🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как НАТО иска да излезе от "мозъчна смърт"

Дебатът за нуждата от фундаментални реформи в Северноатлантическия алианс стартира в Брюксел, но решениятa се чакат след встъпването на Джо Байдън

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи днес на срещата на външните министри от страните - членки на алианса, концептуалния доклад на своята група от високопоставени експерти, чиято цел е радикална трансформация на отбранителния съюз и адаптирането му към настоящите реалности и заплахи. 67-страничният документ, озаглавен "НАТО 2030, обединени за нова нова ера", съдържа 138 препоръки, някои от които са по-формални, но други касаят фундаментални принципи на "най-успешния отбранителен съюз в човешката история" и са на път да провокират разгорещен дебат на най-високо ниво, твърдят дипломатически източници, запознати със съдържанието.

Групата, изготвила доклада, е оглавявана от бившия военен министър на Германия Томас де Мезиер и щатския топ дипломат Уес Мичъл. Решението за иницииране на дълбоки промени в НАТО идва след визионерското интервю на френския президент Еманюел Макрон в края на миналата година, в което той заклейми алианса като организация "в мозъчна смърт".

За момента обаче още не става дума за конкретен и окончателен план за реформи. "Ще изчакам да приключи края на дискусията между външните министри, преди да вляза в подробности по доклада. Това, което мога да кажа, е, че сформирах тази група, за да ме подпомогне в работата по "НАТО 2030", защото първо ще събера идеи не само на базата на доклада, но и от парламентаристи, от академичната общност, от частния сектор и, разбира се, в условията на активни консултации с 30-те съюзнически държави. Едва тогава ще разработя моите предложения, които ще представя на държавните глави и правителствените ръководители по време на срещата им догодина", коментира Йенс Столтенберг.

Въпросния лидерски форум ще се състои през второто тримесечие на 2021 г., през май или юни, и на него най-вероятно за първи път ще присъства новоизбраният американски президент Джо Байдън, чиято визия ще има решаваща роля за бъдещето на НАТО поне през следващите четири години. "Новоизбраният президент Джо Байдън не само е голям поддръжник на НАТО, но и е запознат добре с организацията... Познаваме се от много години. Срещали сме се, когато бях премиер на Норвегия и след това в ролята му на вицепрезидент на САЩ. Също така неговия опит като председател на комисията по външна политика в Сената му дава уникална гледна точка по повод важността на НАТО", коментира по този повод Йенс Столтенберг.

Нарастваща заплаха от Изток

Основният момент в експертния доклад за реформирането на НАТО е отношението към Китай. "Китай вече не е онзи благ търговски партньор, с когото Западът се надяваше да работи. Той е суперсилата във възход през настоящия век и НАТО трябва да се адаптира", коментира пред агенция Reuters дипломат от алианса, пожелал да остане неназован. Според него Пекин е изключително активен в Африка и Арктика, а също така интензивно инвестира в европейска инфраструктура. На този етап част от отговора на НАТО в тази посока ще бъде поддържане на технологично превъзходство спрямо Китай, както и защита на компютърните мрежи и инфраструктура.

"Външните министри от страните в НАТО ще разгледат глобалната промяна в баланса на силите и възхода на Китай. Китай не споделя нашите ценности. Той не уважава фундаментални човешки права и се опитва да заплашва други страни. Ние трябва да вземем отношение към това заедно и като съюзници в НАТО, и като държави единомишленици", коментира по този повод Йенс Столтенберг. Новият фокус върху Китай е причината в тазседмичната среща на външните министри да бъдат поканени представители на Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Дори след реформите в НАТО обаче основен съперник на алианса ще си остане Кремъл. "Русия модернизира ядрения си арсенал и се въоръжава с нови ракети. Също така разполага сили в близост до границите ни от най-северните части на континента до Сирия и Либия. Виждаме и увеличено руско присъствие в резултат на кризите в Беларус и Нагорни Карабах", коментира генералният секретар на НАТО. Притесненията от увеличаването на руската военна активност са причина в тазседмичната среща на алианса да участват и представители на Швеция, Финландия, както и върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел.

По-бърз и гъвкав алианс

Най-трудната и спорна част от предстоящите реформи в НАТО обаче ще е свързана с промяната в системата за взимане на политически решения. "Принципът на консенсуса е крайъгълен камък за алианса, но НАТО ясно трябва да гарантира, че ще продължи да взима и прилага решения в правилния момент", се казва в стратегическия доклад. За тази цел екипът на Столтенберг предлага възможността за налагане на вето вече да не е в правомощията на националните посланици в НАТО, а да изисква решение на ниво министър.

Според източници от алианса обаче това предложение се приема критично не само от държави като Турция и Унгария, които използват ветото като политическо оръжие за налагане на своя дневен ред (Турция блокира военното сътрудничество с Австрия, а Унгария - работата на двустранни начала с Украйна - бел. ред.). Скептицизъм по този повод са изразили и висши управленски представители в Берлин. Според източници в германското министерство на отбраната ограничаването на принципа на единодушието може да застраши фундамента на НАТО като отбранителен блок. От германска гледна точка също така възможността за сформиране на "коалиции на желаещите" в НАТО (операции, в които участват само някои от страните членки - бел. ред.), която също се лансира в експертния доклад, може да подкопае ефективността на алианса.

Експертите на Столтенберг обаче са убедени, че НАТО трябва да изгради "структурен механизъм", за да поддържа сформирането на подобни adhoc коалиции и по този начин да осигури по-бърза реакция в случай на криза.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    В опита за оригиалност в заглавието пак е блеснала металната нищета на опитващия.
    Защото мозъчната смърт е необратимо състояние. След нея няма утре.
    След мозъчна смърт просто идват циганите с лопатите...
    При военните блокове - просто ги описват в историята.

    Нато, всъщност, умря през 1990 г, когато разпадът на СССР и преминаването на сателитите му към другия лагер, го обезсмисли.
    Преди това изпадна в кома, когато през 1974 г членовете му Турция и Гърция - аха! - да влязат във война.

    Какво е сега Нато? Фусил от времето на Студената, който изобщо не вярва, че някой от членовете ще иска да си припомни чл.5 от учредителния му договор. Всъщност защо не? В него става дума за взаимопомощ, която може да се изрази с връзка одеяла или стек бутилирана вода, нали?

    Логиката на създаването на Нато е от времето на дядо ми. Сегашните хора мислят доста по-различно: не се обличали "въшкарници" и никой не им е тъпкал пропагандно в главите (а и те пътуват и гледат с очите си), че съседът е човекоядец.

    Нато е не в мозъчна смърт, ако трябва да цитирам Макрон, а разлагащ се пред очите (и носовете) ни вонящ труп.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2

    Разбира се, че нищетата на ММ е меНтална, а не метална...

    Нередност?
Нов коментар