🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Анти-COVID мерките без промяна още седмица, ДПС преизбра Карадайъ за лидер

И още: САЩ ще финансират проекти в България през инициативата "Три морета", ООН поиска извънредно положение за климата

   ©  Юлия Лазарова

Едно от малкото сигурни неща през този мъглив уикенд беше, че до началото на коледно-новогодишните празници остават десетина дни. В очакването им граждани на София се тълпяха в големите вериги магазини, пред Народния театър и коледния базар, и около ледената пързалка на стадион "Юнак". МВР прати екипи на "Жандармерия", за да проверяват спазват ли се мерките против епидемията. Дали ограниченията ще бъдат разхлабени за празниците би трябвало да се изясни в четвъртък след анализ на здравната обстановка. През почивните дни обаче от Западна Европа идваха новини за затягането им в редица държави.

Нямаше яснота и за резултата от преговорите за търговската сделка между ЕС и Великобритания. Те трябваше да приключат в неделя, но ще продължат и през идващата седмица.

В социалните мрежи имаше вълнения около неясното бъдеще на спортната кариера на Кубрат Пулев след неуспеха му в решаващия мач за световната титла в събота.

Отделни политически анализатори видяха неяснота и в бъдещето на сегашното управление в контекста за заявения интерес към изпълнителната власт от страна на ДПС на националната конференция на движението в събота.

Оказа се, че не е сигурно дори дали датата на парламентарните избори ще остане 28 март, като поиска преди време президентът Румен Радев. Председателят на Стратегическия съвет към него проф. Александър Маринов заяви по БНР, че при някакво извънредно критично развитие на събитията тя може и да бъде преосмислена. Всичко зависи от епидемичната обстановка в страната.

По конституция първата възможна дата е 28 март, а последната - 28 май. Президентският указ ще бъде издаден през януари 2021 г. след консултации с ЦИК и със здравни експерти, обясни проф. Маринов.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Мерките срещу COVID-19 без промяна до 21 декември, решение за после - след четвъртък

Действащите към момента противоепидемични мерки остават без промяна до 21 декември. Решението е взето на извънредно съвещание при премиера Бойко Борисов в събота в присъствието на министри, представители на Националния оперативен щаб (НОЩ), на ваксинационния щаб и на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи правителственият пресцентър. Борисов е отчел, че мерките дават резултати ще бъдат приложени и тази седмица. В същото време е напомнил за обещанието към гражданите за празниците те да бъдат смекчени, отбелязвайки, че и след 21 решаващо ще е мнението на лекарите. Премиерът е поискал в четвъртък доклад за ситуацията от НОЩ и здравните власти, на базата на който да се вземе решение. "На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново", е казал и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. По думите му основен ефект от рестрикциите е, че случаите не се увеличават. На двуседмична база по заболяемост обаче България продължава да е на 14-о място, като показателят е спаднал под 600 на 100 000 души. Нараства броят на изписаните от болниците, но има трайна тенденция за запазване броя на пациентите в реанимациите.

ДПС преизбра Карадайъ за лидер, обръщения от Доган и Ердоган

Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти със значимо участие в парламента и в местната, но и в централната изпълнителна власт. Това каза Мустафа Карадайъ на десетата конференция на ДПС в събота, на която беше преизбран за лидер за още три години. "Не забравяйте, за да сте равни на другите политически сили, трябва да сте една крачка, но не повече пред тях. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, ще се превърнем в образ на врага за всички", каза в речта си почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Във видеообръщение към делегатите турският президент Реджеп Ердоган нарече министър-председателя Борисов "моят скъп приятел" и напомни, че в най-критичния период на пандемията Турция е предоставила на България медицинска помощ и подкрепа. Приветствия имаше и от представители на Либералния интернационал, Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).

САЩ ще финансират проекти в България през инициативата "Три морета"

САЩ ще финансират проекти в България през инициативата "Три морета", става ясно от официално съобщение на посолството на САЩ в София. "Инвестицията на стойност 300 млн. долара от aмериканската Корпорация за финансиране на международното развитие в Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета" ще подкрепи инфраструктурни проекти в енергетиката, транспорта и дигиталната сфера в България и други страни от инициативата. САЩ са горди и активни поддръжници на "Три морета" и с нетърпение очакват председателството на България", пише в него. Така капиталът на фонда на "Три морета" вече надхвърли 1.2 млрд. евро. От пост на българския външен министър Екатерина Захариева във Facebook става ясно, че по линия на инвестиционния фонд България вече е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, рехабилитацията на жп линията Русе - Варна, изграждането на тунел под Петрохан и строежа на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна". "Три морета" е политически проект на ниво държавни глави на 12 европейски държави - членки на ЕС, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Основен фокус в него е задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

ООН поиска извънредно положение за климата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата по света да обявят "извънредно положение за климата" в своите страни и да изпълнят обещанията си да намалят замърсяването с въглерод, предаде АФП. Гутериш говори на онлайн срещата на високо равнище по повод пет години от Парижката климатична сделка. Той предупреди, че сегашните ангажименти на държавите са "далеч от достатъчни", за да ограничат повишаването на температурата до 1.5 градуса по Целзий. "Ако не променим курса, може да се насочим към катастрофално покачване на температурата с повече от 3.0 градуса този век", каза той. Канцлерът Ангела Меркел съобщи на срещата, че Германия ще осигури допълнителни близо 500 млн. евро за мерки за подпомагане на други страни в борбата с изменението на климата. Президентът Си Цзинпин заяви, че Китай ще увеличи капацитета си за производството на вятърна и слънчева енергия до над 1200 гигавата до 2030 г., С това въглеродният диоксид, отделян на единица БВП, ще намалее с над 65% спрямо 2005 г. Сред присъстващите на срещата бяха премиерите на Великобритания и на Франция Борис Джонсън и Еманюел Макрон и др.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Заразените в България намаляват, хоспитализираните се увеличават. Единният информационен портал отчита 1287 нови случая от 4407 направени теста в събота, което е спад и в процента положителни тестове спрямо последните седмици. Същевременно вече 7224 души са хоспитализирани, а 595 са в интензивно отделение. Тази разлика в тенденциите може да се обясни с факта, че все повече хора си правят антигенни тестове, които са по-евтини и не изискват карантина, и не влизат в официалната статистика. Излекуваните също са много - 2235, което се дължи на новата политика всички положителни тестове, направени преди две седмици, да се отчитат като излекувани. Активните случаи в страната по статистика са 91 хил. и поне за момента мекият локдаун не изпълнява целта си да се свали напрежението от здравната система.

Лекарите ще издават е-направления при извънредна обстановка. При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка личните лекари ще издават електронни направления за тестове и изследвания на пациентите си, както и електронни рецепти. Това ще се случва чрез специализиран медицински и аптечен софтуер, предвижда проект на постановление за промени в наредбата за достъпа до медицинска помощ, което се предвижда да влезе в сила от 18 декември, съобщи БНР. Документът ще бъде обсъден спешно на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

Ловеч се оказа без отделение за акушерство и гинекология заради вируса. В МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в града вече почти няма здрави лекари и от 10 декември някои от отделенията са затворени поне до 4 януари. Дотогава пациентите ще бъдат пренасочвани в посока Плевен. Положението в по-малките общински болници остава особено тежко, като ръководствата на здравните заведения продължават да молят всякакви медицински специалисти, вкл. студенти и такива, работещи в училища и детски градини, да се включат в работата на отделенията, които не лекуват болни от коронавирус.

Първите ваксини в САЩ тръгнаха. Стотици камиони, заредени с ваксината на Pfizer, тръгнаха от завода в Каламазу, Мичиган, за да може още в понеделник да започне най-масовата ваксинация в историята на САЩ. Това се случи веднага след като ваксината беше извънредно одобрена от Агенцията за храните и лекарствата (FDA). Проблемите пред кампанията ще бъдат два: логистичната сложност на операцията и скептицизмът сред голяма част от населението. Междувременно броят на случаите в страната надмина 16 млн., а тези с фатален край са почти 300 хил. САЩ остават най-засегнатата страна в света.

Германия затваря нехранителните магазини, детските ясли и училищата от 16 декември до 10 януари. Въвежда се национална забрана за събирания на 31 декември и 1 януари. Канцлерът Ангела Меркел е взела решението заедно с лидерите на провинциите в страната. Германия въведе частична карантина преди шест седмици, като затвори барове и ресторанти, но остави отворени магазини и училища. Още тогава имаше натиск за още по-строги мерки. Същевременно няколко съдилища в Германия забраниха протестите срещу мерките. В страната продължава да има силно движение на скептици.

Италия вече е европейската страна с най-много смъртни случаи. Тя изпреварва Великобритания, като потвърденият брой смъртни случаи е над 64 хил. души, от които 649 в събота. Положението е тежко и във Франция, където дневно се отчитат по около 14 хил. нови случая, далеч от поставената цел на правителството за 5 хил. случая на ден. Общият брой на заразените в Италия е 1.83 млн. души, а във Франция - 2.36 млн. души.

Гърция намалява карантината за пристигащи в страната. Преминаващите границата ще трябва да изкарат в изолация три дни вместо досегашните десет. Новите правила ще важат от 18 декември до 7 януари. Остава обаче изискването за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бърз тест, който се прави при самото влизане в страната от гръцките власти. Подобна новина дойде и от Великобритания, която скъси карантината за пристигащи в страната от 14 на 10 дни, считано от 14 декември.

Сърбия обмисля да въведе влизане с PCR тест на границата или карантина при влизане в страната. Силно влошената епидемиологична обстановка по всяка вероятност ще доведе до нови ограничения, съобщава "БГнес". Според епидемиолога Бранислав Тиодорович досега наложените мерки не са помогнали за овладяване на ситуацията и ще се наложат по-строги такива, включително и ограничение при пътуванията. Ако се въведе новата мярка, тя ще изисква отрицателен PCR тест, направен 48 часа преди влизането през граница - в противен случай карантината би била 10 дни.

Чехия забрани кафето за вкъщи и из път. Необичайната мярка бе обявена от правителството, но първоначално бе счетена за шега заради изявление, че то все пак би било позволено, "ако е в торба". Забраната обаче е истинска, а целта според здравния министър Ян Блатни е хората да не се разхождат с напитки и храна в ръка по базарите и улиците в дните около Коледа. Така кафетата ще могат да се консумират само в останалите отворени заведения.

СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

Кубрат Пулев загуби и втория си шанс за световна титла

Българският боксьор Кубрат Пулев загуби мача за световната титла в тежка категория срещу британеца Антъни Джошуа. Това е втора загуба на Пулев на крачка от върха - първата беше през ноември 2014 г. от Владимир Кличко. Джошуа не остави съмнения кой е по-добрият от двамата боксьори, като изпрати четири пъти в нокдаун Пулев, преди окончателно да го нокаутира в деветия рунд. Мачът се проведе в арена "Уембли" в Лондон пред 1000 души. Бъдещето на кариерата на 39-годишния българин е неясна. Джошуа се насочва към мечтания мач за унификация на всички световни титли срещу Тайсън Фюри.

КАКВО СЛЕДИМ

"Турски поток" през България по договор трябва да е готов на 15 декември

Газопроводът "Турски поток" през България трябва да е напълно готов на 15 декември, гласи анексът към договора за изграждането му със саудитския консорциум Arkad, подписан през октомври. Не е ясно дали този срок ще бъде спазен, но дори и тръбите за 2.15 млрд. лева да са заварени и положени, преносът на газ е под въпрос, тъй като все още се израждат компресорните станции. Иначе "Булгартрансгаз" е поел ангажимент към руската "Газпром" и швейцарката МЕТ да осигури трасе за природния газ от Турция към Сърбия още на 1 януари 2021 г.

Преговорите между Великобритания и ЕС продължават, но надежда почти няма

Британското правителство вече предупреди супермаркетите в страната да се запасят с продукти, защото най-вероятно търговска сделка няма да има, а това значи, че от 1 януари Великобритания и ЕС ще търгуват по правилата на Световната търговска организация (СТО). Преговорите ще продължат и през тази седмица, но вече и двете страни казват, че няма особена надежда за сделка. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън коментира неколкократно през изминалите дни, че предпочита твърд Brexit, отколкото сделка, която не е в интересите на страната.

Фед ще обяви намеренията си за догодина

Федералният резерв на САЩ вероятно няма да обяви повече стимули на последното си заседание за годината в сряда. През тази година Фед инжектира в икономиката трилиони новонапечатани долари с цел тя да остане над водата на фона на силно намалена икономическа активност. Американските централни банкери все пак ще подчертаят нуждата от фискална подкрепа под формата на пакет стимули от Конгреса, където идеите за помощ към икономиката продължават да бъдат блокирани, докато мерките за ограничаване на COVID-19 в САЩ тежат все повече на хора и бизнеси. Централната банка на Великобритания също ще обяви решенията си, като погледът е насочен най-вече към новата реалност, след като страната напусне ЕС в края на тази година.

OUT_OF_THE_OFFICE

Документално кино

до 18.12

Sofia DocuMental е първият в България международен документален филмов фестивал с фокус върху човешките права и има за цел да представи най-острите проблеми в тази област и да допринесе за социалното включване. Филмите (общо 15 заглавия от 14 държави) ще бъдат съпроводени и от дебати по засегнатите в тях теми. Един от тях е "Процесът: Олег Сенцов", проследяващ делото срещу активиста Сенцов, който бе осъден на 20 години затвор заради участието си в протести срещу анексирането на родния му Крим. Първите 200 зрители получават свободен достъп до филма от 18.00 до 24.00 ч. на 11 декември.

Може да гледате всички заглавия на платформата на фестивала www.documental.bg, като местата за всеки филм ще бъдат ограничени.

Коледен базар на изкуствата

18-20.12

Ръчно изработени произведения, вино и сладко от киви, българска козметика и други интересни неща, които може да поднесете на вашите близки за празниците, ще ви очакват в обезопасена среда навън с топлещи газови лампи и следващия уикенд.

Паркингът пред Централни хали от 11:00 до 18:00 ч.

Изложба

До 25.12

Галерия "Оборище 5" представя първата си виртуална 3D изложба "Библията през очите на Шагал и Дали", в която са включени 20 цветни литографии на Салвадор Дали и Марк Шагал на библейска тематика от известните серии на художниците "Библия Сакра" на Дали и илюстрацията на "Библията" от Марк Шагал. Творбите са част от Колекцията на галерия "Оборище 5", някои от тях не са показвани досега в България.

Изложбата може да бъде разгледана на сайта www.oborishte5.com>

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар