🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ наложиха санкции на Турция заради руската противоракетна система С-400

Анкара заяви, че това неизбежно ще навреди на двустранните връзки между съюзниците в НАТО

САЩ наложиха санкции на Турция заради покупката на руската противоракетна система С-400. В отговор Анкара заяви, че това неизбежно ще навреди на двустранните връзки, и заплаши с неупоменати ответни мерки.

Санкциите са насочени срещу главната турска агенция за военни доставки, нейния председател Исмаил Демир и трима други служители. Те са били наложени по силата на Закона за противопоставяне на враговете на Америка чрез санкции - първият път, в който законът е използван срещу съюзник от НАТО, пише Reuters.

"Ясни и многократни" американски предупреждения

Турция се сдоби с руската противоракетна система С-400 в средата на 2019 г., като заяви, че тя не представлява заплаха за партньорите от НАТО. Но Вашингтон отдавна заплашваше със санкции и миналата година отстрани Анкара от програмата за изтребителите F-35. "САЩ ясно и многократно показаха на Турция от най-високи равнища, че покупката на системата С-400 ще застраши сигурността на американската военна технология и персонал, както и ще предостави значителни средства на руския отбранителен сектор", посочи държавният секретар Майк Помпео.

Вашингтон заяви, че се е опитал да намери решение на проблема, но Анкара е отхвърлила всички предложения. Докато Турция контрира, че многократно е предложила сформирането на съвместна работна група със САЩ и НАТО за разрешаването на въпроса, но този вариант не е бил напълно използван.

Какво включват санкциите

Санкциите ще блокират съвместни проекти и технологични трансфери между американски компании и турски фирми, свързани с турска агенция за военни доставки. Те също така налагат рестрикции върху заеми от американски финансови институции за въпросната агенция на обща стойност над 10 млн. долара. Освен това се замразяват активите и се въвеждат визови ограничения за председателя й и за още трима служители.

Според Reuters не става веднага ясно какво ще бъде отражението на санкциите върху трети страни, като например европейските държави, които доставят оръжие или компоненти за отбраната, както и работят с турски отбранителни фирми.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Санкционирали три пешки от кумова срама ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Нато и така, и така е в мозъчна смърт, така че нищо повече не може да му се навреди... А може би това са просто някои от минните полета, които оставя за болния си наследник Д.Д.Тръмп?

    Повече от година вече - от октомври 2019 г - Турция притежава два дивизиона С 400. На Вашингтон му трябваха цели 14 месеца, за да проумее щетите от собствения си отказ да продаде или разположи съюзнически комплекси Пейтриът в Турция за защита на въздушното й пространство.
    Историята накратко:
    Месец преди опита за преврат от 15 юли 2016 г разположените в Турция американски и германски ПВО комплекси Пейтриът се сгъват, товарят и изнасят на пожар от Турция без Анкара да получи някакво логично обяснение защо страната се оставя без въздушна защита. Анкара спешно се обръща с предложение към президента Обама за закупуване на свои Пейтрийт, на което не получава отговор...

    На 15 юли 2016 г от ЮЕс ВВС база Инджирлик излитат турските превратаджии с два Ф-16, за да прихванат и свалят президентсккия самолет над Мраморно море. Всичко това се случва в отсъствието на съвременна турска национална ПВО. Дори хилавата във военно онтошение България е имала тогава по-добра ПВО система от "втората най-могъща армия на Нато"...

    И обобщено: американците изтеглят комплексите Пейтриът от Турция, за да могат безпроблемно метежниците им да убият Ердоган.
    Когато руснаците информират Ердоган в Мармарис за пуча (благодарение на което той все още е жив), Реджеп се доверява на най-модерната ПРО система - руската, за да го пази от "своите".

    Интересно за какъв съюзник на САЩ може да се брои оттогава Ердоган?

    Нередност?
  • 4
    drbbbb avatar :-|
    Tru Soulja

    До коментар [#2] от "D-r D":

    От тази история би станал много хубав филм.

    Нередност?
Нов коментар