срок за подаване на проектите е две седмици. Така точно по новогодишните празници компании ще трябва да попълват и подават документи. А обработването и превеждането на пари едва ли ще е преди края на януари.

Колко са парите

Бюджетът на новата мярка е 156 млн. лв., които бяха "освободени" ,след като министерството блокира други две мерки, предвидени отново за справяне с последствията от кризата.

Става въпрос за "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията" и процедура "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19", които бяха с бюджет по 78 млн. лв. За тях тепърва ще се търсят пари, като идеята е да бъдат обявени за кандидатстване през следващата година.

Пренасочването на пари е оценено като грешен ход, защото спрените мерки бяха насочени към всички сектори, засегнати от кризата, докато ликвидната субсидия сега ще бъде само за избрана част от тях.

КОИ СА СЕКТОРИТЕ

Фирмите, които ще бъдат подпомогнати са описаните в заповедта на здравния министър, издадена с оглед ограничителните мерки до 21 декември. Става въпрос за игрални зали, казина, търговски центрове, заведения за хранене, кафенета, барове, кръчми и др.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Подир дъжд качулка!
    А до тогава половин милиард лева от отпуснатите средства може да отидат в държавни и общински фирми, министерства и агенции
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159537194396189
    Над една трета от коронасубсидиите така и не достигат до бизнеса

    Нередност?
  • 2
    dejo06 avatar :-|
    Deyan Ivanov
    • - 4

    Напълно несериозно е уж обективна медия да прави такива субективни коментари. На всичкото отгоре с повече от ясен манипулативен елемент към аудиторията. "ова означава, че е много вероятно управляващите отново да подкрепят с по-високия процент любимия си сектор - питейните заведения, кафенетата и ресторантите вместо езиковите школи, фитнесите например."

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Близо 350 милиона лева или около 1/3 от всички отпуснати до момента средства за преодоляване на последствия от пандемията COVID-19 отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции.
    https://bird.bg/wp-content/uploads/2020/12/coronaanalytics.png

    Нередност?
Нов коментар